Hlavní navigace

Nová verze UEFI na základních deskách MSI – ClickBIOS II

29. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

S příchodem základních desek pro procesory Intel Sandy Bridge MSI představila nové rozhraní používané na svých deskách. Stejně jako u Asusu, i zde se jednalo o UEFI. Příliš chváleno však nebylo, spíše naopak. Většině recenzentů se vybavily počítačové hry pro děti, které byly plné barviček. Odezva nebyla ze začátku taktéž bůh ví jaká, ale s tím se MSI po nějakém čase nějak vypořádalo.

Zřejmě si však výrobce uvědomil, že to přeci jen není ono a začal pracovat na zbrusu nové verzi. Ta už vypadá mnohem lépe a objevila se u základní desky MSI 990FXA-GD80. Název je, jak jinak než ClickBIOS II. Nejedná se již o žádné „omalovánky“, jak se přezdívá první verzi, ale o pěkně vzhledově lazené grafické prostředí. Koneckonců už u desek MSI pro Llano s čipsetem A75 jste mohli vidět mnohem umírněnější vzhled UEFI.

 

Do ClickBIOS II je integrován také internetový prohlížeč a zřejmě i mailový, případně IM, klient. Podle kvality obrázků je zřejmé, že umožňuje pořízení screenshotu pomocí klávesy F12, stejně jako to umí i UEFI od Asusu. Na následujícím screenshotu můžete vidět menu s profily. Na tom by nebylo nic divného, avšak tyto profily lze sdílet přes internet, což přivítají hlavně méně znalí lidé, kteří by chtěli přetaktovat nějaké komponenty, ale nevědí, jak na to.

Není zřejmé, zda se ClickBIOS II objeví i na jiných základních deskách/platformách, nebo jestli jej výrobce vydá pro všechny modely, které jsou v současné době vybaveny první verzí. Na první pohled vypadá velmi pěkně a byla by škoda jej nevydat pro další modely. Pro další screenshoty si otevřete odkaz uvedený u zdroje.

Zdroj: Coolaler

Byl pro vás článek přínosný?