Hlavní navigace

Noctua ukázala prototypy budoucích chladičů i novou sérii ventilátorů

16. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pohledném stánku společnosti Noctua bylo na letošním Computexu k vidění hodně. O ventilátorech s aktivním potlačováním jsme již psali, takže nyní se podíváme na ostatní novinky. Mezi nimi nalezneme novou sérii ventilátorů, třetí generaci ventilátoru NF-S12 i nástupce současných chladičů.

Ventilátory A-series mají lopatky s technologií Flow Acceleration Channels, která snižuje turbulence na vnějších hranách lopatek. Rámečky ventilátorů jsou opatřeny gumovými podložkami v místech, kde jsou předvrtány otvory pro šroubky, což snižuje přenos nežádoucích vibrací. Ventilátory A-series vyjdou někdy během září a října ve velkostech 40, 60, 92 a 140 mm. Největší rozměr se dočká provedení se čtvercovým i kulatým rámečkem.

Další novinkou mezi ventilátory je ventilátor NF-S12 třetí generace. Ten nahradí již prodávaný model. Oproti němu poskytne lepší průtok vzduchu. Lopatky ventilátoru nesou drobné výstupky, které jsou označeny jako Anti-Stall Knobs a zabraňují zpětnému proudění vzduchu. Také tento model bude prodáván s rámečkem doplněným o gumové pacičky a jeho vydání je taktéž ohlášeno na září až říjen.

  

Krom prototypů velkých chladičů, které si představíme níže, představila Noctua také dva malé pasivy, který jsou určeny do HTPC skříní. Tito drobečci jsou včetně 92mm ventilátoru A-series vysokého 14 mm vysocí pouhých 37 mm.

Po drobečkovi se podíváme na obra. Jedná se o dvojici prototypů D-type založených na chladiči NH-D14. První z nich má šest 7mm heatpipe, které podle všeho nevedou kolmo vzhůru, ale jsou nějakým způsobem v chladiči ohnuté. To bude zřejmě platit minimálně pro dvojici krajních, které vybíhají ze středu základny a do pasivu se zakusují na jeho okrajích. Druhý model je vybaven dokonce osmi heatpipe, z nichž dvě tvoří druhou vrstvu, což má zlepšit odvádění tepla ze základny.

Dále se na stánku objevili tři zástupci klasických věžových chladičů s označením U-type. Ať již to byl 14cm pasiv s tloušťkou 52mm, nebo dva chladiče s žebry o šířce 45 mm, přičemž první z nich byl připraven pro 12cm a druhý pro 92mm ventilátor. Chladiče U-type i D-type mají být uvedeny ve čtvrtém kvartále letošního roku.

Na závěr se dostáváme k prototypům série C a L. Ty nahradí stávající modely chladičů s ventilátorem umístěným horizontálně se základní deskou a dočkáme se jich v průběhu příštího roku. Na výstavě Computex zastupují vývojový program společnosti.

Na závěr malé nahlédnutí na serverový trh. Noctua připravila montážní systém SecuFirm2, který podporuje také Xeony E5 2600 s Narrow ILM. Krom běžných ventilátorů se na stánku objevily také prachu- a voděvzdorné větráčky určené k průmyslovému využití.

 

Zdroj: Noctua TZ

Byl pro vás článek přínosný?