Hlavní navigace

Novinky: CCleaner 3.0, Lotus Symphony 3, Panda Cloud Antivirus 1.3 a další

30. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

AeroTuner ENOficiální stránka

Líbívé grafické rozhraní Aero, na které Microsoft lákal v době uvedení Windows Vista celý svět, se jednoznačně povedlo. Mohli jste mít tisíc výhrad vůči modré Luně, výchozímu vzhledu Windows XP, Aero však umlčelo většinu kritiků a vysloužilo si dokonce uznání z řad obvyklých odpůrců redmondského gigantu. Přes tucet barevných variant s možností namíchat si vlastní odstín sice pokryje potřeby běžného jedince, autorovi aplikace AeroTuner to očividně nestačilo. V AeroTuneru si vyberete dvě barvičky – jednu hlavní a druhou vedlejší, která v kontrastu s barvou hlavní poznamená nejvíce neaktivní okna. Zde ale velmi záleží na tom, jakým směrem pohnete se dvěma vrchními posuvníky (viz obrázek).

Další jezdec si pohrává s rozostřením pozadí pod okny. A konečně, posledním ze čtveřice posuvníků zvýrazníte pruhy, jimž nevadí ani vypnutá průhlednost oken, zobrazují se i bez ní.

Speccy 1.06 ENOficiální stránka

Informátor nebo spíš práskač? Jak se to vezme – Speccy vám ochotně sdělí, jaké že součástky se spojily v počítač, který vám zrovna teď slouží k prohlížení internetu, jindy třeba zase na hraní her. Na druhou stranu prozradí také typ, datum instalace a hlavně licenční číslo vašich Windows, takže si dejte pozor, aby se k vašemu počítači nedostal nesprávný člověk. Jinak Speccy plní představu o jednoduchém programu pro zvídavé začátečníky. Přehledně seřazené údaje o procesoru, pamětech, discích a dalším hardwaru na první pohled možná vypadají poněkud střídmě, ve skutečnosti si ale nezadají si konkurenčními programy podobného ražení. Podrobné hodnoty o napětí nebo o pracovní frekvenci doplňuje teplota komponent, v diskové sekci, kterou vývojáři právě vylepšili, najdete mimo jiné údaje získané z technologie S.M.A.R.T.

Nemusíte být přitom inženýři a umět v nich číst, Speccy vám ochotně přetlumočí, zda je váš pevný disk na pokraji smrti či plně zdráv.

CCleaner 3.00 CZOficiální stránka

Očekávaná třetí generace populárního čističe CCleaner nakonec nepřináší revoluci, jak někteří čekali. Povrchní úpravy vzhledu potkaly snad jen ikony, na inovace v obsluze nenarazíte. Přeci jen bych po letech čekal, že vývojáři trochu zaexperimentují. Nevadí, snad příště. Je pravda, že současné uživatelské prostředí funguje bezvadně a překonává se těžko. Pod kapotou ovšem tepe nové skenovací jádro a doprovází ho nástroj pro mazání dat. Při použití nejdůkladnějšího algoritmu Gutmann, který data přepíše 35 vzorci, už původní obsah na disku nenajde ani největší kouzelník. AVG AntiVirus 10.0, Audacity, LogMeIn Hamachi, BitTorrent a Windows Game Explorer od teď patří k aplikacím, jež CCleaner dovede zbavit nečistot.

Nakonec se dostáváme k tomu nejlepšímu – podobně jako jiné produkty od Piriformu se CCleaner může chlubit plnohodnotnou nativní 64bitovou verzí.

Lotus Symphony 3 CZOficiální stránka

Se svým Lotus Symphony se gigantu IBM příliš publicity nedostává, což je trochu škoda. Kancelářský balík skládající se z textového editoru, tabulkového kalkulátoru a prezentačního nástroje staví na kódu otevřených OpenOffice.org 3, oproti nim ale došel na evoluční cestě viditelně mnohem dále. Přitom se poprvé představil teprve před třemi lety. V samotném IBM s Microsoft Office skočili a používají vlastní Lotus Symphony. Dobrá kompatibilita s formáty od Microsoftu a zároveň s těmi otevřenými, za které bojuje zmiňovaný OpenOffice.org, patří k největším kladům. Uživatelské rozhraní se konkurentům nepodobá, můj dojem z něj není překvapivě vůbec špatný – jakýsi kříženec Microsoft Office 2007 a OpenOffice.org (lepší přirovnání mne nenapadá) se ovládá výborně.

Stažení programu předchází povinná registrace, nezalekněte se ani skoro 300MB velkého instalátoru. Lotus Symphony 3 podporuje Windows XP SP3, Windows Vista SP2 a Windows 7.

SUPER 2010 Build 39 ENOficiální stránka

Simplified Universal Player Encoder & Renderer – to znamená zkratka SUPER. Universální? Ano. Přehrává? Ano. Převádí multimediální soubory? Ano. V tom všem je SUPER odborníkem na slovo vzatým. Díky extrémně široké paletě podporovaných formátů (bez nutnosti instalace jiných aplikací třetích stran) zpracuje snad úplně každý multimediální soubor. Ať už jej chcete přehrát, nebo převést do jiného formátu, SUPER se nezastaví před ničím. V nastavení videa si můžete vybrat z nachystaných předvoleb, kde autoři programu rozlišení a další aspekty obrazu uzpůsobily některým cílovým zařízením, například pro handheld Sony PSP. Celkově je SUPER poměrně jednoduchý, nohy mu nicméně podráží trochu zmatečné a nevzhledné uživatelské prostředí. Buď jak buď, mocnější nástroj na konverzi videa a hudby nenajdete. A zadarmo už vůbec ne.

Panda Cloud Antivirus 1.3 SKOficiální stránka

Vzpomínáte na první cloudový antivirus? O mladinké Pandě jsme psali letos na jaře. Základní součásti nainstalované na vašem počítači se zredukovaly na minimum a to hlavní, tedy detekce virů, se nyní děje na serveru. Neustálé napojení na komunitu uživatelů Panda Cloud Antivirus znamená, že informace o vašem prohlížení internetu neustále procházejí cloudem. Jakmile narazíte na nějaký druh malwaru, informace o něm se hned dostane do cloudu, takže celá pandí komunita je bez většího zdržení vůči novému záškodníkovi chráněná. K výhodám tohoto systému patří také to, že se vám do počítače neinstalují nekonečné aktualizace virové databáze. V uvedené vyplývá, že Panda nezatěžuje počítač a rychle reaguje na nové hrozby. Co chtít víc? Případným zájemcům o tento antivirus bych doporučil video na oficiální stránce, které se stále jeví jako nejlepším instruktorem.

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?