Hlavní navigace

Novinky: Internet Explorer 8, Avira AntiVir Personal 9 a další

21. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Internet Explorer 8.0 CZ - Oficiální stránka

Ano, Microsoft vypustil po dvou letech vývoje očekávaný internetový prohlížeč Internet Explorer 8. Upřímně, minimálně z mého pohledu nejde o žádnou velkou revoluci. To ale samozřejmě neznamená, že jej nebudu chválit! Vývojářům se podařilo prohlížení zrychlit na tolik, že si v ničem nezadá s konkurencí, dokonce ji i v některých případech předhání. Pravda, na internetu se již pár testů objevilo (člověk by skoro řekl, že v poslední době nikdo nemá nic lepšího na práci, než testovat rychlosti prohlížečů) z nichž některé hovoří pro a jiné zas proti osmému Internet Exploreru.

Minimálně v rámci série jde o hodně velký skok dopředu. Upírat nebudu vývojářům ani snahu o zlepšení bezpečnosti, tady taktéž zvedám palec nahoru. Každého určitě zaujme nový privátní režim, po jehož aktivaci za sebou nezanecháte absolutně žádné stopy po prohlížení. Adresní řádek se velmi podobá tomu ve Firefoxu 3 a potěší asi jenom ty jedince, kteří jsou ochotní se naučit s ním zacházet - v tom případě ušetří dost času. Prohledává totiž i názvy stránek, nejen samotnou adresu, přičemž nabídne výsledky z historie, oblíbených položek a z RSS kanálů.

K lepší organizaci panelů pomáhá jejich barevné odlišení po skupinách. Otevřením nového panelu se vás prohlížeč dotáže, jakou akci byste teď chtěli provést, což v trochu jiné podobě funguje v Google Chrome. Dle mého se jedná o dobrou výplň jinak prázdného okna a tudíž zbytečně nevyužitého prostoru. Nesmím zapomenout ani na webové výstřižky a akcelerátory - obávám se však, že tyto funkce budou využívány spíše okrajově, přestože například pro mne představují to nej z IE8. Pro Redmondský prohlížeč již také vzniklo pěkných pár doplňků, kterými jej lze obohatit o různé zajímavé funkce, a určitě v budoucnosti vznikne.

Co říci na závěr? Osmá generace se každopádně povedla, přesto nečekám, že by na něj začali hromadně přecházet uživatelé jiných prohlížečů. To je každopádně už jen má úvaha, kterou možná vyvrátí čas. A jak to vidíte vy? Přejdete na nový Internet Explorer?

Přečtěte si i další dosavadní články na ExtraWindows.cz, ve kterých jsme rozebrali Internet Explorer 8 z různých úhlů:

Google Chrome 2.0.169.1 Beta CZ - Oficiální stránka

Nebudu chodit okolo horké kaše, všichni víme, že Google pilně pracuje na druhé verzi svého internetového prohlížeče Chrome. A tento týden přišel s první betaverzí, z čehož se dá usoudit, že konečné vydání nejspíš není příliš vzdálené. Vývojáři zjevně pořádně nespali a jen pracovali, neboť dosáhli výrazného zlepšení zejména v rychlosti zpracování JavaScriptu. Nezapomněli ale ani na pár novinek, které více potěší běžného uživatele.

Stejně jako Firefox 3 i Choogle Chrome nyní nepřibližuje pouze text, nýbrž celou stránku. Konečně si i pamatuje obsah formulářů a textových polí. Docela inovativně vypadá přetažení panelu někam mimo mateřské okno. Jeden příklad za všechny: když některý panel vezmete a umístíte jej ve středu horní části obrazovky, tak se nové okno s oním panelem maximalizuje. Jak se tento systém chová si můžete detailně nastudovat v nápovědě na webu.

Pouhých několik dní po uvedení betaverze přišlo nové vydání i na kanálu "Dev". Chrome nese označení 2.0.170.0 a nabízí další zlepšení rychlosti a stability. Za zmínku stojí ještě jedna, docela logická věc - v privátním módu se nebudou zobrazovat odkazy navštívené při normálním prohlížení. Tedy, odkazy často bývají zvýrazněny modře, po jejich navštívení ale změní barvu, například na fialovou - to jen tak pro upřesnění, co se tím vlastně myslí.

Čtete také: Google Chrome 2.0 ke stažení: co přináší nového a jak aktualizovat na vývojovou verzi
Recenze starší verze: Google Chrome: srovnání s ostatními prohlížeči

SeaMonkey 1.1.15 CZ - Oficiální stránka - České stránky

Nostalgici si možná stále připomínají časy, když ještě existovala Mozilla Suite. Jak si asi odvodíte z názvu, nešlo o nic jiného, než o balík aplikací určených pro práci s internetem, tedy předchůdce dnešních programů od Mozilly. SeaMonkey zastává funkci jeho duchovního nástupce. V podstatě stmeluje dohromady prohlížeč Firefox 2, emailového klienta Thunderbird 2, editor webových stránek Compozer a IRC klienta ChatZilla.

Samozřejmě že celou sadu charakterizuje vlastní vzhled, všechny vyjmenované součásti jsou pak navzájem propojené a rozhodně se od svých vzorů liší. Zejména pak browser má na první pohled k původnímu Firefoxu relativně daleko, přestože z něj vychází. Nová verze SeaMonkey opravuje pár chyb, které byly nalezeny a opraveny v posledním Thunderbirdu 2.0.0.21.

Avira AntiVir Personal 9 EN - Oficiální stránka

Se zbrusu novou verzí svého antivirového systému přišla německá Avira. AntiVir, jak se produkt skutečně jmenuje, se od předchozí generace vzhledově liší pouze pozměněným obrázkem v záhlaví. Uživatelské prostředí tedy nadále zůstává krystalicky čisté. To nejdůležitější se ale tradičně odehrálo v jádru programu: žádné překvapení, tvůrci jej propagují jako ještě rychlejší a bezpečnější.

Placenou verzi autoři obohatili o nový herní mód (to znamená, že vás nebudou rušit žádná upozornění) a rodičovskou ochranu (ta se v tomto případě mimo jiné stará o filtrování nevhodného obsahu na webu). Ať už se rozhodně zaplatit, nebo raději použít free verzi, chybu neuděláte ani v jednom případě. AntiVir se řadí mezi stálice, které pokaždé vycházející z různých testů na nejvyšších příčkách. K tomu mu dopomáhá heuristická analýza (kvůli které ale zároveň stoupá počet falešných poplachů). Buď jak buď, ochrana především, není-liž pravda?

Alcohol 52% Free Edition 1.9.8.7507 CZ - Oficiální stránka

Pro práci s virtuálními mechanikami se u nás většinou používá Daemon Tools, méně lidí pak zná alternativu od partičky vývojářů Alcohol Software. Skutečně se nezabývají výrobou lihovin, zato programují dobrý emulační software. S prvním zástupcem, nazvaným Alcohol 52%, vytvoříte až šest virtuálních mechanik a připojíte do nich image médií libovolných formátů (při jejich tvorbě dokáže obejít ochrany dodávané s hrami).

Alcohol 120% k tomu přidává ještě vypalování takových obrazů a vůbec solidní hromádku dalších funkcí. Také je dražší, zatímco prvně jmenovanou variantu lze používat zdarma (autoři v takovém případě dodávají v instalačním programu i lištu pro prohlížeč, naštěstí není její instalace povinností). Nová verze tradičně opravuje pár chyb a zlepšuje stabilitu.

Wipe 2.20 EN - Oficiální stránka

Čisticích programů, které odpomohou od zbytečných souborů, žije v hlubinách spousta. Velkou část z nich spojuje kromě účelu i vzhled jakoby přes kopírák. Wipe se od ostatních liší, jak to jen jde. Alespoň vzhledově. Jak vidíte na obrázku, sestává se v podstatě jen z dlouhého seznamu potenciálních pacientů. Po prohledání počítače si u každého z podporovaných programů podrobně zvolíte, které nepotřebné soubory smazat - u prohlížečů například naleznete položky jako cookies, historie prohlížení, atd.

Tedy celkem nic nestandardního, jen bych řekl, že poskytuje podrobnějším možnosti v porovnání s konkurencí (CCleaner). Početný seznam bezpečných mazacích metod zaručuje neobnovitelnost nechtěných dat. Nová verze přidává podporu pro RoboSoft a aktualizuje jazykové balíčky.

Any Video Converter 2.72 CZ - Oficiální stránka

Ačkoliv nepatří mezi favority v těžké váze, má Any Video Converter co nabídnout. Ne všichni potřebují desítky různých formátů, mezi kterými lze videa převádět. Jejich dostačující počet v kombinaci s hezkým a srozumitelným uživatelským prostředím může znamenat mnohem více. Program obsahuje i několik přednastavených profilů pro přenosná i jiná zařízení. Dokonce umí stáhnout a překonvertovat video z YouTube (v nové verzi si pak poradí i s HD). A to není tak docela málo.

Další nová vydání, která stojí za vyzkoušení:

Byl pro vás článek přínosný?