Hlavní navigace

Nové ThinkPady: HDR displeje, rychlá Wi-Fi 6 a zajímavé bezpečnostní funkce

27. 2. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Lenovo představilo v Barceloně mimo jiné i nové ThinkPady řady T a X (T490, T490x, T590, X390 a X390 Yoga), tedy jedny z nejlepších notebooků vůbec. Zaměřením kancelářské laptopy se totiž velmi dobře hodí i pro běžné uživatele. Rozhodně lépe, než řada běžných „uživatelských“ notebooků, a to i těch od stejného výrobce.

Novinky obsahují funkce ThinkShield, což je zakrytí kamery spolu se sledováním, zda někdo nekouká na váš displej. Umí opravit poškozený BIOS, některé modely mají velmi rychlou Wi-Fi a HDR displej.

Novinky mají kromě jiného provedení některých prvků i nové funkce. V některých modelech řady T a X najdete HDR displej s podporou Dolby Vision a jasem 500 nitů, ThinkPady T490 a T490s pak mají alespoň zcela nový Full HD displej jasem až 400 nitů. V minulých generacích byl displej nejslabší částí ThinkPadů, tak snad to Lenovo konečně napravilo. Bohužel displeje s rozlišením Full HD podporu HDR nemají.

ThinkPady T490s, X390 a X390 Yoga také podporují nový standard Wi-Fi 802.11ax, neboli Wi-Fi 6. Můžete u nich mít také modem LTE a v případě modelu T490s i kategorii Cat16 (gigabit LTE). Na druhou stranu odebralo Lenovo některé konektory včetně LAN. Přes USB-C rozbočovač by však měla jít drátová síť nahradit. A přes (dvojitý) USB-C probíhá už od minulé generace i dokování.

ThinkPad T490

ThinkPad T490s

Lenovo bere vážně i bezpečnost, zvlášť když jsou hlavní zákazníci těchto přístrojů z korporátního prostředí. Nová čtečka otisků prstů Match-on-chip zajišťuje, že otisk nikdy neopustí čip samotné čtečky. Do systému putuje pouze informace, že otisk souhlasí, nebo nesouhlasí. Posuvný kryt webové kamery ThinkShutter tu byl již u modelu T580, ale nyní vás počítač s funkcí ThinkPad PrivacyGuard varuje, pokud vám někdo kouká přes rameno. Zjišťuje to pomocí doplňkových infračervených kamer.

ThinkPad T590

IR kamery najdete nyní ve všech modelech, loni byly jen u nejvyšších konfigurací. Kameru pak doplňují mikrofony a Lenovo poprvé přešlo na konfiguraci dvou duálních mikrofonů. Nové ThinkPady také umožňují opravu poškozeného BIOSu, zřejmě pomocí duálního čipu BIOSu, což u stolních počítačů není taková novinka, u notebooků jsme se s tím však nesetkali.

ThinkPad X390

ThinkPad X390 Yoga

ThinkPad X390 je 13" notebook v 12" těle s velkou výdrží. Dostal totiž do vínku tenké rámečky, které u řady T byly samozřejmostí již loni. U modelu T490 si můžete vybrat i tenčí a lehčí variantu T490s, ale tenké jsou vlastně obě. Variantu „S“ si tak zvolíte asi hlavně kvůli podpoře rychlé Wi-Fi 802.11ax. ThinkPad T590 je potom ultimátním pracovištěm, kterému neschází numerický blok kláves.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.