Hlavní navigace

Nokia žaluje HTC kvůli dalším devíti patentům. Chce zákaz dovozu HTC One do USA

26. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prodávat telefony se finské společnosti příliš nedaří, z dob dávno minulých má ale v šuplíku spoustu vágně znějících patentů, s jejichž pomocí by si ještě mohla vylepšit cashflow. HTC se za poslední rok stalo terčem již podruhé. Nokia si na svého konkurenta stěžovala u Komise pro mezinárodní obchod (ITC) již v květnu minulého roku (tento případ teprve příští týden půjde k soudu), patentový analytik Florian Müller později vyšťoural, že HTC se bude zpovídat z porušení celkem 32 patentů. Nokia žalovala HTC také v Německu, kde se soud před dvěma měsíci přiklonil na její stranu.

Tentokrát Nokia hned dvě žaloby. Na porušení tří patentů si stěžuje u soudu v Southern District of California, dalších šest bude přezkoumávat ITC. „HTC nepředvedlo žádnou snahu se svými praktikami skončit, namísto toho se snaží svalit zodpovědnost na své dodavatele,“ řekl tiskový mluvčí Nokie serveru The Inquirer. Florian Müller na blogu FOSS Patents z veřejně dostupných dokumentů dedukuje, že i tentokrát se jádro sporu týká komponent, které HTC nakupuje zejména od Broadcomu a Qualcommu.

 

Žaloba v kalifornii se týká technologie RFID, konkrétní čísla patentů ale zveřejněna nebyla. Šest patentů, na jejichž porušení si Nokia stěžuje u ITC, naopak známo je, jejich výčet a stručný popis naleznete na blogu FOSS Patents. Většina z nich se týká konstrukce telefonů a hlavně antén (a dalších součástek, které mají co do činění s rádiovým signálem), jeden patent ale prý HTC porušilo tím, že používá videokodek VP8 od Google.

Výčet modelů, jichž se porušení patentů týká a jejichž dovoz do Spojených států by v krajním případě mohla ITC zakázat, čítá modely HTC One S, One V, One X, Evo 4G LTE, Droid Incredible 4G LTE, Droid DNA, One X+, HTC First a HTC One VX.

Zdroje: The Inquirer, FOSS Patents, Bright Side of News

Byl pro vás článek přínosný?