Hlavní navigace

Nokia prodala 7,4 milionu Lumií, stále se však nemůže dostat z červených čísel

18. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Finský výrobce zveřejnil výsledky hospodaření za druhý kvartál roku 2013. Nokia v něm dosáhla tržeb 5,7 mld. eur a provozní ztráty 115 milionů. Firma se jako celek stále nemůže vzpamatovat z klesající výkonnosti. Meziročně znovu ztratila čtvrtinu tržeb, tento ukazatel je i o 3 % slabší než v předchozím čtvrtletí. Alespoň ztrátu se stále daří snižovat, na to ale má vliv plusová divize Nokia Siemens Networks.

 

Mapový byznys a prodej zařízení jsou totiž stále ve ztrátě. Během druhého čtvrtletí Nokia prodala 61,1 milionu telefonů (27% meziroční pokles), z toho 7,4 milionu dělají chytré Lumie (zde prodejnost roste) a 4,3 milionu pak řada Asha, kterou už Finové rovněž řadí mezi smartphony.

Nokia si pochvaluje hlavně prodej levnějších Lumií 520 a 720. V dalším čtvrtletí chce výrobce těžit z nových produktů: laciných telefonů Asha 501 nebo Nokia 105 a Lumií 925, 928 a 1020. Mapy Here by rovněž mohly přinést oživení, protože Nokia začne prodávat navigaci i jiným výrobcům s WP8. Zároveň ale firmu čekají velké výdaje, neboť za 1,7 miliardy eur odkoupí poloviční podíl Siemensu ve společném podniku. Firma má na účtech stále přes 4 miliardy, takže to nebude citelný problém.

Kompletní výsledky najdete na webu nokia.com.

Byl pro vás článek přínosný?