Hlavní navigace

Notebooky v roce 2015: Surface, Skylake, herní obři i úsporní drobci

4. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skylake a Maxwell aneb co se skrývá uvnitř

V roce 2015 se toho v noteboocích dost změnilo, jako ostatně každý rok. Dnes se krátce podíváme na to, co stojí za povšimnutí.

Procesory a grafiky aneb k čemu je ten Skylake dobrý

Začneme zevnitř. S novým procesorem vždy přijde nový notebook, nové technologie potřebné k výrobě nových typů zařízení a obecně široká řada novinek.

V procesorech jsme letos zaznamenali hned dvě nové řady od Intelu. Na sklonku předchozího roku na trh přišel Broadwell, se kterým jsme se v různých formách seznamovali poměrně dlouho – Core M je nejstarší řada 14nm čipů ještě z roku 2014, na jaře jsme ale testovali Core i5 a i7 řady U a v létě zase čtyřjádrový Broadwell řady HQ.

Hned vzápětí na trh přišla celá modelová řada Skylake, resp. Core 6. generace. Tam jsme testovali opět úsporná U-čka, silné čtyřjádro HQ, i zcela nový čip – levné čtyřjádrové Core i5 bez HyperThreadingu. Velkou novinkou je, že se čipy HQ dočkaly se Skylakem plné sady úsporných módů, a multimediální/herní notebooky se čtyřjádrem tak mohou vydržet na baterku zásadně delší dobu.

To jsme si ověřili například u Aspiru V17 Nitro II, který je sice silný notebook se čtyřjádrem a herní grafikou, na svůj malý akumulátor ale v klidu vydrží sedm hodin.

Rok 2015 mezi notebooky
Skylake hodně pomohl hlavně notebookům se čtyřjádry. Herni Acer Aspire V17 Nitro II na baterku zvládne téměř 7 h.

V roce 2016 nás čeká asi Kaby Lake, mírná inovace Skylaku po procesorové stránce, možná větší inovace, co se integrované grafiky týče. AMD možná stihne vydat Zen, svou revoluční, zcela novou architekturu, což by mohlo celou situaci značně osvěžit.

Na nějakou dobu zůstane nejobvyklejší grafikou v noteboocích Intel HD Graphics 520, integrované jádro Skylake. Jak se hraje na ultraboocích se Skylakem jsme si také naměřili.

 

V diskrétních grafikách to ale bylo poněkud fádní. Celá řada GeForce 900 je na trhu už více než rok a mnohé z grafik, jako například populární GeForce GTX 960M, jsou vlastně jen přeznačené modely starších řad. Ze strany AMD se sice do herních notebooků dostal staronový čip Tonga, v nabídce e-shopů ale naprosto dominuje Intel a Nvidia.

Novinek se dočkáme někdy během roku 2016, pravděpodobně kolěm května-června. Nvidia přijde s novým značením a architekturou Pascal, která nahradí současný Maxwell. To je důležité proto, že po čtyřech letech nás čeká nový výrobní proces a tedy pravděpodobně výrazně lepší poměr výkon/watt, což u notebooků znamená prostě razantně vyšší výkon.

Rok 2015 mezi notebooky

Částečně aktuální jsou naše přehledy procesorů a grafik v noteboocích z července. Najdete v nich nejen testy jednotlivých modelů, ale třeba i vysvětlení toho, jak ovlivní herní výkon sběrnice karty, k čemu je ten Maxwell, proč jsou Core M tak úsporná, nebo kdy potřebujete čtyři jádra.

Ultrabooky, 2-v-1, herní notebooky a jiné zajímavosti

Zajímavosti ze světa notebooků

O hardwaru jsme si toho řekli dost, teď pár konkrétních přístrojů, které určovaly tempo v uplynulém roce.

Začneme Microsoftem. Ten v říjnu představil doslova záplavu zařízení všeho druhu – mezi mobily, tablety, chytrými náramky a dalším byl pak i jeden notebook. Surface Book je tablet s oboustranně připojitelnou klávesnicí přes článkovaný kloub, taková ochutnávka toho, co může přístroj 2-v-1 opravdu být.

Rok 2015 mezi notebooky
Microsoft Surface Book: skvělý konvertibl vyrazil dech svými parametry v minimálním těle 

Novinka už od prvního pohledu vybočuje z toho, co známe. Microsoft si Surface Book doopravdy vytvořil k obrazu svému – netradiční úhlopříčka, vysoké rozlišení i poměr stran, supertenké magnéziové tělo se silným Core i5/i7 uvnitř a dokonce i s diskrétní GeForce 940M. U řady tabletů se pereme s nic-moc displejem, pomalou grafikou a dalšími problémy – excelentní Surface Book se svou vysokou cenovkou ukazuje, co je opravdu technicky možné.

Rok 2015 mezi notebooky
HP Elite x2 1012: Surface pro podniky

Za zmínku tady stojí i HP Elite x2 1012 – jemně očesaný Surface vybavený pro byznys.

Úplně na druhé straně spektra nás zaujal od února prodávaný MSI GT80 Titan. Herních notebooků testujeme pořád spoustu, slabších i silnějších. Titan byl ale něčím, co jsme nikdy předtím neviděli.

MSI GT80 Titan je 18,4" obr s nejvyšším čtyřjádrem řady Haswell a dvěma GTX 980M v SLI. Úložištěm je 1TB RAID pole složené hned ze čtyř SSD. Výkon je absolutně bezkonkurenční, rozměry také. Dalším prvenstvím je osazená klávesnice – mechanické spínače Cherry MX Brown s vlastním podsvícením jsou něčím, co vídáme na herních stolních klávesnicích, ne na noteboocích. Touchpad přepnutelný na numerický blok jsme také viděli poprvé.

Rok 2015 mezi notebookyMSI GT80 Titan: dekadentní obr se zlatými klávesami mechanické klávesnice

Zlaté spínače WSAD propůjčují „titánovi“ tu správnou dávku dekadence – takový herní notebook jste prostě ještě neviděli.

Už jsme si měli možnost všimnout, že ultrabooky jsou takovou zapomenutou kategorií, která z trhu spíš mizí. Dnešní ultrabook musí být ddotykový a vše tak nějak směřuje ke koncepci 2-v-1. Stejně jako Surface Book je tak řada notebooků konvertibilní na tablet.

Komu se přístroj 2-v-1 povedl opravdu špičkově, je Toshiba. Na rozdíl od spousty spotřebních tabletů totiž Toshiba představila něco, co si lze představit i k práci.

Rok 2015 mezi notebooky
Toshiba Portégé Z20t: kvalitní 2-v-1 pro práci. Na baterku vydrží klidně 14 h.

Toshiba Portégé Z20t nabídla matný dotykový displej a překonala všechny rekordy v našem testu výdrže. To vše v malém odolném těle s krásnou úhlopříčkou 12,5" a se 100% neslyšným chodem. Uvnitř pak najdete Core M, které na kancelařinu a základní úkony stačí více než bohatě.

Na trhu ale stále jsou i ony pravověrné ultrabooky – tedy supertenké kovové 13,3" přístroje, jak jsme je znali z dřívějších let. Mezi nejlepší příklady patří Asus se svou řadou ZenBook UX305.

Na výběr máte dvě varianty. Jednak tu je UX305CA, nástupce starší řady UX305FA. Model UX305FA testoval kolega Kejduš a příhodně jej označil za jediného konkurenta k novému MacBooku – jen lepšího. Notebook s tloušťkou 12 mm a hmotností 1,2 kg je přesně tím co hledáme. V 13" kovovém těle najdete Core M Skylake, velkou RAM, rychlé SSD a žádný ventilátor. To znamená, že tento ultrabook tenký jak nůž a lehký jak pírko bude opět zcela neslyšný a také nabídne parádní výdrž na baterku. Pořídíte jej navíc i pod 20 tis. Kč.

Rok 2015 mezi notebooky
Asus ZenBook UX305FA/UX305CA: připomínka toho, jak se dělá pořádný ultrabook

ZenBook UX305LA je to samé z října, jen o něco nabobtnalejší. Do tlustšího těla se vešlo i Core i5/i7 a ventilace.

Něčím nevídaným se letos pochlubil i Dell. S řadou velmi pozitivních ohlasů na trh v lednu přišlo XPS 13 a v říjnu XPS 15. Jde o nejmenší 13", resp. 15" notebook na světě. Dell toho dosáhl s pomocí takzvaných Infinity displejů, které mají jen extrémně tenký rámeček a táhnou se tak skoro úplně od kraje do kraje. 13,3" nebo 15,6" displej je tak možné nacpat do výrazně menšího a lehčího notebooku.

Rok 2015 mezi notebooky
Dell XPS 15: vynikající tenký notebook s vysokým výkonem, extrémní výdrží a s Infinity displejem od kraje do kraje

I parametry notebooků si s ničím nezadají – uvnitř najdete v nových verzích procesor Skylake, u většího modelu klidně i diskrétní GeForce GTX 960M. Displej nemusí a může být dotykový, rozlišení začíná na Full HD a končí na 4K. Výdrž je pak podle specifikací naprosto ohromující – 15, resp. 17 h. Přitom jsou XPS tenoučké kovové stroje, dalo by se říct i ultrabooky.

V roce 2015 tak o novinky nebyla nouze. My doufáme, že se v roce 2016 dočkáme více ultrabooků s novými Core M, lepších herních notebooků s grafikami Pascal a podobně kreativních produktů jako je stále relativně čerstvý Surface Book.

Byl pro vás článek přínosný?