Hlavní navigace

Mobily budou lépe zaostřovat a zoomovat. Avšak zvuk, nikoliv obraz

16. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když se Nokia zbavila mobilní i mapové divize, začala vymýšlet nové produkty a technologie, aby nezůstala jen firmou zaměřenou na síťovou infrastrukturu. Jedním z nadějných projektů byl Ozo. Finská společnost v roce 2015 navrhla profesionální sférickou kameru, kterou se měla točit nová generace videí určených pro virtuální realitu. Zájem nebyl, Nokia Ozo po dvou letech zařízla.

To se však týkalo jen hardwarové části. Vyvinuté softwarové technologie chce skandinávská společnost dále zužitkovat. Jen už se nezaměří na video, ale zvuk. Oddělený projekt Ozo Audio má do mobilů přinést nejen lepší mikrofony, ale i pokročilou práci se zvukem. Fotoaparáty se dnes neobejdou bez pomoci softwarového vylepšování, na audio se ale zapomíná.

Na CESu firma prezentovala funkce Focus a Zoom, které umí při natáčení videa zaostřovat či přibližovat konkrétní objekt nejen obrazem, ale též zvukem. Pokud bude rodič natáčet zpívající dítě, může zaostřit pouze na něj a Nokia potlačí všechny ostatní zvuky z okolí.

Technologie vyžaduje přesnou synchronizaci s obrazem, ale také několik mikrofonů umístěných na těle telefonu, aby bylo možné lokalizovat zdroj zvuku. Software musí přesně znát i umístění mikrofonů, takže technologii nelze do mobilu dostat jen stažením aplikace. Nokia proto bude spolupracovat přímo s výrobci a Ozo Audio jim licencovat.

Prvním je samozřejmě HMD Global, která vyrábí smartphony s Androidem pod značkou Nokia. Ozo Audio již nabízí nová Nokia 8.1, totéž nabídla i původní osmička. Focus ani Zoom ale ještě nemají. Možná se dočkáme u Nokie 9.

PS: Možná si pamatujete, že i dřívější telefony, které skutečně vyráběla finská Nokia (viz test Nokia 808), se pyšnily výborným záznamem zvuku. Funkci demonstrovala na záznamech koncertů, které měly plný a čistý zvuk.

Byl pro vás článek přínosný?