Hlavní navigace

Nová revize Snapdragonu 810 má zlepšit paměťový řadič, výkon GPU a spotřebu

19. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud sledujete svět telefonů, asi vám neunikly problémy s přehříváním, propírané u procesoru Qualcomm Snapdragon 810. U tohoto 64bitového SoC Qualcomm nasadil čtyři jádra Cortex-A57 licencovaná od ARMu místo své vlastní architektury, což doposud bývalo jeho forte. Highendové Cortexy-A57 Qualcommu zdá se moc nesedly, i když problémy se spotřebou a chlazením možná trochu přifoukl i konkurenční boj mezi výrobci telefonů (a čipů samotných). Každopádně by teď vlastnosti tohoto Snapdragonu měla vylepšit nová revize čipů, která se teď má objevit v některých nových mobilech a možná si postupně najde cestu i do dříve uvedených kousků.

Jako první by se aktualizovaný Snapdragon 810 snad měl objevit v zařízení Xiaomi Mi Note Pro. To má nést revizi čipu interně označenou jako V2.1 (první prodávaná revize byla V2). Podle webu AnandTech, který se jím zabýval, jí byl Snapdragon 810 docela významně změněn. Podle předběžných testů údajně při zátěži CPU nedochází k tak významnému throttlingu klastru „big“. To naznačuje, že by revize V2.1 měla mít lepší spotřebu nebo alespoň její řízení. Zcela nebude throttling odbourán určitě, jelikož Cortexy jako A57 a A15 mají na mobily při plné zátěži spotřebu jednoduše příliš vysokou. I u verze V2.1 se v některých více výhřevných testech (battery test v Basemark OS II) stává, že Snapdragon 810 úplně odpojí klastr s Cortexy-A57, aby se udržel v mezích TDP.

Qualcomm Snapdragon 810
Qualcomm Snapdragon 810

Pro rekapitulaci, Snapdragon 810 je big.LITTLE čip s celkem osmi jádry: klastr s čtyřmi Cortexy-A57 je podle specifikací taktován na 1958 MHz a klastr s čtyřmi Cortexy-A53 má maximální takt 1555 MHz, paměť LPDDR4 (minimálně u revize V2) běží na taktu 1555 MHz (3110 MHz efektivně). Qualcomm tento procesor vyrábí na 20nm procesu v TSMC.

Zlepšená spotřeba by se od revize dala čekat, ovšem Snapdragon 810 V2.1 má údajně nést také nějaká zlepšení výkonu, ukazující na hlubší změny. Za prvé má mít rychlejší grafické jádro, díky zvýšení taktů z 600 na 630 MHz (5 %), což se má projevovat i v reálných testech. V těch by se ovšem už mohlo ukazovat další, méně přímočaré zlepšení, Snapdragon 810 V2.1 má totiž mít vylepšený řadič pamětí, na němž je grafika závislá.

Propustnost paměti u Snapdragonu 810 V2.1 (Zdroj: AnandTech)
Propustnost paměti u Snapdragonu 810 V2.1 (Zdroj: AnandTech)

Podle Anandtechu testy na Mi Note Pro ukazují značně vyšší propustnost (viz graf). U systémové paměti RAM je s čipem revize V2.1 vyšší o 33 %, což je až enormní. AnandTech údajně testoval zátěží kombinující zápis a čtení, takže předchozí verze možná v této situaci měla vážnější problémy. Zároveň by čip měl mít nižší latence pamětí cache L1 a L2, v testech údajně zhruba o 15 % (čísla by zřejmě měla být okolo 5 cyklů pro L1 a 15 cyklů pro L2). Z toho je zřejmé, že úpravy paměťového řadiče byly buď zásadní, nebo měla předchozí revize Snapdragonu 810 hodně velké rezervy, možná kvůli nějakým problémům, které se v ní před začátkem výroby nepodařilo odladit.

Latence při přístupu do paměti u Snapdragonu 810 V2.1 (Zdroj: AnandTech)
Latence při přístupu do paměti u Snapdragonu 810 V2.1 (Zdroj: AnandTech)

Kromě zmíněného přístroje Xiaomi se údajně nová revize má objevit také v OnePlus 2, který by měl jít na trh během následujících týdnů. Čipy revize V2.1 by obecně měly vylepšit vlastnosti Snapdragonu 810 a také pozici Qualcommu do doby, než se na trh dostane Snapdragon 820. Ten už opět ponese originální jádra navržená Qualcommem jako v minulosti. Snapdragon 810 je tedy do jisté míry provizoriem způsobeným tím, že firmě trvalo déle, než přijde s vlastním 64bitovým jádrem.

 

Zdroj: AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?