Hlavní navigace

Novinky: iTunes Agent, Sandboxie, Skype 4.1 Beta a další

29. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Skype 4.1 Beta CZ - Oficiální stránka

Komunikační program Skype netřeba moc představovat, k (video)hovorům přes internet se prakticky nepoužívá nic jiného. Čtvrtá reinkarnace se nesla zejména ve znamení překopaného uživatelského rozhraní.

Nástupce se již chystá, jeho aktuální betaverze umožňuje např. sdílet pracovní plochu. To se hodí v případě, že po vás chce někdo pomoc a vy mu jednoduše prostřednictvím svého počítače ukážete, jak na věc. Sdílet můžete celou plochu, nebo jen její část. Po vzoru jiných instant messengerů autoři do Skypu zakomponovali (konečně) upomínač narozenin.

Recenze starší verzeNový a lepší Skype 4 ke stažení
Návod: Využíváte Skype na maximum?
Čtěte takéSkype, Messenger, ICQ, Google Talk: srovnání kecálků

Auslogics Disk Defrag 2.0.0.9 Beta EN - Oficiální stránka

Ke špičce ve svém oboru bezesporu patří firma Auslogics s defragmentačním nástrojem Disk Defrag. Vynikající algoritmus zajistí vašemu PC vyšší výkon, naštěstí ani funkčně program nezaostává, ba právě naopak. Defragmentaci si naplánujete v různých časových periodách, jak vám to vyhovuje. Potlesk si zaslouží automatické odstranění dočasných souborů před začátkem akce a možnost vynechání větších souborů (velikost lze specifikovat). Vynechat můžete i adresáře, které podle vás utřídit nepotřebují.

Nová verze jen přitápí pod kotlem, protože plně podporuje už i 64bitové Windows 7, zrychluje defragmentaci až o 30 % a přidává volbu vypnutí počítače po dokončení. Ani analýza disku již není aplikaci Auslogics Disk Defrag cizí. Vývojáři také vylepšili podporu externích, SSD a flash disků. Na seznamu změn figuruje i přenosná verze, tu jsem ale na oficiálních stránkách nenašel.

Executor 0.99 EN - Oficiální stránka

Ne vždy se ve Windows daly aplikace v nabídce Start vyhledávat psaním počátečních písmen jejich názvu. Uživatelé XP to musí řešit externím programem. Executor ze všeho nejvíc připomíná známé Launchy. Ve srovnání s ním ale nabízí víc než jen pouhé vyhledávání programů v nabídce Start. Popsat všechny funkce by vydalo na samostatný, hutný článek. Tedy jen v krátkosti co byste měli vědět: do vyhledávacího okna můžete také zadávat internetové adresy a různé příkazy.

K dispozici tak máte daleko silnější nástroj. K tomu nabízí výběr ze šesti druhů vzhledu různých velikostí. Vyčerpávající výčet dovedností naleznete na oficiální stránce. Třešničkou na dortu je v tomto případě existence portable verze.

Čtěte také: Lepší navigace a spouštění programů nejenom ve Windows XP
Mohlo by vás zajímat: Appertizer: spouštění aplikací trochu jinak

Adobe Reader 9.1.1 CZ - Oficiální stránka

Pověsti pomalé a osekané čtečky PDF s přehnanými nároky na hardware se Adobe Readeru v deváté generaci konečně povedlo zbavit. Ta se částečně přenesla na internet, samotná desktopová aplikace je se svým webovým kolegou poměrně dost propojená. Nejde o nic jiného, než o populární myšlenku sdílení obsahu (zde dokumentů). Pokud vyžadujete převádění dokumentů do formátu PDF a další pokročilé funkce, budete muset zakoupit některou z placených variant.

Bohužel byla v Readeru objevena závažná bezpečnostní chyba, takže Adobe doporučuje updatovat. Aktualizace se dočkaly i starší verze 7 a 8.

Recenze: Adobe Acrobat 9: konečně tvorba moderních dokumentů

JavaRa 1.14 EN - Oficiální stránka

Po každé aktualizaci Javy (Java Runtime Environment) zůstane značná část souborů staré verze v počítači, přestože se používá pouze ta nová. Ve výsledku tak můžete kvůli několika starším verzím přijít o ne zcela zanedbatelný prostor na disku. Navíc mohou negativně ovlivnit celkový výkon počítače.

Miniaturní nástroj JavaRa rád pomůže s odstraněním nežádoucích zbytků staré instalace. Není to ale jeho jediný účel - umí také odebrat položky po spuštění (automatický aktualizační mechanismus Javy), či zaktualizovat na nejnovější verzi. Poslední vydání vylepšuje výsledky v nacházení nepotřebných souborů a řeší pár chyb.

iTunes Agent 1.3.1 EN - Oficiální stránka

Katalogizační hudební přehrávač iTunes od americké společnosti Apple bohužel spolupracuje pouze s přehrávači iPod. S uživatelským doplňkem iTunes Agent je ale synchronizace možná v podstatě s jakýmkoliv USB zařízením. K dispozici tak budete mít i inteligentní seznamy stop, které vám do přehrávače napumpují muziku dle vašeho gusta. Program ke svému běhu vyžaduje přítomnost knihoven .NET Framework 2 nebo novějších.

Sandboxie 3.38 CZ - Oficiální stránka

Potřebujete navštívit pochybné webové stránky a bojíte se infekce? Existuje způsob, jak zajistit prohlížení 100% neškodným. Můžete si nainstalovat virtuální počítač, což ale není zdaleka přijatelný způsob pro všechny. Vyžaduje to jisté technické schopnosti a většinou trochu výkonnější hardware. Zajímavější alternativou se v našem případě stává Sandboxie.

Pokud jakýkoliv program spustíte pomocí Sandboxie, nikdy neudělá ve Windows trvalé změny. Nezapíše žádné hodnoty do registru, nezbourá systém. Přirozeně se tento postup dá aplikovat na všechny programy, nejen na prohlížeč. Pokud chcete některý vyzkoušet nanečisto, povolejte do služby Sandboxie. Prozatím ale nepodporuje 64bitové systémy. Nově alespoň funguje ve 32bitových Windows 7 RC a přidává nástroj pro zajištění kompatibility.

Další novinky, které byste neměli minout:

Byl pro vás článek přínosný?