Hlavní navigace

Nové iPhony jdou na dračku. Apple za první víkend prodal rekordních 10 milionů kusů

22. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už rekordní čtyřmilionové předobjedávky naznačovaly, že o nové iPhony bude velký zájem. Dnes to Apple potvrdil. Další generaci jeho telefonů si za první víkend koupilo 10 milionů lidí, o milion více než loni v případě iPhonů 5C a 5S.

Model Prodeje za první víkend
iPhone 6 a 6 Plus 10 milionů
iPhone 5C a 5S 9 milionů
iPhone 5 5 milionů
iPhone 4S 4 miliony
iPhone 4 1,7 milionu
iPhone 3GS 1 milion

Růst už není tak velký, což může mít několik důvodů. Loni Apple uvedl standardní a levnější telefon, letos standardní a k tomu dražší model. Větší úhlopříčka určitě nalákala nové zákazníky, ale také jich mohla hodně odradit. iPhone 5S navíc tolik nezastaral, pořád je to dobrý telefon, teď navíc až o tři tisícovky levnější.

 

Loňské telefony šly během prvního víkendu do 11 zemí, letos jen do 10. Chybí ten potenciálně největší – čínský. Čína překvapivě není ani v druhé vlně prodejů, které odstartují tento týden. Zřejmě se čeká na spolupráci s operátory nebo někde váznou dodávky síťových komponent pro tamní sítě.

Vyššímu růstu možná bránily i nedostatečné skladové zásoby. Apple Story v německých Drážďanech nebo Berlíně beznadějně vyprodaly, podobné to jistě bylo i v jiných obchodech. Sám šéf společnosti Tim Cook říká, že zájem předčil jeho očekávání a že dělají všechno proto, aby stíhali vyrábět a dodávat, co nejrychleji to půjde.

Zdroj: Apple

Byl pro vás článek přínosný?