Hlavní navigace

Facebook chystá kryptoměnu s 27 partnery. Libra publikum osloví v roce 2020

18. 6. 2019

Sdílet

Drby se potvrdily. Facebook představil kryptoměnu, vlastně ale není tak úplně jeho. Je spoluzakladatelem a s 26 dalšími subjekty spouští ambiciózní globální iniciativu.

Ještě před zhruba rokem a půl Facebook ve své modré síti nepovoloval propagaci kryptoměn. (Následoval ho i např. Google.) Později zákaz zmírnil a letos v květnu ho úplně zrušil. Tento krok už doprovázely zvěsti o tom, že Facebook světu představí vlastní kryptoměnu. To se oficiálně stalo v úterý 18. června 2019.

Nová kryptoměna nese název Libra. Zatím se jedená o projekt na papíře, neboť reálně dostupná bude až v první polovině roku 2020. Podle Facebooku svět potřebuje spolehlivou digitální měnu. Libra má být právě taková, na rozdíl od vysoce volatilního Bitcoinu. Prý 1,7 mld. lidí globálně nemá přístup k tradičním bankám, ačkoli miliarda z nich vlastní smartphone a půl miliarda přístup k internetu. To se primárně vztahuje k rozvojovým zemím. Malého potenciálu se tak nová kryptoměna neobává.

Velký projekt téměř 30 firem

Peněženkami se „nečekaně“ stanou domácí komunikátory MessengerWhatsApp, vyprodukována ovšem bude i samostatná aplikace. Posílání peněz, tedy placení, bude tak snadné, jako poslat někomu zprávu. Libra bude kryta hmotnými rezervami, což ji v oboru odlišuje. Především se nejedná pouze o projekt Facebooku, který je v této věci zastupován novou dceřinkou Calibra.

Bez vašeho svolení Libra nebude sdílet vaše data s Facebookem ani jinou třetí stranou.

Společně ho spouští s desítkami dalších subjektů, mezi kterými najdeme také zavedené firmy orientované na platby jako Visa, MasterCard, PayPal nebo PayU.

K dalším zakladatelským podnikům patří také velikáni jako Vodafone nebo Iliad, společnosti pro rizikové investování jako Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive CapitalUnion Square Ventures, dále digitální služby jako Spotify, Uber nebo Lyft. Každý ze zakládajících členů The Libra Association bude provozovat svůj ověřovací uzel v blockchainu, ačkoli časem se asociace chce dopracovat k síti bez ověřování.

Facebook tedy nemá naprostou kontrolu nad Librou – rozhodnutí schvaluje rada, v níž má každý ze členských subjektů jeden hlas. Ke schválení důležitých rozhodnutí pak budou vždycky potřeba aspoň dvě třetiny hlasů. Více informací o kryptoměně včetně najdete na oficiálním webu libra.org. Díky otevřenému zdrojovému kódu s Librou můžete experimentovat, aktuálně je ale dostupná jen pro Linux a macOS.

Zdroj: Libra White Paper via Facebook Newsroom

Byl pro vás článek přínosný?