Hlavní navigace

Nokia prohlubuje krizi. Prodeje smartphonů jsou na minimu

18. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pozitivní zprávou je, že Nokia oproti předchozímu čtvrtletí snížila ztrátu. Finové hospodařili s provozní ztrátou 576 milionů eur (loni –71 mil., v minulém kvartálu –826 mil.). Ostatní čísla ale optimismus nepřinášejí. Celkové tržby za třetí kvartál dosáhly 7,2 miliardy eur (19 % pokles).

Nokia Lumia 920
Lumia 920 a 820 jsou zřejmě poslední nadějí Nokie

Za nižší ztrátou stojí především očištění divize Nokia Siemens Networks, která je znovu v plusu 182 milionů eur. Důvodem jsou ale paradoxně také nižší prodeje. Nokia už totiž operuje se zápornou marží –19,2 %, loňská marže ještě byla v plusových hodnotách, v minulém kvartálu už –11,8 %. Ještě v druhém čtvrtletí byly tržby z prodejů telefonů 4 miliardy a ztráta 474 milionů, ve třetím čtvrtletí ale tržby klesly na 3,5 miliardy, přičemž ztráta se prohloubila na 683 milionů. Kdyby Nokia přestala telefony prodávat úplně, skončila by celkově v černých číslech.

Za předchozí tři měsíce Finové prodali 82,9 milionu telefonů, z toho jen 6,3 milionu bylo smartphonů (2,9 mil. Lumií). Přibližně tolik Apple prodal za první víkend po premiéře iPhonu 5. Loňské prodeje chytrých telefonů Nokie byly slabé, ale meziročně se znovu propadly o dvě třetiny. Další výsledky najdete v původní zprávě na nokia.com.

 

Už minule jsme tvrdili, že výsledky třetího kvartálu ještě nic nenaznačí. Počkat si musíme až na ten poslední, ve kterém se promítne start nových telefonů Lumia i očistné procesy ve firmě. Po Vánocích budeme moudřejší. Jestli se ani pak Nokia neuzdraví, budou padat hlavy.

Byl pro vás článek přínosný?