Hlavní navigace

Notebooková GeForce s plným GM204 má jméno GTX 980 jako desktop, TDP 100–185 W

14. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bývaly časy, kdy měla GPU fixní taktovací frekvenci a jejich výkon se podle ní dal docela spolehlivě předvídat. Pak ale přišlo dynamické škálování taktu podle spotřeby a z papírových parametrů samotných se už dá usoudit mnohem míň. S touto „transparentností“ zatočí asi také jeden krok, který teď údajně chystá Nvidia – prý totiž začne grafiky pro notebooky značit stejným jménem, jako desktopové karty, i když půjde mnohdy o GPU s velmi odlišným TDP.

Tato inovace má přijít s novým mobilním highendem, který Nvidia nyní chystá a o němž jsme už informovali zde. Má jít o kartu s plně aktivovaným čipem GM204, tedy s 2048 stream procesory (dosavadní model GTX 980M má aktivních jen 1536 shaderů z 2048). Původně se uvádělo, že se tato karta bude jmenovat GTX 990M, ovšem web SweClockers nyní píše, že Nvidia ji místo toho bude označovat prostě GTX 980 bez přídomku M. Sdělení má asi být takové, že tato karta má mít, byť nainstalována v laptopovém šasi, výkon stejný jako desktopová plnohodnotná grafika stejného jména.

Zatím nevíme, zda tomu tak skutečně bude, nebo výkon bude dosahovat na desktop spíš „skoro“ nebo „přibližně“. Podle SweClockers by totiž reálná rychlost mohla dosti kolísat podle toho, v jakém notebooku karta bude osazena. Údajně totiž má mít nastavitelné TDP, které bude moci výrobce upravit podle kapacity chlazení. S horším chlazením (či napájením) by výrobce TDP nastavil níž, s robustnějším by mohl kartě přidělit elektřiny více. Rozsah, v kterém se GPU GM204 má dát zregulovat, bude přitom 100–185 W, což je rozpětí velmi široké, takže také výkon se dle implementace bude měnit výrazně.

Čip GM204 (Zdroj: The Tech Report)
Čip GM204 (Zdroj: The Tech Report)

Mám-li spekulovat, mohlo by se tu počítat třeba i s tím, že notebooky by za normálních okolností směly běžet jen na oné spodní hodnotě (100 W), a 185 W (tepelného) výkonu by měly k dispozici jen tehdy, pokud se notebook zapojí do doku s přídavným chlazením. Takový systém (kde je dokovací stanice dokonce chlazená vodou) ukázal na veletrhu IFA Asus, v jehož notebooku ROG GX700 se prý „GTX 990M“ aneb notebooková „GTX 980“ má objevit.

Podle SweClockers má karta kromě 2048 stream procesorů také 8 GB paměti GDDR5, což značí plnou 256bitovou paměťovou sběrnici. U mobilních karet běží GDDR5 obvykle na 5,0 GHz, což lze asi očekávat i zde při nastavení TDP na nižší hodnoty. Zda budou při vysokých nastaveních spotřeby dostupné i efektivní takty 7,0 GHz jako u skutečné desktopové GTX 980, bohužel nevíme.

 

GTX 980 „ne-M“ ve verzi pro notebooky by se měla na trhu údajně objevit v řádu týdnů a při uvedení Nvidia pravděpodobně nějak vysvětlí, co se tímto novým značením sleduje. Ono ale možná úplně nové není. Něčeho podobného jste si už mohli všimnout u nedávno odhaleného barebonu Zotac Zbox Magnus EN970. Tato krabička má zdá se uvnitř mobilní grafiku odpovídající kartě GTX 970M, Zotac o ní ale mluví jako o desktopové GTX 960, byť má například větší kapacitu RAM. Smysl by zde mohl být stejný, tedy sdělovat zákazníkovi, že použité GPU má výkon, jaký by očekával od dané desktopové karty, byť o standardně prodávanou grafiku do slotu PCI Express ×16 nejde.

GeForce GTX 980 na oficiálních obrázcích Nvidie

Zdroj: SweClockers

Byl pro vás článek přínosný?