Hlavní navigace

Nokia žádá rychlejší rozvoj platformy Windows Phone, především aplikace

29. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rychlost vývoje operačního systému Windows Phone je stále diskutovanějším tématem. Microsoft přinesl poslední dávku inovací loni na podzim a druhou velkou porci plánuje až na první polovinu příštího roku. Mezidobí vyplňují pouze vylepšení drobného charakteru. Společnost nereaguje zrovna pružně dokonce ani na obyčejné chyby. Uživatele trápil rozrůstající se oddíl s dočasnými soubory, které mobilní dlaždice nemazaly, ačkoli by správně měly.

Tip: Drby: přelévání funkcí do GDR3 a jednotná Windows pro mobily a tablety

Problém se vyřešil až s aktualizací GDR2. Nokia by mezitím ráda uváděla na trh telefony se skutečně špičkovými parametry, v čemž jí Windows Phone v podstatě od dob svého vzniku omezují. Windows Phone 7 kvůli staré technologii nepodporovala dokonce ani dvoujádrové procesory. Ačkoli systém běží perfektně na slabším hardwaru a objektivně osmijádrové procesory a podobné výkřiky techniky nepotřebuje, zákazníci slyší na právě na špičkové parametry.

Abychom to shrnuli, Nokia potřebuje prodávat telefony, k tomu potřebuje špičkový hardware a k tomu potřebuje, aby ho první řadě podporovala Windows Phone. Náznaky tlaku na Microsoft, aby systém rychleji vylepšoval, byly patrné dříve. Některé funkce, týkající se právě podpory nejnovějšího hardwaru, se podle řečí ze zákulisí mají přelít z Windows Phone Blue do aktualizace GDR3 pro Windows Phone 8, kterou spatříme o pár měsíců dříve.

 

Nespokojenost proslulého výrobce telefonů s rychlostí rozvoje dlaždicové platformy je zřejmá i z rozhovoru, jenž viceprezident Nokie poskytl serveru International Business Times. Byran Biniak prohlásil, že do Windows Phone především musí přijít více populárních aplikací, včetně Instagramu nebo Snapchatu. Bez nich logicky příliš nezáleží na tom, jak dobré telefony finská společnost vyrobí. Občas se zdá, že Nokia se o ekosystém stará více než samotný Microsoft.

K tématu: Nokia opět pomáhá Windows Phone, teď s nahráváním videí na YouTube

Zasadila se o to, aby pro Windows Phone vznikla spousta důležitý aplikací. Ty ale obvykle nemůže používat úplně kdokoli – musíte vlastnit zařízení značky Lumia. Na sklonku minulého roku měla Nokia v katalogu více než padesát exkluzivit. Biniak se tváří optimisticky, podle něj bude pro majitele telefonů s dlaždicemi k dispozici každé důležité jméno, a to nejpozději do prvního čtvrtletí příštího roku.

Mimochodem, Instagram pro Windows Phone se chystá také díky Nokii. Ta prý nehodlá čekat na to, jestli se někdo pokusí situaci napravit.

Zdroj: International Business Times via BGR

Byl pro vás článek přínosný?