Hlavní navigace

Čtvrtý operátor posiluje. Nordic Telecom kupuje polovinu významného internetového poskytovatele

22. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: blickpixel / Pixabay

Nordic Telecom se proměňuje. Čtvrtý mobilní operátor v Česku doposud provozoval CDMA síť dříve známou jako U:fon, ale momentálně probíhají úpravy v infrastruktuře a přechod na rychlejší LTE. Stávající zákazníci tak našli dočasný azyl u O2.

Firma z letošní aukce kmitočtů v pásmu 3,7 GHz vyšla jako vítěz, jako jediné se jí podařilo získat dva 40MHz bloky. Ty využije pro pevnou bezdrátovou síť (LTE) o rychlosti až 1 Gb/s, kterou bude nabízet pro připojení domácností a firem k internetu. Testy nové technologie již probíhají, komerční start je naplánován na druhé čtvrtletí 2018. Do té doby bude Nordic jen velkým virtuálem, protože pevné připojení nabízí skrz xDSL od Cetinu, mobilní volání má od T-Mobilu a mobilní internet od O2.

Včera pak Nordic oznámil důležitou investici. Koupil 50 % společnosti Suntel Net, která se mimochodem rovněž snažila získat frekvence v letošní aukci, ale stejně jako T-Mobile vyšla s prázdnou. Suntel Net sdružuje moravské regionální poskytovatele internetu a aktuálně nabízí připojení pro 41 000 domácností a firem. Do dvou let chce vyrůst na trojnásobek, s čímž má pomoci investice od Nordicu.

Pod Suntel patří olomoucký Fofrnet nabízející optické a Wi-Fi připojení. Na Zlínsku pak působí jeho DAT, rovněž s vlastní optikou a Wi-Fi. Na jižní Moravě totéž nabízí Oxid a Redikom. Celkově Suntel obsluhuje přes 450 vysílačů, které by Nordic v budoucnu mohl využít pro pokrývání LTE v pásmu 3,7 GHz.

Byl pro vás článek přínosný?