Hlavní navigace

Nokia za 1,7 mld. eur odkoupí zbylý podíl v Nokia Siemens Networks

Sdílet

Zdroj: Redakce

Finská společnost dnes překvapivě oznámila, že od německého Siemensu odkoupí zbylou část společného podniku Nokia Siemens Networks. Konglomerát vznikl „na apríla“ v roce 2007 spojením enterprise divizí obou společností, jež se zabývaly výstavbou mobilních a pevných sítí. NSN tak nyní operuje ve více než 150 zemích světa,

Odkoupení 50% podílu, který držel Siemens, Nokii přijde na 1,7 miliardy eur. S obchodem už souhlasila představenstva obou společností, obchod ale ještě budou muset schválit regulační úřady. Transakce by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí 2013.

Nokia Siemens Networks počítá, že v roce 2020 každý uživatel přenese denně až 1 GB dat v mobilní síti
Nokia Siemens Networks počítá, že v roce 2020 každý uživatel přenese denně až 1 GB dat v mobilní síti

Až do dubna přitom platila dohoda, že ani jedna ze společností nesmí tu druhou vykoupit. Celý podnik tak nakonec budou vlastnit Finové. I přes jejich špatné finanční výsledky v posledních letech mají stále v čisté hotovosti okolo čtyř miliard eur, takže si obchod mohou dovolit.

Otázkou je, jak se jim vyplatí a jaké jsou perspektivy. Podnik NSN se dostal do (malého) zisku až v posledním kvartálu. Do Evropy se navíc čím dále více tlačí čínské společnosti Huawei a ZTE, které si mohou dovolit stavbu infrastruktury pod cenou. Kvůli dumpingu je ale zřejmě bude vyšetřovat Evropská komise.

 

Zdroj: Nokia

Byl pro vás článek přínosný?