Hlavní navigace

Nové cíle EU: v roce 2020 chce 5G sítě, v roce 2025 pak 100Mb/s internet pro každého

14. 9. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aktuální digitální agenda Evropské unie končí datem 2020. K tomu datu by členské země měly zajistit, aby všichni občané měli přístup k internetu o rychlosti stahování alespoň 30 Mb/s a polovina domácností pak i 100 Mb/s. Co bude dál? To dnes nastínila Komise a její předseda Jean-Claude Juncker při hodnocení stavu unie v roce 2016.

Jak bude vypadat evropský internet v roce 2025 (foto: NASA)
Jak bude vypadat evropský internet v roce 2025 (foto: NASA)

Evropané očekávají v práci, doma či na cestách internetové připojení, které je rychlé a spolehlivé. Podpora investic do sítí s velmi vysokou kapacitou je pro vzdělávání, zdravotní péči, zpracovatelský průmysl nebo dopravu stále důležitější. Ke zvládnutí těchto úkolů a s cílem připravit digitální budoucnost Evropy dnes Komise předložila tři strategické cíle týkající se propojení pro rok 2025,“ zní z Komise.

Tři klíčové body pro rok 2025

Komise chce, aby školy, univerzity, výzkumná střediska, dopravní uzly, nemocnice, správní orgány a další podniky spoléhající na digitální technologie měly do roku 2025 přístup k internetu o rychlosti stahování a nahrávání alespoň 1 Gb/s.

Všechny evropské domácnosti by do roku 2025 měly mít přístup k internetu o rychlosti alespoň 100 Mb/s, které by šlo v budoucnu navýšit na 1 Gb/s.

Všechny městské oblasti, hlavní silnice a železnice by do roku 2025 měly být nepřerušovaně pokryty 5G sítěmi. Komise očekává, že do roku 2020 bude 5G v každém velkém městě do roku 2020.

Méně regulace, více svobody i investic

Modernizace infrastruktury si prý během nadcházejících deseti let vyžádá asi 500 miliard eur. Komise chce, aby většina peněz byla ze soukromých zdrojů, ale zároveň tvrdí, že podle současných investičních trendů bude 155 miliard chybět. Deficit chce smazat lepší politikou.

Jedním z cílů je tedy zvýšení stability a předvídatelnosti investic. Komise bude regulovat pouze trhy, kde je nedostatečná konkurence. A chce podpořit firmy, které se rozhodnou investovat do sítí na venkově, přestože je to ekonomicky méně výhodné.

Komise chce dále zpřísnit ochranu spotřebitelů, zrychlit ukončování smluv a přechody mezi poskytovateli telekomunikačních služeb. Chce se také zasadit o to, aby starší osoby, zdravotně postižení nebo sociální slabší měli přístup k levnějším tarifům.

Chránit spotřebitele mají i pravidla, která zajistí, aby nové služby konkurující tradičním operátorům nakládaly s osobními údaji uživatelů se stejným stupněm zabezpečení. Zpřísní se tak kontrola WhatsAppu a spol. Uživatelé navíc budou moci skrz takové služby bezplatně zavolat na celoevropské číslo tísňového volání 112.

 

Evropská komise chce také brzy uvolnit 120 milionů eur na podporu rozvoje bezplatných Wi-Fi sítí. Ty by měly nabízet uvnitř a v blízkosti veřejných budov, zdravotních středisek, parků nebo náměstí. Program nazvaný WiFi4EU má pomoci v propagaci e-governmentu, e-zdravotnictví a e-turistiky.

Posledním důležitým bodem má být efektivnější využívání rádiových frekvencí. Komise navrhuje, aby operátoři mohli licence na využívání kmitočtů získat na delší dobu (tj. vstoupit na stabilnější prostředí) výměnou na přísnější úřední kontrolu, zdali s frekvencemi zacházejí účelně.

Komise se chce také do konce roku 2017 domluvit, na kterých frekvencích poběží 5G, od roku 2018 již totiž chce mít spuštěný provoz prvních testovacích sítí. Pro 5G by se měla uvolnit další pásma. Jisté je to 700MHz, které mobily dostanou na úkor televizí. Pro 5G by měly sloužit i frekvence v rozsahu 3,4–3,8 GHz a počítá se harmonizací i některých mnohem vyšší frekvencí, např. 24–27 GHz.

Nezaostat za zbytkem světa

Bez prvotřídních komunikačních sítí nelze vytvořit jednotný digitální trh. Potřebujeme připojení k internetu, které si lidé mohou dovolit a které mohou využívat na cestách. Proto je třeba lépe koordinovat politiky spektra v celé EU. Dosáhnout těchto cílů nám umožní intenzivnější hospodářská soutěž a další integrace evropského trhu. Napomůže tomu i vhodné prostředí vytvořené novým kodexem pro elektronické komunikace,“ říká Andrus Ansip, místopředseda Komise pro jednotný digitální trh.

Propojení je základním předpokladem digitální budoucnosti Evropy: Internet věcí, digitalizace průmyslu, cloud computing, data velkého objemu – to vše vyžaduje bezpečné a všudypřítomné připojení o nejlepší rychlosti a kvalitě. Evropa je odhodlána být leaderem při zavádění technologií 5G. Je načase přejít na gigabitovou společnost a zajistit, aby všichni Evropané, ať už na venkově, nebo ve městech, měli přístup ke kvalitnímu internetovému připojení,“ doplňuje Günther H. Oettinger, komisař pro digitální ekonomiku a společnost.

Aktuální návrh Evropské komise ještě bude muset schválit Evropský parlament a Rada.

Zdroj: EU

Byl pro vás článek přínosný?