Hlavní navigace

Novinky: Google Chrome 1.0, DAEMON Tools a další

13. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla Firefox 3.1 Beta 2 CZ - Oficiální stránka

Na rozdíl od první betaverze připravovaného internetového prohlížeče Mozilla Firefox 3.1 nám tento týden vývojáři připravili poněkud větší porci. Druhá beta totiž konečně přináší významnější novinky pro běžné uživatele: ta nejzajímavější se jmenuje "Anonymní prohlížení", což znamená, že po vašem prohlížení nezbude jediná stopa (takže nikdo nebude vědět, v jakých internetových obchodech a co jste nakupovali - ideální před Vánocemi). K lepší kontrole nad vaším soukromím přispěje také vylepšený dialog "Vymazání nedávné historie" přístupný z hlavní nabídky.

Menší novinky zastupuje například nové chování přetahování panelů mezi okny (nedojde k obnovení stránky). Trochu překvapivě pak bylo vyřazeno minule představené grafické rozhraní při přepínání panelů, to tedy prozatím zůstává shodné s aktuálním Firefoxem 3. Opět upozorňuji, že tato verze je určena pro testování, nikoliv pro každodenní používání.

Přečtěte si také: Firefox 3: střízlivý pohled s odstupem

Mozilla Thunderbird 3.0 Beta 1 CZ - Oficiální stránka

Kromě Firefoxu Mozilla tento týden vyprodukovala ještě jednu betaverzi - a to svého poštovního klienta. Pro chystaný Thunderbird 3.0 se jedná o dost významné vydání, ke všem dosavadním funkcím totiž nyní po dlouhém čekávání dostává do vínku prohlížení zpráv v panelech, které mnohdy opravdu prohlížení a práci s poštou zpříjemní. Zkrátka panely vládnou, nejen u prohlížečů.

Po vzoru svého populárnějšího bratříčka, Firefoxu, se v novém Thunderbirdu objevuje nový správce doplňků. Uživatelé Windows Vista pak ocení integraci se systémovým vyhledáváním. Potěší i vylepšený vzhled adresáře a rychlejší práce s protokolem IMAP. Třetí Pták bouřlivák, jak se aplikaci někdy přezdívá, má tedy velmi solidně našlápnuto, konečného výsledku bychom se měli dočkat někdy v příštím roce. Stejně jako u Firefoxu připomínám, že se jedná o testovací verzi, pro každodenní používání zvolte raději stabilní vydání.

Mohlo by vás zajímat: Vše o elektronické poště a kecálcích

Google Chrome 1.0.154.36 CZ - Oficiální stránka

Na nové vydání internetového prohlížeče Chrome od velkého Googlu jsme nedávno upozorňovali v článku Novinky: ICQ, Google Chrome a další. Pokud se ptáte, co se za tu krátkou dobu událo významného, že o něm opět píšeme, čtěte dále. Americká firma tento týden překvapivě oznámila, že se její dítko oficiálně zbavuje nálepky "beta" a vychází ve finální stabilní verzi 1.0.

Novinky v programu nicméně budete hledat marně - v podstatě totiž jde o přejmenovanou původní verzi 0.4.154.33, o které jsme psali právě ve výše zmíněném článku. Změnil se tedy opravdu jen název, což mě vede k zamyšlení, zda již je Chrome v takovém stádiu, kdy by si mohlo dovolit škrtnout u Googlu oblíbený přídomek "beta". Nejde jen o to, že tento prohlížeč ještě nemá zapracované některé z těch základnějších funkcí, ale navíc se stále pere se stabilitou a dalšími porodními problémy.

Například naposledy autoři jakž takž dodělali správce záložek, přičemž stále vypadá hodně jednoduše a zvládne jen základní operace. Nakolik za těch 100 dní od uvedení první veřejné verze Chrome vyspělo nejlépe posoudíte sami.

Recenze: Google Chrome: srovnání s ostatními prohlížeči

Skype 4 Beta 3 CZ - Oficiální stránka

Čtvrtá generace Skypu, často využívaného programu na telefonování přes internet, přeci jen pomalu klepe na dveře. Třetí betaverze se od svých dvou předchůdkyň příliš neliší. Na první pohled odhalíte snad jen znatelný zásah do vzhledu grafiky, kterou lze (pro někoho naštěstí) vypnout. Na pohled druhý objevíte podporu kompletní historie, takže si snadno připomenete, o čem jste s přáteli hovořili před měsícem. Vývojáři nezapomněli ani na ladění kvality hovorů v závislosti na daném připojení, Skype by se tak měl lépe přizpůsobovat různým podmínkám.

Čtete takéSkype, Messenger, ICQ, Google Talk: srovnání kecálků

DAEMON Tools Lite 4.30.2 CZ - Oficiální stránka

Přinesl vám kamarád obraz CD/DVD disku v podobě ISO souboru a vy si nevíte rady, jak obsah obrazu přečíst, aniž byste jej museli vypálit na fyzické médium? Pak využijte služeb DAEMON Tools, které vytvoří virtuální mechaniku, do níž můžete ládovat různé typy obrazů, nejen ISO.

Významnou schopností programu je emulovat některé druhy ochran u her - pakliže budete mít obraz příslušného herního disku, můžete hrát i bez jeho přítomnosti v mechanice. Do DAEMON Tools pouze připojíte obraz a program obstará zbytek. Zdarma dostupná verze samozřejmě postrádá některé pokročilejší funkce, přesto bohatě dostačuje. Poslední vydání se posunulo o trochu dále ve svém umu práce s obrazy a dokáže se automaticky zaktualizovat.

NávodVirtuální mechanika s Daemon Tools

Ultimate Windows Tweaker 1.0b EN - Oficiální stránka

Nyní vám trochu usnadníme orientaci v tunách různých tweakovacích programů pro Windows. Ultimate Windows Tweaker se řadí mezi ty nejlepší nástroje pro šťourání se v nejdůležitějších orgánech Windows Vista. Ovlivníte tak vzhled Windows (včetně nabídky Start), proklepnete uživatelské účty (a funkci Řízení uživatelských účtů), pohrabete se ve výkonu systému a ověříte jeho bezpečnostní nastavení.

Zbylo místo i pro Internet Explorer (zde se ale najdou specializovanější programy s bohatšími možnostmi úprav). Ultimate Windows Tweaker podle autorů obsahuje více než 130 možných tweaků, přičemž se nemusí instalovat, jen rozbalit. Tento tweaker tedy uživatelům Windows Vista rozhodně doporučuji a zároveň nabádám k větší opatrnosti. Místo vylepšení si neodborným zásahem můžete tak akorát přivodit pád systému.

Recenze: Ultimate Windows Tweaker: upravte si Vistu

TimeLeft 3.40 EN - Oficiální stránka

Odpočet, připomínky, hodiny, budík, stopky, štítkovač, a pomůcka pro synchronizaci času. Všechno tohle a ještě o něco víc dovede zastat malý prográmek TimeLeft. Různá časová upozorňovadla se nalepí přímo na pracovní plochu tak, abyste je nepřehlédli. Nová verze si poradí s odpočtem pracovních dnů a hodin.

Byl pro vás článek přínosný?