Hlavní navigace

Nová obrana proti neoficiálním klientům. WhatsApp vám může pozastavit účet

8. 3. 2019

Sdílet

Provozovatel sítě vynucuje dodržování podmínek používání také tím, že vám může pozastavit účet v případě, že nepoužíváte oficiálního klienta WhatsApp.

Dnešní nejrozšířenější komunikátory jsou uzavřené. To bylo svého času také ICQ, pro které nicméně díky reverznímu inženýrství neoficiální klienty vznikaly. Občas provozovatel změnil něco v protokolu, čímž jejich chod narušil, obvykle však jen na pár hodin. WhatsApp použití vlastních klientů zakazuje v podmínkách používání (primárně bod „i“), teď ale přitvrzuje.

Služba může pozastavit činnost vašeho účtu, pokud zjistí, že používáte neoficiálního klienta. Poznáte to tak, že vám přijde zpráva o pozastavení. V tom případě si máte stáhnout oficiálního klienta, může být dokonce možné do něj přenést historii chatů. Facebook nabízí návod na přenos konverzací z klientů GB WhatsApp a WhatsApp Plus. (Tím nám i prozrazuje, jaké aplikace mu leží v žaludku.)

WhatsApp neoficiální klienty neschvaluje kvůli otázce bezpečnosti. Pokud vám přístup provozovatele uzavřené služby nevyhovuje, můžete se obrátit na částečně otevřený Telegram, kde jsou klienty třetích stran podporovány. Ovšem pouze pokud se nebojíte, že tyto klienty selhávají v implementaci a dodržování bezpečnostních praktik.

Důvěřujete neoficiálním klientům pro WhatsApp?

Byl pro vás článek přínosný?