Hlavní navigace

Nové drby o Radeonech RX Vega. Prý jich bude málo, výrobci nemají vzorky a informace

9. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak se v posledních týdnech vynořovalo velmi málo zpráv o highendovém GPU s novou architekturou AMD Vega 10, tak se během prodlouženého víkendu ledy hnuly a drbů se objevilo hned několik najednou. Otázka je samozřejmě, zda zde nejde spíš o snahu médií uspokojit hlad po novinkách, než že by skutečně nějaké prosakovaly, jelikož ta hlavní tajemství (specifikace, datum vydání), jsou stále stejné skrytá jako doposud.  

Vega na Computexu?

Možná nejzajímavější detail je zpráva, podle které by partnerské firmy měly údajně předvádět grafiky s čipem Vega 10 na veletrhu Computex, konaném na přelomu května a června. To sice nemusí znamenat, že by už v tu dobu Radeon RX Vega byl vydán, ale nějaké fyzické karty by musely existovat a něco by se z nich asi dalo zjistit, včetně různých úniků parametrů. Je ale třeba dodat, že v posledních dvou letech – ani s Radeonem R9 Fury, ani s RX 480 loni – partneři AMD karty na Computexu neměli a vydání přišlo až v druhé polovině měsíce.

Něco podobného ale může klidně nastat i s Radeonem RX Vega, jelikož ono tvrzení, že bude na Computexu vidět, se zakládá jen na nepřímých „důkazech“. Zdá se, že tato informace vznikla z pozvánky firmy PowerColor, zasílané médiím. V té uvádí, že 30. května bude na Computexu představovat své karty Red Devil, „nové technologie“ a „nejnovější produkty“. Zda se v tomto mohou skrývat i Radeony s čipy Vega, toť otázka. Karty Red Devil existují i s Polarisem a nevím, zda by nereferenční modely mohly být takto rychle připravené k prezentaci. Spíš bych se asi přikláněl k tomu, že novináři mezi řádky vyčetli víc, než tam PowerColor vložil, a na této akci se Vega ukazovat nebude.

PowerColor zve na prezentaci během Computexu. Zda bude moci ukázat Vegu, moc jisét není PowerColor zve na prezentaci během Computexu. Zda bude moci ukázat Vegu, moc jisét není

Výrobci prý ještě nemají prototypy

V této souvislosti by mohla být podstatná věc, kterou podotýká web VideoCardz. Podle jeho zdrojů výrobci karet ještě nemají od AMD potvrzené datum vydání a údajně ani vzorky a prototypy karet, podle kterých by mohli chystat výrobu (pokud tedy jejich existence není tak tajná, že se o tom informátoři nedozvěděli). Toto by znamenalo, že přípravy ještě nezačaly.

Zejména ale toto může vést k tomu, že by při uvedení, které má proběhnout do konce června, mohly být k dispozici jen referenční verze, jelikož k vývoji nereferenčních budou výrobci mít málo času. Je možné, že vydání bylo pojato podobně jako u GeForce GTX 1080 Ti, kterou se podařilo velmi dobře utajit, ale pak kvůli tomu nebyly dlouho dostupné nereferenční karty. Nezbývá tedy doufat, že referenční chlazení bude ucházející – snad AMD opět použije chladič s heatpipe a dvojicí axiálních ventilátorů, který mají referenční Radeony RX 580 (v praxi se s ním však neprodávají). Pak by se i referenční karta snad mohla kvalitativně podobat tomu, co se obvykle rozumí pod nereferenční verzí.

Víc by mohlo být známo příští týden

Je-li toto pravda, drží si AMD zatím zřejmě vzorky u těla (což by mohlo vysvětlovat absenci informací). Nicméně nějaké teoretické věci okolo nových GPU bychom se mohli dozvědět oficiálně už poměrně brzy. Příští týden 16. května totiž AMD pořádá konferenci Financial Analyst Day 2017. Na té bývají představovány plány do budoucna a také roadmapy procesorů a GPU, takže by mohlo být uvolněno něco o příští architektuře Navi a načasování dalších budoucích produktů. A je možné, že AMD sdělí něco také k čipu Vega 10. V minulosti totiž na těchto akcích leccos poodhalilo, viz třeba rok 2015, kdy byly ohlášeny některé oficiální detaily Zenu, včetně příslibu 40% zlepšení IPC (nebo vyššího, jak se nakonec ukázalo).

Údajná vizualizace referenčního Radeonu RX Vega (Zdroj: VideoCardz) Údajná vizualizace referenčního Radeonu RX Vega (Zdroj: VideoCardz)

Málo karet při vydání?

Na internetu se okolo Vegy objevila ještě jedna informace. Karta má údajně zpočátku být dostupná jen v omezeném množství, údajně okolo 16 000 kusů pro prvotní zásobu v obchodech. Tuto informaci přinesl web TweakTown, údajně čerpající z exkluzivního zdroje v některé ze zainteresovaných firem. Důvodem mají být problémy s dodávkami pamětí HBM2 a komplikovanou procedurou zapouzdřování GPU a pamětí na interposer.

Web VideoCardz nicméně podotýká, že 16 000 exemplářů není pro vydání highendového GPU zas tak nízké číslo.Ii když otázka samozřejmě je, na jak dlouhou dobu tato kvóta přesně je (TweakTown uvádí „prvních pár měsíců“). Podobné údaje se dají jen stěží ověřit, takže těžko říct, zda se za pár měsíců potvrdí, případně zda bude výše prodejů takové, abychom zaregistrovali nějaké problémy...

Byl pro vás článek přínosný?