Hlavní navigace

Nové ThinkPady oficiálně v Čechách

25. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tip: Více informací a konkrétní specifikace nových ThinkPadů naleznete v našem předchozím článku.

T410s

Aktualizace prvního modelu z nové generace ThinkPadů, lehké a tenké T400s, si všechny základní vlastnosti zachovává, přešlo se však (jako u ostatních modelů) na novou generaci procesorů a čipových sad od Intelu (procesory Arrandale s technologií Turbo Boost, platforma Calpella). Jako jediný z nových ThinkPadů nabídne T410s možnost přepínání mezi integrovanou a dedikovanou grafikou nVIDIA s 512 MB vlastní paměti a (opět) jako jediný podporuje vložení přídavné tříčlánkové baterie do šachty UltraBay.

T410s bude v České republice dostupná v průběhu dubna.

T410 a T510

Refreshe se dostalo i nejrespektovanějším ThinkPadům, tedy modelům T400 a T500. Kromě nového vzhledu roku 2010, který je shodný s T400s, vylepšené klávesnice s menšími mezerami mezi klávesami a zvětšeným Delete a Escape se T410 a T510 také přirozeně dočkaly nových procesorů a čipových sad. V tomto případě ale bohužel funkce přepínání grafik implementována nebude, proto bude k dispozici buď model s integrovaným grafickým jádrem, nebo tím dedikovaným od nVIDIe. Tento fakt je ale naštěstí vyvážen možností použití hned dvou 9článkových baterií najednou, se kterými se výdrž dostane až na udávaných 22 hodin.

T510 je dostupná již nyní (ve vysoké výbavě za zhruba 40 000 Kč s DPH), T410 dorazí v průběhu března.

W510

Také profesionální výkonná pracovní stanice W510 se dočkala oficiálního představení. Vychází z T510 (podporuje tedy dvojici devítičlánkových akumulátorů), přidává však výkonnější, čtyřjádrové procesory řady Extreme, až 16 GB DDRIII RAM (na plných 1 333 MHz) a profesionální dedikovanou grafickou kartu nVIDIA s 1 GB vlastní paměti (přepínání se opět nekoná). Tím ale W510 stále nekončí a své určení dále naplňuje - volitelně nabídne multidotykový displej s 95% gamutem a vestavěnou hardwarovou kalibraci barev. Třešničkou na dortu je integrace USB 3.0, které poskytuje až desetinásobnou rychlost přenosu.

W510 by měla být dostupná již nyní, na svou výbavu je její předpokládaná cena velmi zajímavá - zhruba 55 000 Kč s DPH.

Technologie

Přestože použité procesory Intel Core i5 a i7 v sobě standardně integrují grafické jádro a podporují tedy přepínání mezi integrovanou a dedikovanou grafikou, rozhodlo se Lenovo této služby využít pouze v případě T410s. Uživatel z toho může být lehce rozmrzelý, ovšem výrobce se pravděpodobně snažil cenu nejprodávanějších modelů, tedy T410 a T510, snížit na minimum, proto použil jednodušší návrh základní desky bez této funkce. V případě znatelně dražší T410s se šetřit nemuselo, u W510 by pravděpodobně neměla přepínatelná grafika význam. Jak už jsem ale zmínil, je k dispozici možnost použití dvou devítičlánkových baterií najednou (jedna klasická a jedna připnutá zespodu v dokovacím konektoru), která do jisté míry problém s nižší výdrží řeší. Tuto vlastnost T410s nepodporuje, ta se spoléhá (jak už jsem zmínil) na původní UltraBay baterii.

Další zajímavou funkcí procesorů Intel Core i5 a i7 je Turbo Boost, tedy automatická změna pracovní frekvence (včetně přetaktování) dle vytížení procesoru.

Pro snazší centrální správu a vyšší zabezpečení jsou všechny nové notebooky vybaveny technologií Intel vPro.

Do modelů s dotykovým displejem Lenovo instaluje také vlastní aplikaci SimpleTap, která jeho využití vylepšuje vlastními nabídkami či spouštěči aplikací.

Dle informací od výrobce budou moci být všechny modely vybaveny bezdrátovým 3G adaptérem Qualcomm Gobi 2000, v České republice samozřejmě standardně dodáván nebude.

Použitý software

Předinstalovaným operačním systémem budou samozřejmě Windows 7 Professional, Lenovo je opět obohatí o svůj balík podpůrných aplikací ThinkVantage Tools pro správu a automatické přepínání síťových profilů, pokročilou správu napájení či automatickou aktualizaci ovladačů, BIOSu a předinstalovaného softwaru.

Byl pro vás článek přínosný?