Hlavní navigace

Nokia potvrdila dvoujádrové Windows Phone, čipy dodá překvapivě ST-Ericsson

3. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už můžeme brát jako fakt, že se chystají dvoujádrové smartphony s platformou Windows Phone. Nokia si včera plácla s ST-Ericssonem, ten bude dodávat čipy pro chystané Lumie.

We are pleased to have been selected by Nokia as a key partner for Windows smartphones, in line with our goal to be present in all segments and major operating systems,” řekl Gilles Delfassy, prezident a CEO ST-Ericssonu. Our „NovaThor platforms continue to gain traction as they enable customers to bring great smartphones to the market.

Dohoda přinesla několik odpovědí, ale také otázek:

  • Prozatím je exkluzivním dodavatelem procesorů Qualcomm se svými Snapdragony, zatím pouze v jednojádrové verzi. Tento monopol tedy padne.
  • Oznámená spolupráce Nokia a ST-Ericssonu znamená, že se něco chystá už na příští rok, tato rozhodnutí se dělají vzhledem k aktuální strategii, nikoliv jako plány na roky dopředu.
  • Možná v půlce roku 2012, pokud Microsoft udrží pravidelný cyklus velkých aktualizací, by mohl přijít Windows Phone Apollo s podporou dual-core. Mezi tím zřejmě vyjde meziverze označená jako Tango (bude plnit stejnou úlohu jako NoDo před Mangem).
  • Není zřejmé, jestli ST-Ericsson bude exkluzivní dodavatel pro Nokii, nebo jestli Finové použijí i dvoujádra Qualcommu.

V tuto chvíli má ST-Ericsson v nabídce tři SoC s názvem NovaThor: modely U5500, U8500, U9500, nejzajímavější je ten poslední.

NovaThor U9500

  • Základní charakteristika: dvě jádra ARM Cortex-A9, grafický čip Mail-400 a podpora LP-DDR2 pamětí.
  • NovaThor si poradí s dotykovými displeji až do rozlišení 1280 × 768 px.
  • Zvládne dva fotoaparáty/kamery: 20Mpx a 5Mpx a videem v 1080p
  • Obsahuje v sobě Wi-Fi, Bluetooth, GPS, FM rádio i výstup HDMI.
  • Jako jediný z NovaThorů obsahuje i telefonní modul s modemy HSPA+ (21/5,76 Mb/s)

ST-Ericsson je společný podnik (50 : 50) italsko-francouzské firmy STMicroelectronics a švédského Ericssonu. Vznikl v roce 2009. Nemají vlastní továrny, ale pouze navrhují čipy, které vyrobí jinde. STM se zabýval polovodiči, Ericsson má zase největší know-how v bezdrátových sítích. Jejich NovaThory tak zažijí velkou premiéru v první lize.

Zdroj: ST-Ericsson

Byl pro vás článek přínosný?