Hlavní navigace

Nové modely Sony VAIO na vlastní kůži: Duo, Pro a Fit

25. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Novinky, VAIO Duo 13

Sony pořádalo minulý týden tiskovou konferenci, na které představilo nové zajímavé notebooky VAIO. Akronym VAIO znamená Video Audio Integrated Operation a notebooky pod tímto označením vyrábí Sony již od roku 1996. Chlubí se tím, že každé VAIO je navrženo v Japonsku (a jako u jiných výrobců poté vyráběno v Číně, pozn. redakce).


 

Sony zmínilo, že na modelech VAIO Fit 14 a 15 je logo VAIO řezáno diamantem pod úhlem 45°, což poté vyústí v zajímavý lom světla. Sony používá v noteboocích VAIO pro displeje technologii Triluminos, což má zvyšovat propustnost světla a tím vyšší jas př nižší spotřebě. Jedná se však o jiný Triluminos, než který je použit v televizorech Sony. Nás samozřejmě spíše zajímá, zda je osazen panel IPS místo TN a Triluminos řešíme až poté.


 

Pro rok 2013 si Sony nachystalo čtyři nové řady noteboků:


 

 

VAIO Duo 13

Nástupce konvertibilního ultrabooku VAIO Duo 11 má kromě větší 13" úhlopříčky tenčí a odolnější zadní pant, dále nechybí podsvícená klávesnice a samozřejmě Haswell uvnitř. Dotykový Full HD displej je typu IPS. K dispozici bude s 128 nebo 1256GB SSD, 4 nebo 8 GB paměti Černá verze bude mít v sobě modul LTE a bílá 3G.


 

Technické specifikace:


 

Otevřením z režimu tabletu do režimu notebooku se změní TDP procesoru z 25 W na 15 W. Duo 13 váží 1,34 kg, což má na svědomí nový typ šasi z karbonu. Z něj je vyrobena spodní část, pant a okolí klávesnice je poté z hliníku.


 

Mezi porty již konečně nenajdete VGA, které lze ovšem vyvést z HDMI přes redukci. Na akumulátor má vydržet až 15 hodin. 8 Mpx webová/zadní kamera spolupracuje s aplikací CamScanner, která po vyfocení dokumentu jej převede do editoru.


 

Další aplikace Note.Anytime spolupracuje s dotykovým perem a slouží jako poznámkovač. Pero je k tělu notebooku přichyceno za držák přicvaklý na boku a nemohu se ubránit dojmu, že slot pro zasunutí přímo v těle by byl mnohem lepší. Během práce však možná oceníte vysouvací držák, do kterého si pero můžete odložit. Displej rozeznává různý tlak pera a podle toho lze kreslit třeba tenší či tlustší čáry – v aplikacích, které toto podporují.


 
 

Opět dochází k nevhodnému párování silný procesor Core i7 + velký disk 256 GB SSD a dostatečný procesor i5 s malým diskem 128 GB SSD. Proslýchá se, že Sony nabídne konfigurátor, který by tento problém řešil.


 

 
   

VAIO Pro, VAIO Fit

VAIO Pro 13 má hmotnost 1,06 kg a menší Pro 11 pouze 0,87 kg (včetně baterie). Této hmotnosti je dosaženo použitím tzv. Toray karbonu místo klasického, který je ovšem dražší. Také Pro má stejně jako Duo podsvícenou klávesnici.


 


 
 

VAIO Pro má reproduktory s podporou Clear Audio umístěné v kloubu displeje, které míří právě na obrazovku, od které se odrážejí. Zatím nevím jak dobře hrají, ale rozhodně dobře vypadají. Na fotografii to není moc dobře vidět.


 

Stejně jako u modelu Duo má i Pro dva modely: Pro 11 a Pro 13;bílý a černý. Oba mají 4 GB paměti a jen 128GB SSD. Procesory z rodiny Haswell doplňuje grafický čip HD4400.


 

Duo i Pro se dodávají s novým typem nabíjecího adaptéru, jež obsahuje konektor RJ45 a slouží současně i jako Wi-Fi hotspot. Samotné ultrabooky konektor LAN nemají. Kdyby tak měly ještě USB pro rychlé nabíjení smartphonů.


 

VAIO Pro 11 je nejtenčí ultrabook na světe, Pro 13 je také nejlehčí, v porovnání se 13" modely. Čip NFC využijete třeba pro přenos URL adresy z mobilu, nicméně zase tolik využívaný nebude, zatím se neuchytil pořádně ani ve smartphonech.

 

VAIO Fit

Nižší řada Fit je určená spíše na multimédia a narozdíl od Dua a Pro má již jen TN displej, ovšem Full HD rozlišení u 15" modelu nechybí. Hliníkové víko zvyšuje pevnost plastového šasi. Místo SSD disků obsahuje hybridní disky, na jejichž reálný výkon si ještě musíme počkat do prvních testů; každopádně budou rychlejší, než běžné harddisky.


 

Nejlevnější řada Fit E je určena pro mladé (zvláštní tohleto rozdělení) a zaměřuje se na hudbu. Sluchátka s NHC začnou po dotyku hrát, ale toto zřejmě budou umět i vyšší modely.

Nabízí pouze 1366 × 768 px s TN panelem a obyčejný disk s kapacitou 500 GB či 1 TB. Cena začíná již na 12 490 Kč, dražší model má i podsvícenou klávesnici.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.