Hlavní navigace

Novinky: Miranda IM 0.9.2, Firefox 4 Beta 4, Lifextender a další

28. 8. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Miranda IM 0.9.2 CZOficiální stránkaStránka s češtinou

Vývoj kecálka Miranda nabral slušný spád. Stále platí, že rok co rok se skoro až s železnou pravidelností ukáže nové hlavní vydání, byť se číslo verze pokaždé posune o pouhou desetinu. Už předchozí Miranda 0.8 přinesla věrným fanouškům pár slibných novinek, dnes možná budou vrnět blahem. Přenosnou variantu na oficiální stránce nehledejte, mezi ní a klasickou instalací vám dá na výběr instalační program. Hladoví uživatelé 64bitových Windows mohou zajásat, neboť plně 64bitová Miranda spatřila světlo světa. Přechod ale nebude jednoduchý, protože 32bitové doplňky, kterých je momentálně většina, v ní nefungují. Seznam kompatibilních doplňků od pohotových autorů najdete zde.

Reprezentativnější vzhled než doposud zajišťuje, aspoň částečně, sada ikon ve vyšší kvalitě. Protokoly pro jednotlivé komunikační sítě fungují lépe a bez výjimky podporují Unicode. Okolo podpory Unicode se točí mnoho vnitřních změn, jejichž valná většina zaplňuje seznam novinek a změn. Běžný uživatel, který události pod kapotou patřičně neocení, si bude muset nadále vystačit s pár doplňkovými moduly a může se vesele pustit do tuningu. Kdo nechce, vystačí si s tzv. „packy“. Širšímu spektru lidí se Miranda ani tentokrát příliš neotevřela, o její přílišné složitosti pro začátečníky není pochyb.

Mozilla Firefox 4 Beta 4 CZOficiální stránka

Po navštívení oficiální stránky byste mohli být trochu zmatení, protože číslo betaverze zmizelo. Na první pohled tak z webu nepoznáte, kterou betu že to vlastně stahujete. Jistí si můžete být akorát tím, že se jedná o tu nejaktuálnější. Dovolím se u Mozilly inspirovat a budu pokračovat tím, že shrnu hlavní události čtvrté epizody. Pamatujete si na konec roku 2007, kdy laboratoř Mozilla Labs vychrlila kromě jiného první prototyp projektu nazvaného Weave? Po nějakých dvou a půl letech se s ním znovu setkáváme, přejmenoval se ale na Firefox Sync a stal se nedílnou součástí prohlížeče. Nastavení, hesla, záložky, historie a otevřené panely, to vše se může synchronizovat s jakoukoliv jinou instalací Firefoxu, včetně mobilního odnože Fennec.

Oproti tomu jsme se s konceptem Tab Candy seznámili teprve nedávno. Poslední přejmenování na Firefox Panorama už mu nejspíš zůstane, český termín zatím ještě neznáme. Abyste nebyli panely zahlcení, organizujte je díky této funkci do skupin. Vedle tlačítka pro otevření seznamu panelů se objevilo tlačítko další, kterým ji spustíte. Mezi chlívky panely tažením myši přesunete, tak snadné to je. V rámci jednoho okna můžete mít vybranou jednu skupinu, zbylé se skryjí do pozadí a nebudou vám zbytečně překážet, když je zrovna nepotřebujete.

RecycleBinEx 1.0.5.530 ENOficiální stránka

Velikosti pevných disků v posledních letech vzrostly natolik, že si můžeme dovolit skladovat všelijaké nepotřebné soubory. Pokud jste na tom podobně jako já, pak váš koš přetéká někdy až desítkami gigabajtů dat. Zkuste si z takového „odpaďáku“ něco vylovit. Jenže když jde o důležitý dokument, nemůžete svou snahu jen tak vzdát. RecycleBinEx vám přijde vhod, hlavně když jste z tahání jehly z kupky sena zoufalí. Seznam zahozených souborů řadí do skupin podle stáří, maximální stáří případně zvolíte v nabídce. Stále vám zúžený seznam připadá příliš obsáhlý? Využijte vyhledávací pole, pakliže si pamatujete alespoň částečně název souboru, jde o nejrychlejší cestu, jak jej najít.

Možná vám stále RecycleBinEx nepřipadá dost zajímavý, abyste si jej nainstalovali. Třeba vám v rozhodování pomůže fakt, že také dovede automaticky mazat soubory, standardně po třiceti dnech. A poradí si s počítači, kde se nachází více než jedna instalace Windows – z aktuálně spuštěného lze zároveň vysypat i koše v ostatních systémech od Microsoftu.

Lifextender 0.9.4.6 Beta ENOficiální stránka

Éra nahrávání pořadů z televize pravděpodobně jen tak neskončí. Téma otravných reklamních spotů je vzhledem k jejich stupňujícímu se výskytu v průběhu posledních let stále aktuální, ne-li ještě aktuálnější. Ke třem čtvrtinám hodiny dlouhé stopáže se přidá patnáct minut reklam a rázem před obrazovkou strávíte celou hodinu, přestože samotný pořad tak dlouho netrvá. Poslední verze Lifextenderu se objevila exkluzívně pro uživatele Media Centeru ve Windows Vista před dvěma roky, zub času se na na něm v negativním slova smyslu naštěstí nepodepsal. Sám o sobě nevyžaduje žádný zásah do nastavení a snaží se jít co nejvstřícnější cestou pro běžné lidi.

Sám vyhledá nahrávky pořadů ve složce, kam je Media Center ukládá, sám je zanalyzuje a nakonec vytvoří nové video, tentokrát již bez komerčních přestávek. Lifextender funguje jako samostatná aplikace, případně jako doplněk přímo ve zmiňovaném Media Centeru.

PC Brother IE Care 1.0.1 ENOficiální stránka

Potřebuje váš Internet Explorer opravit? Možná ano, ani o tom nevíte. Minimálně se vás o tom bude snažit přesvědčit PC Brother IE Care. V relativně malém seznamu položek se při spuštění programu automaticky vyberou ty, jejichž náprava je podle IE Care nutná. Z pro mně nepochopitelného důvodu se pod částí seznamu nazvanou prostě „Internet Explorer“ nachází sekce „System“. Nerozumím tomu – proč by ji někdo míchal do aplikace určené pro webový prohlížeč od Microsoftu? Ale dejme tomu, hodit se někdy může.

K bezproblémovému chodu browseru určitě přispěje občasné pročištění, jak ale odstranit uložená hesla, IE Care neví. Lepší bezpečnost prohlížení by měl zajistit štít nazvaný IE securitry shield. Za podpory tří různých funkcí ke zlepšení chodu Internet Exploreru si PC Brother IE Care zdaleka nevede nejhůř.

HWM BlackBox 2.0 ENOficiální stránka

Do hlubin vašeho počítače vás vezme další z diagnostických nástrojů, BlackBox. Nechtěl bych, aby to vyznělo tak, že máme co do činění s naprosto tuctovým zástupcem. Odlišuje se zejména pěkným zpracováním, které potěší oko nejednoho člověka. O žádné důležité informace vás přitom neochudí, takže příjemné prostředí není jediným prvkem, jež by vás měl k programu přitáhnout. Dostatečné, někdy až vyčerpávající údaje o procesoru, pamětech, grafické kartě a základní desce uspokojí většinu ne úplně fanatických nadšenců. Výkonnostní test hezky doplňuje předchozí části BlackBoxu, přestože jde „jen“ o Index uživatelský zkušeností se systémem Windows, viz obrázek níže.

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?