Hlavní navigace

Novinky: Chrome 26, Windows 8 Transformation Pack 7.0 a další

29. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Chrome 26 CZOficiální stránka

Šestadvacátá řada prohlížeče od Googlu, jakkoli vysoké číslo může znít hrozivě, nepředstavuje starý a zrezavělý Chrome. Posledních pár vydání sice moc novinek pro koncové uživatele nepřinesla, přesto nelze koncept jednoduchého prohlížeče považovat za zastaralý, nemoderní a málo líbivý. V nové řadě budete těžit z těsnějšího propojení se servery Googlu. Chrome z nich dovede přijímat návrhy na slova, v nichž jste při psaní učinili chybu. Podle Googlu by již vylepšený způsob korekce měl pracovat se všemi jazyky.

 

Slovník se rovněž stává vaším osobním otiskem. Přidávejte do něj vlastní slova a on si je bude pamatovat. Musíte ovšem zapnout synchronizaci. Kdekoli používáte Chrome, tam budete mít k dispozici vlastní slovník. Pokročilé napovídání pohání stejné algoritmy jako ty, které znáte z vyhledávání. Nejen v angličtině dovede rovněž kontrolovat gramatiku a kontext. Dokonalejší kontrolu pravopisu snad žádný prohlížeč nemá. Chrome 26 vám také dovolí vytvářet na ploše odkazy na konkrétní uživatelské profily.

Google Chrome 26

Genie Timeline Free 2013 ENOficiální stránka

Zálohování má většina uživatelů spojena s komplikovanými programy. Jenže výjimky jako Genie Timeline, ačkoli jsou možná vzácné, se toto mínění snaží zvrátit. Jedná se o tu nejjednodušší aplikaci, jakou si dovedete představit. Děsíte se specifikace mnoha parametrů zálohy a složitého nastavování? Kdepak, zde si pouze zvolíte typ dat, která mají být z počítače zachráněna. Dokonce ani nemusíte určovat adresáře, i když takovou možnost máte. Genie Timeline se spokojí s tím, že chcete uchránit např. hudbu, video a dokumenty.

V jednoduchém dlaždicovém prostředí, které kromě popisků doprovází také výstižné ikony, věci nemohou fungovat snáze. Označíte požadované položky a pak proběhne záloha. Zdarma dostupnou edici avšak tíží limity. Zálohování nemůže například probíhat častěji než jednou za osm hodin. Nová verze aspoň přináší pár novinek, např. předělané prostředí nebo hledání starých záloh. Pro zvýšení přehlednosti používejte přidané filtry.

Genie Timeline Free 2013

JumpListsView 1.0 ENOficiální stránka

Věřte tomu nebo ne, ale soutěž o nejšílenější nástroj ještě neskončila. Jeden opravdu nevšední nápad zhmotnil opět Nir Sofer. Ten má ve svém portfoliu nástroje skoro na všechno, většina z nich si své uživatele ale najde. Přesto plodný autor stále dokáže vymýšlet nové. Jeho poslední výtvor jednoduše vytahuje informace, co se uložily do jumplistů. Ano, to jsou ty seznamy, které se objeví po klepnutí pravým tlačítkem myši na ikonu na hlavním panelu. Jedná se o vlastnost, která je charakteristická pro Windows 7 a Windows 8.

K čemu vám bude přehled všeho, co se v nich kdy objevilo? (Nemějte strach, že by byl seznam krátký. Čím déle máte Windows nainstalována, tím pekelnější seznam bude.) Důvod k použití si raději najděte sami. Vy ostatní si tuto aplikaci zapamatujte. Schválně, jestli někdy Nir Sofer překoná sám sebe. Ne, není to myšleno urážlivě, podobné produkty nás pobaví. Ale opět, své uživatele si snad JumpListsView najde.

JumpListsView 1.0

Windows 8 Transformation Pack 7.0 ENOficiální stránka

Balíčky pro kompletní proměnu vzhledu Windows si získaly jistou popularitu, doporučujeme je ale spíše zkušenějším uživatelům. Jeden takový vám předělá systém do podoby Osmiček. Tento transformační balíček bývá oživován pravidelně, protože v podobném typu modifikací je v podstatě vždycky co zlepšovat. Jako nová obrazovka byla zvolena aplikace WinMetro. Rovněž byly aktualizovány vizuální styly Windows 8 a zvuková schémata. Autoři do balíčku dokonce propašovali průhlednost.

Windows 8 Transformation Pack má sourozence. Ten se nazývá Windows 8 UX Pack, rovněž vyšel ve verzi 7.0 a podporuje pouze Windows 7. Transformation Pack naproti tomu podporuje Windows XP až 7. Před aplikací kabátku si rozhodně zálohujte data. Nezřídka se stane, že modifikace zbourají celý systém, ačkoli proti těmto případům autoři v minulosti bojovali a svůj produkt hodně odladili.

Windows 8 Transformation Pack 7.0

Sweet Home 3D 4.0 CZOficiální stránka

Navrhování interiérů vůbec není tak těžké, jak si někteří mohou myslet. Nepotřebujete tužku ani papír. Ani nemusíte investovat velké peníze do drahého softwaru. Všechno potřebné obsahuje zdarma dostupný pomocí Sweet Home 3D. Jak název napovídá, své plány uvidíte dokonce ve třetím rozměru. Plánování probíhá klasicky ve 2D pohledu, na virtuálním papíře. Můžete si určit, kde budou zdi (každá může být jinak tlustá) a nábytek, následně do toho zakomponujete barvičky a textury.

V neposlední řadě je důležité, jak vám bude dovoleno s daty naložit. Exportování probíhá do formátů PDF nebo BMP. Získat můžete i vektorové snímky. Čtvrtá řada obsahuje řadu novinek, většina z nich je menšího charakteru. Vylepšení se dočkaly pohledy z výšky, upravovat můžete více parametrů, sem tam narazíte na nové tlačítko pro pohodlnější ovládání obsáhlého setu funkcí. Využijete i tři nové vzory, jimiž lze pokrýt zdi. Nebo volte materiály nábytku.

Sweet Home 3D 4.0

Reboot Restore Rx 1.0 ENOficiální stránka

Domácnosti zřejmě služeb Reboot Restore Rx nevyužijí. Tento nástroj by rád usnadnil situaci správcům počítačů, k nimž má přístup větší skupina lidí. Může jít o stroj ve školní třídě, nebo třeba v internetové kavárně. Problémem takových počítačů je, že si je každý snaží přizpůsobit. Uživatelé mění nastavení, zanechávají nepořádek na ploše a vy abyste všechno vraceli do původního stavu. Reboot Restore Rx nicméně po restartu všechno vrátí do takového stavu, v jakém se počítač nacházel před zlobivou návštěvou.

Nástroj postrádá jakákoli nastavení. Pouze jej můžete zapnout a vytvořit záchytný bod, který se stane vzorem. Podle vzoru bude systém obnoven. Nepořádek z plochy zmizí stejně jako nepořádek z registru. Dokonce dovede obnovit vážně poškozený systém, jenž se odmítá spouštět. Nebo by aspoň měl. Pochlubte se, pokud máte s Reboot Restore Rx větší zkušenosti.

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?