Hlavní navigace

Nová data o Skylake: TDP, napájení, plně bezdrátová PC. Po něm bude Cannonlake

9. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V minulém týdnu uniklo na svět několik nových informací o procesorech Skylake, což bude zbrusu nová architektura Intelu následující po 14nm Broadwellu. Tyto zprávy poněkud zapadly kvůli probíhajícímu Computexu, což ale nyní napravíme.

 

TDP procesorů Skylake

Zdá se, že již máme údaje o TDP, s kterým tyto procesory budou vyráběny. Tabulku hodnot pro jednotlivé modely publikoval server WCCFtech, což je ale poněkud neseriózní médium, které rádo nepřiznává zdroje a cizí informace vydává za exkluzivní. Ve skutečnosti lze dohledat, že dokument pochází od firmy Richtek, která nabízí napájecí obvody, a na internet unikl vlastně již v dubnu.

Podle dokumentů Richteku budou mít procesory Skylake v desktopové verzi TDP 95 W, přičemž se bavíme o čtyřjádrových procesorech s grafickým jádrem GT4 a integrovanou pamětí eDRAM („44e“). Tato konfigurace bude existovat i v řadě H, což budou asi čipy s pouzdrem BGA místo provedení pro socket. Háčkové čipy budou mít TDP 65 a 95 W (tyto exempláře asi budou tvořit ekvivalent kvazidesktopové řady R u Haswellu) nebo 45 a 55 W, což budou asi čipy pro notebooky a počítače all-in-one.

Tabulka ukazující TDP jednotlivých odrůd procesorů Skylake
Tabulka ukazující TDP jednotlivých odrůd procesorů Skylake

U tabletových procesorů třídy Y bude zřejmě zachováno TDP 4,5 W, které má i Broadwell. Intel ale sníží spotřebu ULV čipů pro notebooky, označených písmenem U, které jsou nyní v podstatě hlavní mobilní řadou. Výkonnější typy budou mít TDP 25 W, u úspornějších se ale TDP ze současných 15 W o sníží o pětinu na 12 W.

Je asi třeba upozornit, že tabulka nehovoří přímo o Skylaku, nýbrž o „platformě pro rok 2015“, která je ale v jiné tabulce spojena s architekturou Skylake. Nicméně Intel bude mít příští rok v uvádění trošku zmatek a Broadwell se bude se Skylakem překrývat. Navíc nevíme, jak starý dokument Richteku je; Intel mezitím mohl plány měnit. Uvedené hodnoty TDP tedy neberte úplně stoprocentně.

 

 

Konec integrovaných regulátorů napětí?

Z tabulky a ze schémat napájení platforem Haswell a Skylake má údajně (alespoň dle webu VR-Zone) vyplývat ještě jedna věc. Intel totiž zdá se – přinejmenším u některých verzí čipů Skylake – zavrhne ideu integrovaného regulátoru napájení. To byla jedna z nejzajímavějších novinek, kterou Intel zahrnul do Haswellu, je ale možné, že příliš zvyšuje výrobní náklady, nebo s ní mají problém výrobci OEM.

Schéma napájení pro platformu Skylake
Schéma napájení pro platformu Skylake

 

Co bude potom: Cannonlake na 10 nm

Kromě toho si lze v tabulce s platformami na roky 2013 až 2016 všimnout ještě jména nové architektury čipů, kterou Intel chystá po Skylaku na rok 2016. Mělo by jít o první 10nm procesory („tick“ následující po 14nm Skylake) a jejich kódové jméno je Cannonlake nebo Cannon Lake. Jejich čipová sada nese jméno Union Point, celá platforma pak Union Bay. Nicméně opět, informace nejsou potvrzené z jiného zdroje, a nevíme, zda Intel od té doby plány nezrevidoval (což se může stát, dříve se například tradovalo, že po Skylake přijde Skymont).    

 

Kombinovaný řadič DDR3 a DDR4

Svou troškou do mozaiky přispěl také web SweClockers. Nejvyšší model čipové sady pro procesory Skylake podle tohoto webu ponese označení Z170 místo Z107, které by se dalo čekat (pokud ovšem nejde o překlep někde v uniklých dokumentech). Zajímavější novinou je, že Skylake údajně podporuje jak paměti DDR4, které budou mít letos premiéru s procesory Haswell-E, tak i současné paměti DDR3. To by umožnilo hladší přechod na novou technologii a levnější počítače či notebooky by nemusely trpět vysokými počátečními cenami DDR4. To, jakou paměť budete moci nainstalovat, zřejmě bude určovat použitá deska, jako tomu bylo u procesorů AMD Phenom II.

 

V roce 2016 bude prý PC zcela bez kabelů

Poslední drobek informací se netýká ani tak CPU Skylake, jako celé platformy PC na nich postavené. Tato generace počítačů by podle Intelu totiž měla realizovat plně bezdrátový provoz. Kromě síťové konektivity a periférií pro Bluetooth (či bezdrátové USB) by měla umět používat bezdrátový přenos obrazu WiDi přes rychlé rozhraní WiGig. K tomu by ale měly být stroje také bezdrátově napájené z elektrické sítě, podobně jako dnes některé mobily. Intel údajně pracuje na specifikaci pro bezdrátové napájení, která by laptopům či úsporným PC typu NUC dokázala dodat až 20 W.

V roce 2016 by tak údajně měla nastat éra PC, které budou zcela bezdrátová. Otázka je samozřejmě, zda skutečně půjde o něco praktického – nabíjecí podložky pro notebook mohou být užitečné na stole, stále však potřebují zásuvku a z gauče vám stále budou k ničemu. Také pochopitelně naroste elektromagnetické rušení kolem nás. Nepočítal bych s tím, že by se z takto řešených počítačů stal standard (minimálně ne v desktopu), u stylových a luxusnějších produktů by se ale tato koncepce mohla uchytit.

Intel Core i5, desktopové pouzdro LGA

Zdroje: esm-components.com, VR-Zone, SweClockers, Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?