Hlavní navigace

Zrušení pokut za ukončení smlouvy a změna operátora za dva dny by mohly platit od roku 2020

24. 4. 2019

Sdílet


V poslanecké sněmovně dnes první čtením prošel vládní návrh novely zákona o elektronických komunikacích (zde stenografický zápis). To je ten, který prakticky zruší pokuty za předčasné ukončení smlouvy, který zkrátí přenos čísla na 2 dny, zavede one-stop shop a ochrání živnostníky stejně jako běžné spotřebitele. Viz Babiš, Piráti a TOP 09: Kdo chce jak zkrotit mobilní operátory?

Z diskuze vyplynulo několik důležitých skutečností. Piráti svůj konkurenční (a velmi podobný) návrh stáhli a budou podporovat ten Babišův, do něhož zapracují vlastní připomínky. O konečné podobě teď musí do 30 dnů jednat sněmovní výbory, poslanci by chtěli novelu přijmout ještě během léta.

Italská domácnost

Odpor v dolní komoře parlamentu zřejmě nebude, neboť návrh podporují poslanci tří nejsilnějších stran. Kromě ANO a Pirátů pro něj bude hlasovat též ODS. Patrik Nacher (ANO) řekl, že navrhne účinnost od 1. ledna 2020. Novými pravidly by se tedy operátoři museli přizpůsobit již od příštího roku, což má být signál k potenciálnímu čtvrtému operátorovi, že Čechům nebude nic bránit okamžitě přejít, pokud bude mít atraktivní nabídku.

Martin Jiránek (Piráti) dal jako příklad Itálii. Tam je prý 80 % lidí bez závazku a po vstupu nováčka Iliadu k němu během prvních čtyř měsíců přešlo tři miliony lidí. V Česku je na dobu určitou uzavřeno 70 % smluv a roční přírůstky operátorů se pohybují jen v řádu desítek tisíc lidí. Novela by mohla trh rozhýbat.

TIP: S vyhrazeným místem pro čtvrtého operátora vláda nemá problém

Návrh odsouhlasený Piráty i ODS počítá s tím, že pokuty za předčasné ukončení smlouvy klesnou z 20 na 5 % zbývajících paušálů a že by se platily jen při ukončení do tří měsíců od podepsání smlouvy. Pokud úvazek potrvá více než čtvrt roku, spotřebitelé budou moci odejít, aniž by za to museli něco platit.

Jednou z úprav bude navíc upřesnění, že změna operátora musí zabrat nanejvýš dva pracovní dny (nikoliv dva kalendářní). Přibýt by také měla lepší ochrana před krádežemi účtů v případě přechodu mezi operátory. Jiránek také zopakoval, že by rád vytvořil nezávislý srovnávač tarifů. To vyplynulo z nedávného jednání podvýboru pro ICT, kde padly i další nápady.

Byl pro vás článek přínosný?