Hlavní navigace

Novinky: Chrome 9, avast! Free Antivirus 6 Beta, Defraggler 2.02 a další

5. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

avast! Free Antivirus 6.0.945 Beta CZOficiální stránka

​ Kdo by si nepamatoval skoro až nekonečné kralování čtvrté generace oceňovaného tuzemského antiviru? Zatímco na avast! s pořadovým číslem pět jsme čekalo pěkně dlouho, šestá verze nás chce překvapit o mnoho dříve. Vedení společnosti si zřejmě uvědomilo neustále se zvyšující tlaky konkurence, které mimo jiné opětovně nakopnul Microsoft s vlastním antivirovým programem. Aby vývojový tým podpořil oblíbený bezplatný produkt, zpřístupní v něm některé doposud placené funkce. Konkrétně hovoříme o štítu zachytávájícím nebezpečné skripty (místní i vzdálené) a o funkci blokování adres. K tomu avast! nabídne doplněk pro webové prohlížeče, který bude ukazovat stupeň důvěryhodnosti stránek.

A aby toho nebyo málo, objeví se také miniaplikace pro postranní panel Windows. Test po restartu se vás v případě nalezení potenciální hrozby už nemusí nutně dotazovat, co se záškodníkem provést – stačí nastavit výchozí akci a tu program automaticky provede bez vašeho zásahu. Hlavní novinkou se avšak stane technologie virtuálního surfování.  AutoSandbox automaticky spustí podezřelé programy v režimu sandboxu, kdy izolace od systému zabrání případným škodám. Nejlepší je, že tuto ochranu využijí uživatelé placené i zdarma dostupné edice avast! Free Antivirus 6.0. Pokud nechcete čekat na ostré vydání, vyzkoušejte betaverzi v češtině.

Defraggler 2.02 CZOficiální stránka

Spousta zdarma dostupných defragmentačních nástrojů vás možná už nemá čím překvapit, vývoj nicméně nestagnuje a všichni se snaží přinejmenším zlepšovat své algoritmy, aby se pak mohli opodstatněně ohnět čísly signalizujícími náskok před konkurencí. Je dobrá zpráva, že vývojáře neopustila snaha o zlepšování a inovaci, byť přijít s něčím inovativním na poli defragmentace je skoro nemožné. Defraggler se snaží zaujmout průběžným sebezlepšováním – co měsíc to aktualizované vydání. Poslední pravidelná dávka přišla hned zkraje února a opět se věnuje defragmentačnímu algoritmu. Disky naformátované souborovým systémem NTFS díky tomu Defraggler obslouží rychleji a s menšími paměťovými nároky.

Neustávájí ani hrátky se stále relativně novým systémem Windows 7, s nímž vývojáři vybalancovávají kompatibilitu. V neposlední řadě potěší i zpráva, že v uživatelských účtech bez administrátorského oprávnění se defragmentace snáze plánuje, resp. snáze probíhá.

WinMaximumize 1.1.0 ENOficiální stránka

N ​ěkdy si člověk při práci ve Windows ani neuvědomí, jak nehospodárně nakládá s plochou monitoru. Dnešní doba přitom přeje někdy až nesmyslně rozměrným diplejům s vysokým rozlišením. A vy si pak zničehonic všimnete, jaký potenciál skýtá nevyužitý prostor okolo malého okénka, jímž se zrovna zabýváte. Vždy, když se to stane, vzpomeňte si na prográmek WinMaximumize (vyžaduje .NET Framework 3.5) a klávesovou zkratku Ctrl+F1. Aktuální okno se roztáhne ke hranicím volného místa, tj. tam, kde ještě žádné jiné okno neblokuje výhled na jistě krásné pozadí vaší plochy. Kochat se ostatně můžete třeba na procházce lesem, minimálně peněženka velí využít pokud možno celý monitor, jinak jde o promarněnou investici, co říkáte?

Google Chrome 9.0 CZ -​- Oficiální stránka

Google na aktualizační kanál stabilní řady prohlížeče Chrome vypustil​ další verzi, která číslováním dohání Internet Explorer (pokud budeme počítat IE9, se kterým se má veřejnost oficiálně setkat někdy v letošním roce). Vinou šestitýdenního vývojového cyklu můžete rovnou zapomenout na novinkami nabité vydání, novinek je opět poskrovnu, aspoň na ně nemusíte čekat celý rok. A tentokrát skutečně stojí za to. Honba za rychlým brozdáním se dostává na novou úroveň, kam ji posunuje integrace funkce Chrome Instant. Podobnosti s Google Instant si nelze nevšimnout, nejde ale jen o průběžné návrhy adres. Prohlížeč vybrané stránky načítá podle toho, která písmena jste do adresního řádku zadali. Teoreticky by měl výsledek vypadat tak, že když napíšete „ext“ a ExtraWindows.cz je prvním návrhem, nemusíte se ani pokoušet dopsat zbytek adresy. V tu chvíli již bude stránka načtená a připravená k prohlížení!

Realita dospěla do doby, že prohlížeč hádá, kam chcete zabrousit. A nečeká na pokyn klávesy Enter, nýbrž rovnou servíruje výsledky. Funkci musíte ručně povolit v nastavení prohlížeče. Technologi WebGL přináší hardwarově akcelerovanou 3D grafiku do prohlížeče, plynulost si klidně otestuje na experimentech od Googlu. Na pořádné 3D hry (a smysluplné projekty) běžící v browseru si ale ještě počkáme. K velkému boomu obchodu s aplikacemi se přidal i Google a Chrome tak podporuje Chrome Web Store​. V kataloguje miniaplikací, rozšíření a motivů vzhledu se zorientuje každý, kdo vládne alespoň trochu angličtinou.

Laptop Securer 1.0 ENOficiální stránka

Kvůli ne tak úplně šťastně zvolenému jménu byste od Laptop Securer oprávněně očekávali pomoc se zabezpečením notebooku. Správnější by ovšem bylo místo slova Laptop použít Windows. Ve výsledku je totiž jedno, jestli aplikaci spoustíte na klasickém nebo přenosném počítači, hlavně aby se na disku nacházela instalace podporavaného operačního systému od Microsoftu. Hodit se vám bude znalost angličtiny, případně španělštiny, bez níž raději Laptop Securer přenechte někomu jinému. Program jinak složitý není a pracovat s ním zvládne i začátečník. Nejdůležitěji už od prvnho pohledu působí tlačítka Am I secure? a Secure me!​, po stiknutí prvního jmenovaného se vám ukáží vaše současné předvolby související se zranitelnými místy. Políčka v seznamu nalevo pak budou zaškrtnutá. Druhé tlačítko se pro dosažení co možná nejvyšší úrovně zabezpečení postará o zapnutí všech předvoleb.

Boot Snooze 1.0.5​ ENOficiální stránka

Zvlášť přenosné počítače naučili uživatele využívat místo vypínání režim spánku nebo hibernace. S těmito režimy se pojí dost výhod, především odpadá zavírání programů, po opětovném zapnutí počítače člověk najde všechnu rozdělanou práci tak, jak ji nechal. Jenže například instalace aktualizací se bez restartu počítače neobejde, po něm následuje zdlouhavé načítání systému. Malá aplikace Boot Snooze vás zbaví problému se spouštěním systému (se zmíněnými restarty vynucenými aktulizacemi nikdo nic neudělá) tím, že systém po restartu uvede do režimu spánku, případně hibernace. K restartu program přejde hned po klepnutí na příslušné tlačítko, nebo po uplynutí vámi nastavené prodlevy. Až se k počítači vrátíte, uspaný systém se načte v cuku letu.

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?