Hlavní navigace

Noctua NH-U12S redux – Cenově dostupná varianta oblíbeného chladiče bez ústupků (recenze)

15. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: Pavel Sekerka
V březnu tohoto roku byl na trh uveden první Noctua chladič z řady Redux. Chladič NH-U12S Redux představuje cenově dostupnější alternativu k prémiovým modelům NH-U12S a NH-U12S Chromax. Jeho konstrukce je mírně přepracovaná a využívá staronový ventilátor NF-P12 Redux, který je na trhu samostatně už delší čas. Produkty Redux se vyznačují úsporným provedením, což se odráží i na nižší ceně tohoto chladiče, tedy alespoň na poměry Noctua chladičů. Zbývá už jen zjistit, zda se nešetřilo na nesprávných místech a zda je tento chladič schopen obstát v tvrdé konkurenci svých rivalů.

Klíčové vlastnosti chladiče

Chladič Noctua NH-U12S reduxNa první pohled není Noctua NH-U12S Redux příliš odlišný od ostatních variant tohoto chladiče. Fyzické rozměry všech variant chladičů NH-U12S jsou shodné. Při bližším pohledu však zjistíme, že variantě Redux má oproti svým předchůdcům o jednu heatpipe méně.

Konstrukce je tak založena okolo čtyř měděných heatpipes, které protínají svazek hliníkových žeber. A zde lze najít další odlišnost, heatpipes totiž nejsou k žebrům pájené, jak je typické pro ostatní chladiče Noctua. Nemyslím si však, že by tato skutečnost měla mít nějaký zásadní rozdíl na účinnost chlazení. Noctua U12S Redux je sice konstruován symetricky, ale vzhledem k jeho štíhlosti nedochází ke konfliktu s DIMM sloty a/nebo s VRM pasivem základní desky ani při osazení ventilátorů z obou stran chladiče.

Také se změnilo provedení horního žebra, které je nyní zesílené a nedochází tak k nechtěné deformaci při neopatrné manipulaci. Jako estetický detail je na tomto žebru vyražen nápis Redux by Noctua a jeho povrchová úprava lépe odpuzuje otisky prstů. A pro usnadnění instalace chladiče je na základně již z výroby aplikovaná tenká vrstva teplovodivé pasty Noctua NT-H1.

Jsem však trochu rozpačitý z barevného provedení použitého ventilátoru. Noctua NF-P12 redux sice není vyveden v typické Noctua kombinaci hnědé a béžové, nicméně si nejsem jistý, zda je barevné provedení ventilátorů Redux krok tím správným směrem. Rotor s lopatkami a antivibrační podložky jsou totiž zbarveny v chladnějším odstínu šedé, zatímco rámeček ventilátoru je posunut více k teplým tónům. Že by snad byli inženýři v Noctua nějak zatíženi na podivně disharmonické barevné kombinace?

V rámci minimalistické filozofie produktů Redux je příslušenství tohoto chladiče dle očekávání skromné. V balení tak najdete pouze montážní sady pro instalaci chladiče a přehledný návod. Sada pro AMD je navíc pouze pro patici AM4 a tento chladič tak nelze nainstalovat na starší AMD patice. V rámci snižování ceny zde ale nenajdete typický šroubovák nebo L.N.A. adaptér pro snížení maximálních otáček ventilátoru.

Spony pro druhý ventilátor nebo tubu s teplovodivou pastou zde budete hledat také marně. Pokud chcete náhodou využít druhý ventilátor, musíte si zakoupit rozšiřující sadu Noctua NA-FK1, kde najdete druhý NF-P12 redux ventilátor se čtveřicí silných antivibračních podložek, sadu spon pro uchycení, kabelovou rozdvojku a dva L.N.A. adaptéry. Tato sada však vyjde na nezanedbatelných 17 €, což je prakticky třetina ceny celého chladiče. A vzhledem ke štíhlé konstrukci chladiče navíc nelze očekávat velký přínos při použití dvou ventilátorů v push-pull konfiguraci.

Prověřený a uživatelsky vstřícný montážní systém SecuFirm 2 zde samozřejmě zůstal. Jsem rád, že se nešetřilo na této položce, protože tento systém považuji za etalon jednoduchosti a spolehlivosti montážních systémů. Instalace tohoto chladiče je otázkou několika málo chvilek a neměli byste narazit na žádné obtíže.

Parametry chladiče a ventilátoru

Pro zajímavost jsem srovnal všechny současné varianty chladičů NH-U12x. Rozdíly najdete především v počtu heatpipes a u chladiče NH-U12A pochopitelně také ve fyzických rozměrech a váze. Varianta Redux již navíc nepodporuje starší AMD patice. Nelze také opominout velké rozdíly v prodejních cenách těchto chladičů.

Chladič NH-U12S redux využívá starší typ ventilátoru NF-P12, který je optimalizovaný především pro vysoký statický tlak za cenu mírně vyšší hlučnosti. V testech tedy uvidíme, nakolik dovede tento ventilátor vykompenzovat konstrukční odlišnosti chladiče, a také jak velký je rozdíl v hlučnosti proti ventilátorům NF-F12 a NF-A12x25.

Metodika testování

Jako generátor tepla slouží procesor Intel Core i7-5820K v základní desce ASRock X99 Taichi. Celá sestava je umístěna na rámu Streacom BC1 bez ventilátorů, které by poskytovaly airflow. Zátěžové testy probíhají pomocí aplikace Aida64 Extreme s trváním 45–60 minut. Chladiče jsou testovány na třech úrovních otáček (800, 1200 a maximální) při frekvenci procesoru 4200 MHz s napětím 1,150 V. Poté následuje další série testů s frekvencí 4500 MHz a s napětím 1,350 V. Příkon procesoru je na těchto frekvencích cca 150 W, respektive téměř 200 W. Druhá série testů tedy představuje skutečně velkou zátěž a nelze očekávat, že testované chladiče zde budou schopny uchladit procesor na všech úrovních otáček.

Po skončení testu je zaznamenána vždy nejvyšší dosažená teplota. Veškeré údaje ohledně teplot a energetickém odběru procesoru jsou získávány z aplikace HWiNFO64. Naměřené hodnoty jsou poté korigovány proti teplotě v místnosti, jako výsledná hodnota Delta T. Limit úspěšnosti testu je stanoven na hodnotu 80 °C. Jakákoliv vyšší hodnota znamená teplotu procesoru přes 100 °C a riziko thermal throttlingu. Pokud tedy chladič neprojde zátěží s hodnotou Delta T pod 80 °C, je takový test označen jako neúspěšný. Hlučnost je měřena pomocí kalibrovaného přístroje Voltcraft SL-100 ve vzdálenosti 50 cm od chladiče.

Výsledky – nejvyšší otáčky



Výsledky – střední otáčky



Výsledky – nízké otáčky

Zde už je vidět, že vysoké množství odpadního tepla v kombinaci s nízkými otáčkami vede k tomu, že většina chladičů není schopna zabránit procesoru v přehřívání a následnému throttlingu. Nejedná o nic neočekávaného, je to prostě fyzikální limit daného chladiče a neznamená to, že je chladič nekvalitní.



Závěr a hodnocení

Noctua chladiče nejsou obecně známé jako cenově dostupné, naopak se vždy jedná o prémiové chladiče s vyšší cenu. NH-U12S Redux je tak prvním chladičem Noctua, který se pokouší nabídnout přijatelnější cenovku bez přílišných kompromisů v kvalitě. Na dílenském zpracování se skutečně nešetřilo, což je samozřejmě dobře. Úspory se týkají především příslušenství a částečně i ventilátoru. Účinnost chlazení však naštěstí zůstává velmi solidní, byť je to za cenu mírně vyšší hlučnosti. Celé to završuje šestiletá záruka.

Noctua U12S Redux lze sice skutečně označit jako levnější chladič v rámci nabídky Noctua, nikoliv však levný v rámci celého trhu. S cenovkou 50 € čelí velmi tvrdé konkurenci jiných chladičů, které jsou navíc k dostání za nižší ceny. Rozšiřující sada s druhým ventilátorem navíc vyjde na dalších 17 € a nenabízí znatelný posun v účinnosti chladiče.

Trochu mě také mrzí absence tuby teplovodivé pasty v příslušenství, což jsem tvrdě kritizoval u prémiových AIO chladičů. Zde mohu být vzhledem k cenovce o trochu shovívavější. Kromě relativně vyšší ceny a absence pasty v balení však nejde chladiči Noctua NH-U12S Redux vytknout žádný zásadní nedostatek.

Pavel Sekerka, redaktor HWCooling.net

Byl pro vás článek přínosný?