Hlavní navigace

Nokia Lumia 930: Aktuální vlajková loď Microsoftu (recenze)

22. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po uvedení modelů 730 a 830 je nabídka Lumií kompletní a relativně dobře odhadnutelná. Nejlevnějším modelem je Lumia 530, čtyřpalcový model s TN displejem a poměrně chudou výbavou. Bohužel jde o celkově horší mobil než jeho předchůdce, Lumia 520 (IPS displej, čidlo jasu a proximity), který se přitom doprodává za stejnou nebo i vyšší cenu. Lumia 630 už má IPS displej, je větší (4,5“), rozlišení však zůstává stejné, podobně jako foťák nebo absence pokročilých čidel.

Nokia Lumia 930
Nokia Lumia 930

Lumia 730 už má displej o velikosti 4,7“ a hlavně HD rozlišení s výrazně vyšší jemností. Jde o displej typu AMOLED, který se vyznačuje perfektní černou a výborným kontrastem a čitelností na slunci. Telefon má dvojnásobek RAM (1 GB) a lepší foťák, zejména ten vpředu – výrobce uvádí, že jde o tzv. „selfie“ telefon. Lumia 830 zvětšuje displej na 5“, doplňuje 10MPx foťák se stabilizací a přidává i bezdrátové nabíjení. To umí i Lumia 735, model s LTE a jednou SIM.

Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 

A konečně je tu Lumia 930, která je na trhu už někdy od začátku léta. Má stejně jako 830 pětipalcový displej, ovšem s rozlišením full HD, ve standardu má bezdrátové nabíjení, 20MPx foťák se stabilizací, 2 GB RAM, 32 GB úložného prostoru (ale bez SD karty), NFC atd. V prodeji je za necelých 13 tisíc, což na vlajkovou loď není mnoho (Sony, Samsung, Apple prodávají dráž), ale ve srovnání s asijskou konkurencí je to více. Nokia má v nabídce ještě modely 1020, 1320 a 1520, ty už ale moc netlačí. Lumia 1320 a 1520 jsou navíc spíše phablety (6“) než telefony.

Kovový rámeček

Stejně jako model 925 má i 930 kovový rámeček, přední část je celá překrytá sklem s oblými okraji (podobně jako to má iPhone 6), zadní část je z polykarbonátu a může mít různé barvy. Testované černé provedení má kovový rámeček rovněž černý, jinak je rámeček stříbrný. Musím říct, že toto tmavé provedení na mne působí poněkud smutně a dokážu si představit, že jsem majitelem veselejšího provedení.

 

V ruce působí Lumia 930 poněkud těžce, i přes své relativně malé fyzické rozměry – je stejně vysoká jako iPhone 6 (který má menší displej) – má totiž vysokou hmotnost, celých 167 gramů. A to se dnes moc nenosí. Také tloušťka jdoucí skoro k centimetru je dnes výjimkou, zvlášť, když levnější Lumie 730 a 830 jsou o více jak milimetr tenčí. Kdyby to aspoň bylo způsobeno brutální baterkou, ta má ale průměrných 2 450 mAh. Opět, v této kategorii se už nosí více.

Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 

Telefon je designově relativně nenápaditý, pokud tedy pomineme různá barevná provedení, která konkurence moc nenabízí. Jde o krychličku s ostrými rohy, které trochu znesnadňují držení, pravý dolní roh navíc trochu tlačí do dlaně. Kdyby byly rohy oblejší, palec by lépe obsáhnul větší plochu displeje. Záď je zaoblená, takže i když je telefon poněkud tlustší, není to na první pohled tak vidět, protože rámeček má tloušťku jen sedm milimetrů.

Nokia 930 Dual Sim
cena 12 990 Kč
zapůjčil Mironet
hardwarová výbava 
operační systém Windows Phone 8.1
CPU Qualcomm Snapdragon 800 (4× 2,2 GHz, Krait 400)
grafika Adreno 330
RAM 2 GB
interní úložiště 32 GB
displej 5,0" (1080 × 1920), AMOLED, Gorilla Glass 3
fotoaparát 20 Mpx (autofokus, optická stabilizace, dual LED blesk, zadní), 1,2 Mpx (přední)
bezdrátová konektivita
3G, LTE, Wi-Fi (a/b/g/n/ac, dual band), Bluetooth 4.0, A-GPS, GLONASS
konektory a sloty audio, microUSB, NanoSIM
baterie 2420 mAh
rozměry / hmotnost 131 × 71 × 9,8 mm / 167 g
záruka 2 roky
80 %

Úvod, parametry

Ovládání, displej

Snadné ovládání

Všechna tlačítka se nachází na pravém boku, uprostřed je tlačítko pro zapnutí a vypnutí, nad ním dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti reproduktoru a sluchátek, dle pak spoušť fotoaparátu. Ta má dvě polohy, jedna zaostří, druhá vyfotí – jako na běžném foťáku. Pokud jej podržíte déle v pohotovostním režimu, spustí se aplikace pro focení Nokia Camera. A to dokonce i při zamknutém displeji. Pokud ale používáte bezpečnostní zámek, můžete jen fotit. Při snaze o prohlížení vyfocených snímků už musíte zadat kód.

Nokia Lumia 930
Nokia Lumia 930

V horní části je výstup na sluchátka, přesně uprostřed; mimochodem sluchátka jsem v balení telefonu nenašel, což je u tak drahého mobilu tristní. Ostatně, i Nokia 630, kterou jsem testoval nedávno, dorazila bez sluchátek. Vlevo je pak slot na kartu nanoSIM, který vyloupnete i pouhým nehtem. Dole najdete konektor pro microUSB, který slouží k dobíjení a připojení k počítači. Jde mimochodem o jedinou cestu, jak dostat do mobilu lokální data (filmy, hudbu). Telefon nemá slot na karty SD a mimochodem ani uživatelsky vyměnitelnou baterii.

Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 

Maličký reproduktor

Zadní strana se chlubí 20Mpx foťákem s dvojitým LED bleskem a malým otvorem pro mono reproduktor, který je bohužel umístěn poněkud nešťastně. Když držíte telefon v ruce, často si ho zakryjete. Stejně tak když hrajete hry, prsty na zadní straně mají tendenci se strefit přesně do něj. Díky vyboulení zad je zvuk naštěstí slyšet i v případě, že si telefon položíte na stůl. Kvalita reproduktoru ale není nijak zářná, zvuk je alespoň hlasitý.

Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930  Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930

Na přední straně se pod sklem skrývá kamera s rozlišením 1,2 Mpx, která dokáže natáčet 720p videa. Nechybí proximity senzor a čidlo okolního jasu, stejně jako reproduktor. V dolní části je pak malý otvor pro mikrofon a dotyková tlačítka pro ovládání mobilu. Je docela zvláštní, že Lumia 830 a 930 mají senzory, zatímco 630 a 730 dostaly tlačítkovou lištu přímo na displej jako součást systému. Senzorové řešení je podle mého názoru lepší, protože tlačítka nezabírají cenné místo na displeji, na druhou stranu se ale nedokážou přizpůsobovat aplikaci.

Parádní displej

Telefon má 5" displej s rozlišení full HD typu AMOLED s technologií ClearBlack. Díky AMOLEDu je naprosto perfektní černá, displej má vysoký kontrast a je výborně čitelný na slunci; jeho maximální jas dokáže při pokojovém osvětlení doslova drásat oči. Úroveň minimálního jasu je naopak celkem vysoká, pro pohodlnou práci s telefonem za tmy by to chtělo jít ještě o kousek níž. Displej má velmi živé barvy, ale rozhodně ne „přepálené“, které vytvářejí nereálný obraz. Barevné odchylka oproti sRGB je na AMOLED dobrá, lepší než u Samsungu S5. Nokia ukazuje, že i AMOLED se dá zkrotit (skoro na sRGB).

Nokia Lumia 930 - displej
Nokia Lumia 930 - displej

Díky rozlišení Full HD je displej velmi detailní, jednotlivé body nemáte šanci rozpoznat. S vysokým rozlišením a velkým displejem přichází vhod možnost zobrazit v menu tři sloupce ikon, takže se na obrazovku vejde výrazně více informací v podobě aktivních dlaždic. Nutno říct, že toto je rozhodně změna k lepšímu, i dlaždice 2 × 2 jsou stále relativně kompaktní a „nežerou“ tolik místa jako dříve (jde o vlastnost WP 8.1). Mimochodem, telefon lze zapnout poklepáním na displej, což je nesmírně praktické a návykové.

Starší, ale dobrý hardware

Recenzenti vytýkají Lumii, že nemá vzhledem ke své vlajkovosti nejnovější verzi procesoru Snapdragon 801, ale starší model 800. Osobně na tom nevidím žádný problém, použitá osmistovka s 2,3 GHz na čtyřech jádrech je naprosto dostačující. Systém běží plynule i na Snapdragonu 400 s poloviční frekvencí. Stejně tak Adreno 330 je sice starší, ale stále výkonná grafika, na níž běží plynule všechny Asphalty i další náročné hry Gameloftu. Všemu sekundují 2 GB RAM, které se postarají o to, aby se aplikace neukončovaly, ale zůstávaly hezky v paměti, což zrychluje přepínání mezi nimi.

Baterie telefonu má na pětipalec jen průměrnou kapacitu, s níž telefon vydrží při běžném používání akorát ten den; když jsem testoval foťák, instaloval aplikace a používal internet apod., přežil mobil od ranního vytažení z nabíječky do brzkého večera. Při běžném používání se už výdrž protáhla zhruba do poledne druhé dne, a když telefon používáte jen v případě nutnosti a moc si nehrajete, zvládne přežít až do večera druhého dne. Čili ani zklamání, ani zázrak. Nabíjení probíhá celkem rychle, ale jen dodávanou nabíječkou, když zkusíte jinou, telefon vám to neodpustí a nabíjí se podstatně pomaleji (a ještě si neodpustí drzou poznámku).

Foťák, naměřené hodnoty, závěr

Windows Phone? Windows Phone!

Už v recenzi Nokie 630 jsem si pochvaloval prostředí Windows Phone. Je neotřelé, praktické, aktivní ikony (dlaždice) se převtělují ve widgety, v přehledu všech aplikací se lze snadno pohybovat podle počátečních písmen, vše je rychlé a efektní. Když k tomu přidáte rychlý hardware, jediné, na co budete čekat, jsou animace při spouštění aplikací, které bohužel nelze vypnout. Update pro WP 8.1 umí navíc vytvářet složky, přičemž náhledy dlaždic se ukazují přímo v nich, což je praktické.

Naměřili jsme: Antutu Benchmark
Memory 1259 bodů
CPU Integer  9535 bodů
CPU Flotaing  13 036 bodů
2D Graphics 
800 bodů
Database IO 555 bodů
Storage Write  (604,8 MB/s) 176
Storage Read (312,5 MB/s) 223
Total Score 25 584 bodů

Vše ovšem stojí a padá na aplikacích. Mnohé pro WP 8.1 neexistují, osobně mi chyběla Raiffeinsenbank, Mbank, Spotify s podporou uložených alb, Garmin Connect, Strava, Youtube, Email.cz nebo Google+, některé se dají nahradit mobilním webem, některé ne. Každopádně absence některých aplikací může být stále odrazujícím impulsem pro mnohé potenciální uživatele. Osobně bych se dokázal s absencí některých programů vypořádat, ale to, že WP neumí a nebude umět VPN s podporou PPTP je pro mne zásadní vada na kráse, kvůli které se nedostanu k firemním datům.

Skvělý foťák, který neotestujeme

Jednou z hlavních výhod Lumie 930 má být fotoaparát. 20 Mpx, relativně velký senzor (1/2,5"), optická stabilizace, clonu f/2.0, to vše ukazuje na skvělé obrázky. Bohužel, zadní sklíčko testovaného kusu bylo natolik poškrábáno, že „rozlámané“ světlo vytvářelo na fotografiích lehkou mlhu, a to zejména při fotkách v protisvětle nebo na scénách s velkým dynamickým rozsahem. Fotografiím ale přesto nechyběly detaily, měla slušnou kresbu i v horších světelných podmínkách, je se kvůli „sklíčku“ o nich nedá napsat nic dalšího.

Nokia Lumia 930
Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930   

Aplikace pro focení Nokia Camera umí ukládat fotografie v RAW v rozlišení 19 Mpx, můžete si ale zvolit, aby se současně fotil i 5Mpx JPEG soubor. Lze také nastavit kombinaci 5+19 Mpx JPEG nebo jen 5MPx JPEG. V aplikaci lze měnit vyvážení bílé, nastavit manuálně ISO, upravit expozici či zapínat a vypínat blesk; chybí ale HDR. K focení samotnému slouží tlačítko, které lze namáčknout, tím zaostřit a pak už jen domáčknout. Namáčknutí ale nezamyká expozici, což je poněkud škoda, protože pak docela postrádá smysl. Ostření je relativně rychlé, ale konkurence to umí lépe (iPhone 6).

Dobrá, ale konkurence je lepší

Nokia Lumia 930 přichází ve čtyřech barevných provedeních, černá, bílá, oranžová a zelená, zadní kryty nejsou uživatelsky výměnné. Doporučená koncovka je 13 990 Kč, většina shopů však nabízí telefon za cenu podstatně nižší; ty velké za 12 990 Kč, ty menší i za ceny okolo jedenácti tisíc. Vzhledem k tomu, že horší Lumia 830 stojí jen o něco méně (okolo tisíc tisíc), jde o cenovku velmi příjemnou. Oproti 830 dostanete lepší foťák, výkonnější hardware, full HD displej.

Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930 

Oproti další konkurenci už ale cena tak zajímavá není. Například LG G3 stojí stejně (5,5“, QHD displej, tenčí profil), Huawei Ascend P7 se dá sehnat už pod osm tisíc a tak bych mohl pokračovat. Nokia Lumia 930 má zkrátka vzhledem ke konkurenci sebevědomou cenu, která je na jednu stranu podložena kvalitou, na druhé straně si budete muset zvyknout na život bez některých aplikací.  

Plusy / mínusy
výborný displej aplikace pro WP 8.1
bezdrátové nabíjení hmotnost
výkonný hardware malá "škvíra" reproduktoru
schopný foťák

Byl pro vás článek přínosný?