Hlavní navigace

Nordic Telecom rozjíždí LTE. Reálná rychlost je 400 Mb/s

Sdílet

Zdroj: albertoadan / Pixabay

Čtvrtý český operátor v loňské aukci kmitočtů v pásmu 3,7 GHz odešel s největším kusem koláče (přeplatil i T-Mobile). Nově nabytých frekvencí chce firma využít k vybudování celorepublikové sítě, která nabídne rychlosti až 1 Gb/s. Nejdříve frekvence využije pro LTE, později i 5G. Jak už jsme v minulosti několikrát opakovali, síť bude určená pro pevné připojení domácností, nikoliv mobily.

Výstavba začala ještě loni a několik vysílačů Nordicu již funguje. Firma se dnes pochlubila, že v Praze, Vinoři a Dobříši již technici naměřili rychlost stahování přes 400 Mb/s, nahrávání lehce pod 30 Mb/s, odezva byla okolo 20 ms. To jsou lepší hodnoty než u českého VDSL a zhruba srovnatelné s nejvyššími tarify od UPC.

V případě Nordicu jde ale stále jen o neveřejný pilotní test, který běžel v nevyužité síti a bez umělých omezení. Důležitá tak bude až nabídka komerčních tarifů. Bezdrát o šířce pásma 80 MHz ale má na to nabídnout vyšší rychlosti než VDSL a vyšší spolehlivost než regionální sítě Wi-Fi/WiMAX.

Nordic naměřil rychlost 403/29 Mb/s Nordic naměřil rychlost 403/29 Mb/s

Rychlost budeme nadále zvyšovat, zatím jsme zdaleka nevyužili všech technologických možností sítě. Budujeme novou síť zejména ve středně velkých a menších městech, kde je velký prostor pro zlepšení kvality pevného internetu,“ říká Martina Lovčíková, ředitelka divize pro koncové zákazníky.

Byl pro vás článek přínosný?