Hlavní navigace

Western Digital řeší problémy SMR: Je tu nová řada NAS disků WD Red Plus, vždy CMR

24. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Výrobci HDD se za používáni záznamu SMR dostali pod řádnou palbu. Western Digital teď zavedl pro ty, kdo ho nechtějí, speciální novou řadu NAS disků.

Není asi třeba připomínat aktuální kontroverze ve světě pevných disků, kde se v poslední době nepřiznaně rozšířil záznam SMR, jenž má ovšem poměrně významné komplikace ve výkonu. Největší kritiku si slízl Western Digital, u nějž se používání SMR probíralo nejdřív a zároveň ho nasadil v úloze, kde asi nejvíc naráží: v discích pro NAS, kde nastává potíž zejména při rebuildech pole (dokonce už se kvůli tomu v USA chystají žaloby).

WD teď na toto reaguje a znovu zavádí do řady disků pro NAS zpátky standardní záznam „CMR“ bez šindelového překrývání stop (SMR). Ne ovšem úplně bezvýhradně.

Nová řady pro odpírače SMR: Red Plus

Western Digital oznámil, že ti, kdo potřebují výkon CMR disku, teď dostanou na výběr novou řadu WD Red Plus. Firma totiž ponechá v nabídce současné model SMR disků WD Red, tato řada bude určená pro nenáročné využití a tudíž v ní kvůli snížení ceny SMR zůstane. Pro odlišení od nich právě proto vznikají zvláštní modely WD Red Plus, ke WD garantuje nepřítomnost SMR.

Western Digital Red Plus Takto by měly vypadat disky WD Red Plus (Zdroj: Western Digital)

Modely řady WD Red Plus budou k mání v kapacitách od 1 TB po 14 TB. Modely s kapacitami 8 až 14 TB mají kód končící na EFAX: jsou to vlastně přejmenované disky původní řady Red – tyto kapacity (WD80EFAX až WD140EFAX) neměly SMR a proto nevadí. Nižší kapacity od 1 TB po 6 TB jsou označené WD10EFRX až WD60EFRX. To vám možná bude povědomé, jsou to totiž označení původní řady disků Red před příchodem SMR.

Tip: Co je SMR či Shingled Magnetic Recording u pevných disků? Jak funguje a je to problém?

Vlastně tedy došlo k tomu, že WD obrací zpět uvedení červených disků EFAX se záznamem SMR a nahrazuje je zpátky předchozími modely EFRX (s výjimkou 8TB a vyššího modelu, kde SMR není a EFAX lze používat dál). A aby se to nepletlo, je tato řada teď přejmenována na WD Red Plus. Výrobce uvádí, že je určená pro intenzivnější využití v malých firmách („SMB“) a na použití s poli na bázi ZFS – ta totiž dělala SMR diskům problémy.

Pevné disky Western Digital řady Red Red Plus a Red Pro Pevné disky Western Digital řady Red Red Plus a Red Pro. Červeně psané modely nahrazují v nové řadě Plus ty dosavadní modely WD Red, které mají záznam SMR (Zdroj Western Digital)

SMR disky WD Red bez plusu budou jen v kapacitách 2 TB až 6 TB, mají označení WD20EFAX až WD60EFAX – toto jsou ty modely EFAX, které musely být z nové řady Plus vyřazeny a nahrazeny staršími EFRX. Nadále se budou prodávat v bezplusové řadě, ale WD u nich uvádí, že jsou určené pro menší zátěže, zejména pro použití v „Small Office/Home Office“. Pro změnu nad řadou WD Red Plus ještě nadále bude WD Red Pro také bez SMR, ale tyto disky budou dražší než Red Plus.

Z pohledu zákazníka se tedy situace vyřešila poměrně dobře. SMR disky budou sice dál na trhu, ale budou odlišené. Ale nyní bude zase dostupná kompletní řada ne-SMR disků pro NAS, byť pod novým označením. Už tedy bude záležet jenom na tom, aby tato řada Plus pokud možno nebyla za vyšší ceny, než co stávaly CMR Redy v minulosti před příchodem SMR.

Vyhovuje vám přeznačení disků WD Red měnící CMR modely na WD Red Plus?

Zdroje: Western Digital, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?