Hlavní navigace

Nokia se nakonec přece jen vrátí k telefonům. První představí už příští rok

19. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rajeev Suri, výkonný ředitel finské Nokie, prozradil v rozhovoru s německým Manager Magazinem, že začnou od příštího roku znovu dělat smartphony. Zvolí k tomu stejný model jako u loni představeného tabletu Nokia N1. Finové navrhnou hardware, software a poskytnou značku. Výrobu, distribuci a prodej si pak bude moci zaplatit některý z partnerů. U tabletu to byla továrna Foxconn.

 

O tom, že se Nokia vrátí k telefonům, se spekulovalo už v dubnu letošního roku. Sama firma to ale tiskovou zprávou popřela. „Nokia opakovaně podotýká, že v současné době nemá žádné plány vyrábět ani prodávat telefony pro spotřebitele,“ řekla tehdy. Klíčové však bylo ono „v současné době“. Aktuálně totiž výrobě smartphonu brání smlouva s Microsoftem. Na telefonech může Nokia svou značku opětovně použít až ve čtvrtém čtvrtletí 2016.

Suri odpovídal také na otázky týkající se prodeje mapové divize Here. Motají se kolem ní německé automobilky, firmy ze Silicon Valley i čínské společnosti. „Kdokoliv, kdo by dokázal dlouhodobě toto odvětví vylepšovat, by pro nás byl dobrý kupce,“ dodává.

Zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?