Hlavní navigace

Novinky: Firefox 3.5, VirtualBox 3 a Záruky 2.7.1

5. 7. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firefox 3.5CZ - Oficiální stránka

Asi nejžhavější novinkou je Firefox 3.5, který po několika beta a RC verzích konečně dosáhl finální verze. Vybaven novou verzí vykreslovacího jádra Gecko 1.9.1 zvládá zpracovat webové stránky používající specifikaci HTML 5, přesněji řečeno tzv. audio a video tagy. S jejich pomocí lze do webových stránek vkládat multimediální obsah, jenž kompatibilní prohlížeče přehrají bez potřeby „berliček“ v podobě Adobe Flashe, či Silverlightu od Microsoftu. Potěší také „trhací panely“, umožňující libovolný panel „odtrhnout“ a vytvořit nové okno, popřípadě jej přesunout do již existujícího okna. Nechybí Privátní mód a prohlížení se znalostí polohy: Zadáte své umístění a příslušné webové stránky nabídnou mnohem relevantnější obsah. Proběhlo i tradiční zvýšení rychlosti a stability. Ve výkonnostních testech sice předčí své předchozí varianty, Operu 10 alfa i Internet Explorer 8, ale na Google Chrome 2 a Safari 4 už nestačí. Příznivci pandy červené však nemusejí klesat na mysli: Každé zlepšení kondičky se hodí, a pokud Firefox v něčem opravdu exceluje, tak jsou to možnosti rozšíření.

Transmute 1.56EN - Oficiální stránka

Při všem tom šachování s různými prohlížeči se vyskytne hned několik problémů. Kupříkladu nemožnost snadného přenášení oblíbených položek. Některá webová kukátka sice zvládají import od svých konkurentů, ale zdaleka nejsou všemocné. Zde ovšem pomůže užitečný nástroj zvaný Transmute. Jeho ovládání nemůže být jednodušší: Vyberete zdrojový prohlížeč, cílový a stisknete Start. Zvládá Google Chrome, Chromium, Firefox 1-3, Flock, Internet Explorer, K-Meleon, Konqueror, Opera, Safari, SeaMonkey a univerzální výměnný formát XBEL. Hodí se i možnost ručního výběru složky s profilem, v případě portable verzí web browserů. Po příplatku za Pro verzi se odvděčí podporou Google Bookmarks a Delicious, možností vytvářet konverzní profily a větší kontrolou nad celým procesem, včetně odstranění duplikátů a verzí pro příkazovou řádku.

Playlist Syncronizer 0.3.5.4EN - Oficiální stránka

Dobrá, oblíbené stránky můžete přehazovat z jednoho prohlížeče do druhého jak je libo. Co když ale budete potřebovat něco podobného udělat s multimédii? V opensource programu PlayList Syncronizer jednoduše otevřete playlist s vašimi oblíbenými audio/video soubory a aplikace veškeré soubory v seznamu nakopíruje do vybrané složky. V základním režimu „Exact Copy“ zredukuje všechny soubory nenacházející se v daném playlistu. Volba „Add files“ pouze nakopíruje nové soubory a chcete-li přidat pouze několik náhodně zvolených souborů, tlačítko „Shuffle add“ bude to pravé. Utilita se skvěle hodí pro synchronizaci s přenosným přehrávačem.

VirtualBox 3CZCZ - Oficiální stránka

Zkoušet nové programy je zajisté zábava, ovšem nebýt toho nepořádku v registrech, co nadělají, nemluvě o skrytých červíčcích v aplikacích z pochybných zdrojů. Proč tedy nevyužít virtuálního počítače? Windows 7 RC stále čeká na stažení, takže ani není třeba kupovat zvlášť licenci. Podpora OpenGL akcelerace byla od VirtualBoxu 2 vylepšena a virtuální stroje tak disponují OpenGL 2.0 specifikací. Zbrusu novou funkcionalitou je však experimentální podpora DirectX 8 a 9. Aero sice na rozdíl od Compizu (zatím) nerozběháte, ale některé hry se už spustit dají. Spolu s možností přiřazení až 32 virtuálních procesorů se jedná o skvělý krok k budoucnosti, kdy se stane rozdíl mezi virtuálním a fyzickým strojem takřka neznatelným.

Error Repair Professional 4.0.0EN - Oficiální stránka

Když se pokazí virtualizovaný operační systém, jednoduše navrátíte předchozí snímek, popřípadě jej smažete a vytvoříte si nový. S fyzickým strojem už to tak jednoduché není, což je důvodem existence řady různých čističů a opravářů registru systému Windows. Error Repair Professional, ač placený, patří mezi jedny z nich. Z jednoho místa zvládnete zálohu registru, opravu a vymazání nepotřebných klíčů, promazání historie prohlížeče a dalších souborů spojených s vaší činností. Nechybí optimalizace registru.

Záruky 2.7.1CZ - Oficiální stránka

Nejen software se může pokazit. Při poruše hardware je oprava zpravidla složitější než pár kliků myší. Pokud ovšem na daný výrobek stále platí záruka, máte (téměř) vyhráno. Kdo se má ale v dnešní změti elektrospotřebičů v záručních dobách vyznat? Naštěstí existuje zajímavý prográmek z českých luhů a hájů, který umožňuje pohodlné vedení jednoduché databáze nakoupených zařízení a jejich záručních lhůt.

Kantaris Media Player 0.5.7CZ - Oficiální stránka

Pokud vám už jde z toho všeho hlava kolem, proč si neodpočinout u hudby či filmu? A protože hledání různých kodeků lze za odpočinek považovat jen s notnou dávkou představivosti, zajisté uvítáte program, jenž už v základu přehraje, co mu předhodíte. Jedním takovým je opensource Kantaris Media Player. Tento multimediální všeuměl zvládne rozličné formáty video a audio souborů. Ty navíc můžete zorganizovat do vestavěné knihovny.

Byl pro vás článek přínosný?