Hlavní navigace

Nové Atomy se více zaměří na NAS a servery

27. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

První inkarnace nízkopříkonových mikroprocesorů Intel Atom byly schopné solidně navýšit výkon bývalých NAS využívajících SoC řešení na RISC architektuře, ačkoli stále zde byly rezervy v propustnosti i spotřebě. Poslední vícejádrové verze jsou konečně schopné zpracovávat příval TCP paketů na maximum i přes Gigabit Ethernet a tlačit data dostatečně rychle také přes iSCSi na více disků v režimu RAID.

Na druhé straně, SoC řešení založené na posledních návrzích od ARM, tzn. se čtyřjádrovými RISC procesory, mohou znamenat pro Atomy také silné ohrožení. Společně s výrazným poklesem prodejů netbooků v letošním roce je to důvod, proč se Intel chce s inkarnací příští zaměřit právě na NAS a nízkopříkonové servery. Ve druhém čtvrtletí příštího roku tak mají přijít na trh čipy, které budou prvními pravými SoC (System on a Chip, systém na čipu). Jejich kódové označení je Centerton a vyráběny budou 32nm technologií, ačkoli Intel zatím neprozradil nic bližšího o jejich konkrétních parametrech.

V roce 2013 budou Centertony následovat Silvermonty vyráběné 22nm technologií, o rok později to budou již na 14nm procesu založené Atomy Airmont.

Samotný návrh procesor Centerton je vidět na schématu z čínské verze serveru VR-Zone. Dvě jádra o frekvenci až 1,6 GHz mají k dispozici na první úrovní vždy 32 KB instrukční cache a 24 KB datové cache. Na druhé úrovni to pak je 512 KB cache. Jádra podporují simultánní hyper-threading a částečně virtualizaci s VT-x instrukcemi. Obě jsou pak připojena na jednokanálový paměťový řadič schopný pracovat i s nízkonapěťovými (1,35V) SO-DIMM či běžnými DIMM, v obou případech DDR3-1333 a s podporou ECC.

Schéma SoC Intel Atom Centerton

Klikněte pro zvětšení

Toto vše stačí k bootování, čip nevyžaduje grafickou kartu. Ta, případně jiná zařízení jako řadiče disků apod. mohou být připojena přes osm linek PCI Express 2.0. Dále má Centerton podporu SMBus 2.0, UART a nějaké starší sběrnice (pravděpodobně PCI apod.). TDP celého čipu je 8,1 W, běžný příkon se má pohybovat kolem 5,7 W.

Zdroj: DigiTimes, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?