Hlavní navigace

Nová generace GPU Nvidia potvrzena. Odhalení bude asi příští měsíc, +75 % výkonu?

3. 2. 2020

Sdílet

Vypadá to, že máme definitivně potvrzeno vydání nové architektury GPU od Nvidie, jejíž odhalení by mohlo nastat již příští měsíc (tedy březen). Nvidia se poslední léta nedělí o roadmapy a plány velmi pečlivě tají, takže její nové architektury jsou trochu překvapení, případně se na ně čeká delší dobu, aniž by bylo jasné, kdy bude trpělivost konečně odměněna. Nyní nicméně příchod novinky potvrdily nepřímo poměrně oficiální zdroje.  

Americká univerzita potvrdila vydání next-gen výpočetních GPU

Pramenem se stala zpráva Indiana University, která oznámila pořízení superpočítače pojmenovaného Big Red 200 (jméno by mělo odkazovat k erbovní barvě ústavu a dvousetletému výročí). Tento superpočítač je postavený na systému Cray „Shasta“ s procesory AMD Epyc 7742 (tedy 7nm 64jádrové čipy „Rome“), v první fázi s 672 dvouprocesorovými instancemi. Pro nás je ale zajímavé něco jiného: tyto uzly mají být doplněny dalšími s výpočetními GPU, která dnes bývají hlavní výpočetní silou HPC klastrů. Ovšem Indiana University zatím pořídila jen instance bez akcelerátorů s tím, že se GPU mají doplnit později. A tento krok mimoděk odhaluje plán Nvidie brzo vydat novou GPU architekturu.

Podle webu Next Platform, který se HPC sektorem zabývá, mají být GPU nainstalována až toto léto – na webu univerzity se hovoří o tom, že půjde o „Nvidia Tensor Core GPU“. Do systému měly původně být umístěny staré Tesly V100, tedy 12nm akcelerátory z roku 2017 s čipem GV100 „Volta“. Plánovaný výkon byl v tomto případě zhruba 5,9 PFLOPS. Ale nedlouho před finálním termínem údajně vyvstala příležitost počkat nějakou dobu (do zmíněného léta) a poté již osadit novou generaci GPU, dle Brada C. Wheelera z univerzity. Část systému byla proto odložena do druhé fáze, v níž budou nakoupené další instance, tentokrát již s next-gen GPU Nvidie. Výkon má poté být asi 8 PFLOPS.

Superpocitac Big Red 200 Superpočítač Big Red 200

Vydání na GTC 2020 pravděpodobné

Z tohoto je tedy zřejmé, že někdy v létě (takže dejme tomu do září) bude Nvidia mít už oznámenou a na trhu dostupnou novou generaci GPU, patrně novou architekturu Ampere – není-li to tedy místo toho už nedávno prosáklé kódové jméno Hopper. Nvidia v březnu pořádá svou konferenci GTC 2019, na které by typicky novou architekturu oznámila, pokud by se k tomu chystala. Pokud si dáte dvě a dvě dohromady, je tudíž hodně pravděpodobné, že Nvidia příští měsíc Ampere nebo Hopper představí.

Tip: Nvidia prý právě dokončila 7nm GPU architekturu Ampere. Na trhu až za rok?

Nicméně je třeba upozornit, že toto GPU, které bude směřovat do výkonných superpočítačů, může být trochu něco jiného, než co čekáte vy hráči. V 12nm generaci totiž Nvidia rozštěpila vývoj svých GPU. Po Pascalu vyšlo v roce 2017 ono výpočetní GPU Volta a až v roce 2019 pak Turing, který byl určen pro hraní, i když po Voltovi/Voltě zdědil architektonické rysy a například akceleraci neuronových sítí. GPU Volta ale samo nebylo vypuštěno do herního sektoru (Titan V byl cenou tak mimo, že ho v podstatě nelze počítat).

Co toto znamená? To, co nyní Nvidia předvede a co se bude montovat do superpočítače Big Red 200, by mohl být následník architektury Volta, který by opět mohl představovat GPU jen čistě pro výpočetní nasazení. Toto next-gen GPU má tensor jádra, určitě také podporu pro FP64 (věděcké simulace), ale například by mohlo postrádat RT jádra a jiné herní náležitosti. Pakliže Nvidia stále zachová rozštěpení HPC a herní architektury GPU, tak nám uvedení této novinky neříká bohužel nic o tom, kdy vyjdou nová herní GPU. Může to být až koncem roku, příští rok, ale třeba přijde jedna z těch přepadovek a nové GeForce by mohly najednou udeřit třeba už v dubnu.

Nvidia GPU Volta GV100 Golem de Nvidia GPU Volta GV100 (Zdroj: Golem.de)

Výkon vyšší o 70–75 %?

Celkem zajímavá je zmínka, že při onom přechodu na novou generaci GPU se očekávaný výkon změnil z 5,9 na 8 PFLOPS, i když nevíme, zda je to pro stejný počet GPU. To by nebyl takový skok, ovšem je třeba říct, že toto asi bude výkon v dvojité přesnosti FP64 (měřený v Linpacku) a nové GPU pravděpodobně bude vyšší nárůsty přinášet ve výpočtech umělé inteligence na tensor jádrech, kdežto v FP64 může být zlepšení relativně menší.

Podle onoho Wheelera z univerzity by údajně měla nová GPU mít o 70 až 75 % více výkonu než současná generace, což by byla velmi zajímavá podrobnost (Volta nabízí výkon 7,5 TFLOPS v FP64 a až 120 TFLOPS ve výpočtech neuronových sítí na tensor cores). Jenže nevíme jistě, zda jde o nějaký údaj od Nvidie, nebo jen o soukromý odhad daného akademika – v druhém případě nám toto číslo samozřejmě není nic platné. Nové GPU bude využívat 7nm výrobní proces místo 12nm technologie, takže by díky lepší energetické efektivitě mohlo mít opravdu masivně navýšen výkon. Ani zrychlení vyšší než oněch 75 % by nás proto nemělo úplně překvapit.

Odpovědi na mnohé z těchto nejasností a otázek tedy můžete čekat příští měsíc, na oné konferenci GTC 2020. Ta se odehraje v San Jose 22. až 26. března, takže pokud máte o grafiku, GPU či Nvidii zájem, můžete si tyto dny už poznačit v kalendáři.

GPU architektura Nvidia Volta a čip GV100 (fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?