Hlavní navigace

Nová grafická architektura AMD nahrazující GCN snad přijde v roce 2016

12. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco Nvidia v poslední době podrobuje svou grafickou architekturu zásadnější aktualizaci co dva roky podobně jako Intel jádra v CPU, AMD mívá tento cyklus v oblasti GPU delší. Zdá se, že architektura GCN, kterou pro svá GPU nyní používá, tu s námi bude zhruba čtyři roky, než ji firma nahradí něčím skutečně novým. Jelikož jí v tuto chvíli táhne na třetí rok, znamená to, že její nástupce by se v GPU mohl objevit v roce 2016 či před koncem roku 2015.

Takového názoru je alespoň Anton Shilov z webu KitGuru, když interpretuje vyjádření, jichž se dopustil technologický ředitel AMD Mark Papermaster na konferenci pořádané investiční bankou Barclays. Nebyl přitom příliš konkrétní, řekl však, že později během roku 2015 AMD v grafické oblasti plánuje „občerstvení“ portfolia. Zatím k němu ještě neuvolnil žádné podrobnosti, nicméně firma má informace k těmto novým GPU začít zveřejňovat během příštího roku.

Tato vyjádření by ovšem mimo příchodu celé nové architektury GPU mohla hovořit jen o plánech na uvedení nových GPU, ale stále založených na GCN. Ty jsou od AMD očekávána hned z kraje příštího roku v podobě čipů Fiji a Iceland. Z vyjádření Marka Papermastera lze ale získat dojem, že mluví spíše o vzdálenějších produktech určených na druhou polovinu roku 2015 nebo na rok 2016. Teoreticky by mohlo běžet o další sérii GPU, o nichž nedávno informovala Fudzilla a které mají nést označení Carribean Islands. Ty totiž mají být plánovány právě na druhou polovinu či konec roku 2015. Možné je ovšem i to, že s těmito čipy přijde i ona nová architektura nahrazující GCN.

AMD Radeon

Zhruba čtyřletý životní cyklus pro architekturu GCN by v kontextu firmy nebyl nějak výjimečný. Před jejím uvedením na přelomu let 2011 a 2012 panovaly v Radeonech architektury s koncepcí VLIW zhruba od roku 2007 (čipy R600 až Cayman). Pro srovnání, od Fermi (2010) postupuje Nvidia zhruba v dvouletých intervalech: Kepler roku 2012, Maxwell letos a na rok 2016 se očekává architektura Pascal.

 

V roce 2016 má do CPU i GPU přijít nová krev

Mark Papermaster naznačil příchod nové generace grafické architektury ještě na jiném místě. Podle jeho slov by měl totiž být rok 2016 určitým bodem obratu, kdy se firma stane podstatně konkurenceschopnější, a to na více frontách. V roce 2016 totiž podle něj mají přijít na trh v nové současnosti vyvíjené technologie, což kamí být jak nová jádra CPU (K12Zen), tak i „grafická řešení“. Jako obvykle u těchto vyjádření jde sice o značně vágní věty, nicméně Papermaster explicitně zmínil, že od nich očekává například značné zlepšení v poměru výkonu a spotřeby.

 

Je otázka, jak moc od „post-GCN“ architektury čekat. AMD totiž poslední dobou hodně krotí náklady, snaží se spořit (i licencováním externích technologií místo vlastních) a na vývoj má nejspíš méně peněz než v minulosti. GCN (ale také třeba architektury Bobcat/Jaguar a Bulldozer) byly ale navrhovány ještě za tučnějších let. V současnosti a nedávné minulosti jsou už asi rozpočty na vývoj napjatější, což by se mohlo promítnout do toho, co z nich posléze vzejde za produkty. Ačkoliv by tedy měla nová architektura za dva roky vylepšit pozici grafických čipů AMD oproti Nvidii, stupeň tohoto zlepšení možná nebude takový, jaký bychom chtěli vidět (což může platit i pro nové architektury CPU). Ovšem, tato úvaha je spíše spekulativního rázu. Třeba se ukáže, že s penězi na vývoj zas taková obtíž není a AMD v roce 2016 překvapí.

Logo společnosti AMD

Zdroje: KitGuru (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?