Hlavní navigace

Nové notebooky Asus: ZenBook S13, StudioBook S a Mothership

18. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus včera v Evropské premiéře ukázal nové notebooky představené na CESu. Vypadá to, že notebooky s tlustými rámečky okolo displej už skončily. Tuhle malou revoluci odstartoval Dell s modelem XPS 13 a Asus ji nyní dotahuje ještě dále. Kromě ZenBooků a VivoBooků ukázal Asus i malé herní monstrum nazvané Mothership.

ZenBook S13 (UX392) je specialitou mezi ultrabooky. Rámečky okolo 13,9" displeje (Full HD) totiž dotáhl na úplně nový level. Doposud byl v tenkých rámečcích etalonem Dell XPS 13, nyní to však vypadá, že jej Asus překoná. Rámečky tenké jen zhruba dva a půl milimetru jsou totiž nejen na bocích, ale díky umístění kloubu i pod displejem. A hlavně - na horní straně je něco, co by se dalo popsat jako obrácený notch.

Horní rámeček displeje je uprostřed vystouplý, díky tomu se do něj vešla webkamera. Po stranách zůstal tenký a celkově to vypadá moc dobře. Poměr velikosti displeje k tělu je prý 97 %,v ale záleží, jak to počítáte. Podobné řešení ukázalo už i Lenovo u modelu S940.

S tloušťkou 12,9 mm je prý ZenBook S13 nejtenčím notebookem na světě, což tak docela pravda není. Je ale zřejmě nejtenčím notebookem s dedikovanou grafikou (konkrétně GeForce MX150). Hardware je jinak běžný, konfigurace může být s procesorem Intel Core i5 nebo i7, až 16 GB RAM a až 1TB SSD. Celé to pohání 50Wh akumulátor.

Asus u nás většinou prodává černé nebo stříbrné ZenBooky, u některých modelů i modré. ZenBook S13 a 14 budou v prodeji i v nové barvě nazvané Utopia Blue. Přes tenké tělo nabízí kromě dvou portů USB-C ještě i klasické USB-A a čtečku karet. Bohužel místo SD jen microSD.

ZenBook 14 (UX431) je novým klasickým ZenBookem. Má také velmi tenké rámečky okolo 14" displeje (Full HD), což ovšem vedle ZenBooku S13 úplně zapadne. Vedle procesorů Intel osmé generace ani zde nechybí grafický čip od Nvidie, až 16 GB RAM a SSD připojené přes rozhraní PCIe (což by už měl být standard).

Volitelně bude v nabídce i NumberPad, což je numerická klávesnice integrovaná v touchpadu. Tuhle funkci Asus ukázal již na Ifě v Berlíně a úplná náhrada pořádné klávesnice to není. Funguje ale lépe, než čísla na alfanumerické klávesnici. Do těla ZenBooku se vešla i čtveřice reproduktorů, což je patrné na první pohled. Konektivita čítá kromě USB-C také USB-A, HDMI nebo tentokrát již plnohodnotnou čtečku SD karet.

Asus ROG Mothership je herní "zařízení", které je těžké někam zařadit. Notebook to není, ale výkonu a výbavy má více, než lecjaký herní stolní počítač - to platí pro všechny komponenty. Mothership je konvertibilní herní počítač s promyšleným chlazením, který musí napájet dva adaptéry. O akumulátoru nepadlo na prezentaci slovo.

TipAsus vytvořil herní supertablet. ROG Mothership má šestijádro a RTX 2080

VivoBook 14 (X412) a 15 (X512)

Tenké rámečky najdete i u modelů VivoBook, kde Asus ukázal dvě novinky: X412 (14") a X512 (15"). Opět zde najdete diskrétní grafiku od Nvidie i kloub nazvaný ErgoLift, který po otevření víka displeje nadzvedne celou základnu s klávesnicí do pohodlnějšího úhlu.

 

 

Asus StudioBook S (W700) je pracovní stanice určená pro profesionály a jako jediná ve Varšavě chyběla. V Česku by se ale prodávat měla. Vedle procesoru Intel Core i7 (volitelně i Intel Xeon) obsahuje grafický čip Nvidia Quadro P3200. Patnáctipalcový displej má netradiční poměr stran 16:10 i vyšší pokrytí barevného prostoru. Asus se do této kategorie notebooků pustil vůbec poprvé a v podstatě dostal 17" displej do 15" těla. Je trochu škoda, že se nevešla numerická klávesnice.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.