Hlavní navigace

Nokia 3210: před dvaceti lety se zrodila legenda

19. 3. 2019

Sdílet


Přesně před 20 lety spatřila světlo světa mobilní legenda. Nokia oznámila svůj model 3210 19. března 1999 a díky modernímu vzhledu (designérem byl Frank Nuovo) s integrovanou anténou se z ní stal prodejní hit. Nástupce v podobně Nokie 3310 byl pak spíše už jen faceliftem, nicméně i tak úspěšným.

Nokia 3210 padla krásně do jedné ruky, jako to dnes neumí už žádný smartphone. S akumulátorem o kapacitě 1250 mAh vydržela minimálně týden. Měla jen černobílý displej, ale na hraní hada to stačilo. Je smutné, že dnes se už takto kvalitní „hloupé“ telefony nevyrábějí. Na bazarech lze tento model dnes zakoupit spíše jako čínskou druhovýrobu, která se těžko rozpoznává a kvalit originálu nedosahuje.

Z moderních funkcí vzpomeňme třeba prediktivní psaní pomocí funkce T9. Mezi mladšími byly hitem i výměnné barevné kryty. Nokia 3210 byla prvním komerčním mobilem, ze kterého netrčela anténa. Telefon byl připraven i na „funkci vibrování“, ale u nás se prodával bez ní. Vzpomínám si, že jedna firma nabízela asi za dvě stovky doinstalování této funkce, což spočívalo v tom, že jsme si my všichni majitelé třicetdvadesítky stoupli do fronty před technika, který nám na počkání do telefonu vložil vibrační motorek.

Nokia 3210 ale není nejúspěšnějším mobilem historie. Tím je nepříliš pěkně vypadající, ale levnější, Nokia 1100 z roku 2003 se zhruba 250 miliony prodaných kusů, přičemž Nokie 3210 se prodalo asi 160 milionů. K těmto číslům se podle statistik Wikipedie dostal z moderních smartphonů jen iPhone 6/6 Plus.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.