Hlavní navigace

Nové procesory řady FX-9000 odhaleny. AMD pokořilo metu 5 GHz [E3]

11. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zprvu divoce vypadající zprávy o tom, že AMD hodlá vrhnout na trh osmijádrová CPU FX taktovaná na 5 GHz, již na Computexu stihla potvrdit firma Gigabyte. A AMD dnes tato CPU skutečně odhalila na herní výstavě E3, přesně jak uváděla původní zpráva. Procesory budou představovat řadu FX-9000 (nejde však pochopitelně o devítijádra), minimálně zpočátku je však bude možno sehnat jen v rámci hotových sestav.

Procesory jsou stále založená na generaci Vishera, uvedené loni, a jedinou odlišností od FX-8350 a dalších modelů jsou tedy vysoké takty a také bezprecedentní (alespoň ve sféře PC) TDP. To skutečně činí hrozivých 220 W a firma k chlazení doporučuje vodníka. O hlavní „show“ se postará model FX-9590, který dostane onu frekvenci 5 GHz. Ovšem jen s turbem, jeho základní takt by měl ležet na 4,7 GHz. Vedle něj uvede AMD ještě pomalejší (a asi i levnější) FX-9370, jehož maximální turbo je 4,7 GHz. Oba nové procesory jsou odemčené a pasují do socketu AM3+. Překračují však pochopitelně obvyklé specifikace, takže počítače s nimi budou muset používat vytipované robustnější desky.

Doplněno (14.6. 2013): Serveru The Tech Report AMD potvrdilo základní takty obou modelů. V obou případech je základ o 300 MHz pod úrovní turba, tedy 4,7 GHz pro rychlejší CPU a 4,4 GHz pro model FX-9370.

  AMD odhalilo procesory FX-9000 s frekvencí až 5 GHz
AMD odhalilo procesory FX-9000 s frekvencí až 5 GHz

Ceny ani přesné termíny dostupnosti uvedeny nebyly. V hotových sestavách by CPU snad mohla být nabízena od začátku léta. Údajně by se posléze obě CPU mohla prodávat i samostatně, k tomu by však došlo až po určité době. Fakt, že zprvu jsou FX-9000 vyhrazeny výrobcům OEM nicméně naznačuje, že nejde o až tak zoufalý krok; minimálně tyto firmy si asi myslí, že by o tato žravá osmijádra mohl být zájem.

Doporučené parametry hotových sestav
Doporučené parametry hotových sestav

Nelze také pominout, že vydáním čipu FX-9590 AMD dobylo jistou symbolickou metu – má totiž první procesor s kulatou frekvencí 5 GHz, byť jen v turbu. Podíváme-li se sice mimo sféru osobních počítačů, dostaly se na takt 5 Ghz i procesory Power6 od IBM, tam se ale jednalo o zcela jiné cenové relace. Druhou stranou mince nicméně je, že ani 5 GHz nedokáže architekturu Piledriver vynést nad efektivnější jádra Intelu, jak AMD samo přiznává v tabulce s vybranými benchmarky. FX-9590 sice porazí procesor i7-3770K, na šestijádra Sandy Bridge-E je však již krátké.

Vybrané benchmarky z prezentace
Vybrané benchmarky z prezentace

Mimochodem, pokud vám vrtá hlavou, co dělá v prezentačních slajdech onen robot (či snad obrněnec), jde o maskota, kterého AMD použilo v propagačním videu k APU Richland, kde symbolizoval jádra CPU.

" frameborder="0" height="360" width="640">

 

Zdroj: AMD, WCCFtech

Byl pro vás článek přínosný?