Hlavní navigace

Novinky: Chrome 17 alfa, AquaSnap 1.5.3, CDBurnerXP 4.3.9 a další

4. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Chrome 17 alfa CZOficiální stránka

V kanále s vývojovými sestaveními přistála úplně první ochutnávka sedmnácté řady prohlížeče Chrome. Z novinek stojí za vypíchnutí v první řadě dočasně nefunkční technologie Native Client. Berte to v úvahu, pokud byste si chtěli program vyzkoušet. Při použití režimu anonymního prohlížení už se vám nestane, že byste prohlížeč omylem ukončili před koncem stahování. Na případné přerušení budete dotázáni. V náhledu na tisk můžete přizpůsobit zarovnání stránky. Nechybí ani vylepšené JavaScriptové jádro.

AquaSnap 1.5.3 ENOficiální stránka

Windows 7 zásadně zlepšila práci s okny, když zavedla funkci, kdy se přetažením na levou či pravou stranu monitoru okno vyplní přes polovinu obrazovky. Tyto možnosti vám dále značně rozšíří aplikace AquaSnap se stejnojmennou funkcí. Jednou z jejích funkcí je inteligentně přizpůsobit velikost okna podle toho, kam jej přesunete. Levá a pravá strana okno stále vyplní přes polovinu plochy, AquaSnap k tomu dodává ještě podobné možnosti v rozích a po dolních stranách. Pakliže se oknem dotknete spodní nebo horní části zobrazovala, plocha se opět z poloviny vyplní, byť nikoliv ve vertikální, ale v horizontální části.

Funkce AquaStretch zase vaše okna roztáhne. Sedmičky standardně okno po dvojkliku při vytahování za jednu část roztáhnout až ke konci obrazovky. Když podržíte Shift a zároveň na okraj okna dvakrát klepnete, roztáhnou se obě části. Můžete si také krom jiného zapnout efekt průhlednosti při přesouvání okna.

FolderMerge 0.1 ENOficiální stránka

Slučování složek patří k dovednostem, jimž se Windows zřejmě nikdy nenaučí. Ono se není čemu divit, protože by ta funkce většině lidí připadala zbytečná. Jak ale třetí stany často dokazují, kromě skutečně užitečných udělátek nám občas podsunou úplnou zbytečnost. Na FolderMerge můžete nahlížet, jak chcete, pravděpodobně se ale shodneme, že jeho existence nemá valný smysl. Dvě složky (nikdy více) porovná podle data poslední úpravy nebo otevření souborů v ní obsažených, případně prohlédne data vytvoření nebo velikosti souborů. Pokud něco z toho využijete, dejte FolderMerge šanci.

Auslogics Disk Defrag 3.3 ENOficiální stránka

Zhruba od dob Windows Vista se defragmentace disku tolik nezanedbává, systém ji příležitostně sám provádí. Není ale nad nějaký propracovaný nástroj, který navíc kvalitu a účinnost defragmentace zvyšuje. Auslogics Disk Defrag se již dlouho řadí k nejzajímavějším neplaceným řešením. Předá vám informace o fragmentovaných souborech, umožní vám vyčistit volné místo na disku. Automatické spuštění nesmí chybět, takže se počítač během vaší nečinnosti činí. Pokud potřebujete srovnat pouze jeden soubor či složku, i v tom vám program pomůže.

V poslední verzi nám autoři opět umožnili nastavit dobu, po kterou má být stroj nečinný, než Disk Defrag zahájí akci. K tomu posílili stabilitu a vychytali pár chyb.

CDBurnerXP 4.3.9 CZOficiální stránka

Pakliže stále vypalujete a stříbrné kotouče nepokládáte za přežitek, přijde vám vhod CDBurnerXP. Pěkný vypalovací nástroj vám připomene staré časy, kdy se vypalovalo o závod. K tomu napomáhá klasický průzkumník souborů, kde v jedné části okna vidíte budoucí obsah výměnného disku a ve druhé zase obsah vašeho pevného disku. Nebojí se vytváření datových, zvukových i video disků. Skousne všechny myslitelné druhé médií, včetně Blu-Ray a HD-DVD. Klidně vám zkonvertuje obrazy BIN nebo NRG do universálnějšího ISO. To všechno vývojáři nově zabalili do instalačního programu MSI, takže doporučují předchozí verze nejprve odinstalovat. Také trochu zjednodušili vypalování video DVD.

Další důležité programy

Tip na starší software

Sleeper 1.0 ENOficiální stránka

Windows mají celou řadu úsporných funkcí, obvykle nám vypínají disky a obrazovky dříve, než by se nám to skutečně hodilo. Jindy všechno běží naprázdno a nějaké úspory bychom ocenili. Automatické mechanismy vás zkrátka nenahradí. Zrovna monitor se hodí vypnout ve chvíli, kdy odejdete. Pokud neradi vypínáte tato zařízení fyzickým vypínačem, můžete využít malý softwarek. A krom toho na noteboocích samozřejmě žádné přepínače nejsou, tam můžete leda sklopit víko.

Sleeper prostě spustíte, což pro váš monitor znamená přesný naopak, přejde do režimu spánku. Aplikace bohužel nemá žádné nastavení, takže pro případné využití klávesové zkratky si musíte vytvořit zástupce programu, otevřít vlastnosti a zkratku nastavit tam.

Byl pro vás článek přínosný?