Hlavní navigace

Novinky: Mozilla Prism, Update Notifier, Win7codecs a další

16. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla Prism 1.0 Beta 1 CZ/EN - Oficiální stránka

Před osmnácti měsíci představila Mozilla Labs projekt, který si kladl za cíl přenést webové aplikace (e-mail, online kancelářské nástroje, atd.) na desktop. Nevíte, co si pod tím máte představit? Pak si přečtěte článek od Jana Polzera "Webové aplikace jako konkurence pro desktop?", kde se více rozepisuje o tématu a vyzdvihuje ty nejlepší služby.

Z čísla verze si snadno odvodíte, že se Prism blíží svému prvnímu ostrému vydání určenému široké veřejnosti. Pravda, nakonec jej předběhl Google, neboť Chrome také umí webové aplikace vytvářet, a to přímo z nabídky v prohlížeči. To stejné dovede Prism ve formě doplňku pro Firefox, stáhnout ale můžete i samostatný program, který pro svůj běh ohnivou lišku nepotřebuje.

Novinky, které se autorům povedlo do této verze dodělat, asi nepředstavují žádná překvapení. Minimalizaci do oznamovací oblasti čekají snad všichni (dovolím si tvrdit, že s Windows 7 tato potřeba ustoupí), stejně jako automatické aktualizace programu. Potěší i možnost vymazání osobních dat na požádání, nové API umožní vývojářům lepší propojení webu s desktopem.

COMODO Internet Security 3.9 CZ - Oficiální stránka

O produktech společnosti Comodo jsme již také pár řádků napsali, takže si jistě vybavujete, že ji proslavil zejména velmi kvalitní firewall a že před půl rokem přišla s vlastním komplexním bezpečnostním řešením Comodo Internet Security. A poskytla ho úplně zdarma. Kromě vychvalovaného firewallu se skládá z antiviru (ten z části plní úlohu antispywaru) a modulu proaktivní ochrany.

Minulá verze 3.8 rozradostnila méně zkušené uživatele - novinka s názvem COMODO Threatcast podávala informace o četnosti poplachů na základě uživatelských statistik. Při každém upozornění na aplikaci snažící se o přístup na internet se v okénku zobrazil počet lidí, kteří akci povolili a naopak zakázali.

Antivirus prochází viditelnou postupnou evolucí - v Comodo Internet Security 3.9 již zaznamenává i hrozby v paměti. Vývojáři nicméně opět vylepšili snad všechny součásti. Velmi důležité lokalizace konečně přichází, včetně té české. Zamrzí prozatím chybějící oficiální podpora Windows 7.

Recenze starší verze: Comodo Internet Security: firewall s antivirem v jednom balení

Postbox 1.0 Beta 12 EN - Oficiální stránka

Ani s Postboxem se nesetkáváme příliš dlouho. Počátek jeho existence (myšleno od prvního veřejného vydání) se datuje do doby před třemi měsíci. Mé počáteční nadšení ale neopadlo, naopak s každou další betaverzí přibývá. Tento poštovní klient zkrátka dýchá, jeho vývoj nestagnuje jako v případě konkurenčního Thunderbirdu, který se potýká s akutním nedostatkem vývojářů.

Postbox neplní pouze funkci pošťáka, nýbrž bere v potaz dnešní trendy a spolupracuje s různými sociálními službami. Počínaje přímým nahráváním kontaktů na Facebook a fotografií do Webových alb programu Picasa, až po spolupráci s aplikacemi Twitter, FriendFeed, MySpace a del.icio.us. Program obsahuje i jednoduchý seznam úkolů.

Vývojáři dělají, co mohou, aby používání uživateli co nejvíce zpříjemnili. Najít zprávu je nyní ten nejmenší problém, natolik propracované vyhledávání jen těžko nachází konkurenci. S novou verzí doznává dalšího vylepšení. Pochválit si zaslouží také velmi příjemné uživatelské rozhraní.

Picasa 3.1 Build 71.43 CZ - Oficiální stránka

Hlídání změn ve složkách s obrázky, řazení alb podle data nebo názvu, inovované nástroje na úpravu fotek, externí prohlížeč Photo Viewer, tvorba koláží a videí z obrázků a jejich přímý upload na YouTube nebo Webová alba programu Picasa - i takové bylo první vydání správce fotografií Picasa 3.1.

Picasa se díky svým přednostem zabydlela na mnoha počítačích. Dnes Google vypustil další update, zahrnující podporu barevných profilů nebo vylepšené filtry. Opravou hromady chyb se nemá smysl zabývat, experimentální funkce psaní zprava doleva nás také moc nezajímá. Za řeč stojí už jen navýšení limitu uploadu filmů do výše uvedených Webových alb na 1GB a aktualizovaná podpora RAW pro nové foťáky.

Návod: Základní úpravy fotek v Google Picasa

Win7codecs 1.1.3 CZ - Oficiální stránka

Věřím, že nemálo z vás se již rozhodlo přesedlat na nedávno vydané Windows 7 RC. Tento systém podporuje docela širokou škálu video formátů, přesto se stále bez instalace pořádné sady kodeků neobejdeme. Shark007 si to zjevně uvědomuje, vždyť jeho Win7codecs vychází poměrně dlouho. Před několika lety také sestavil balík speciálně pro Windows Vista.

V této fázi vývoje přirozeně vydání nové verze neznamená jen aktualizace na nejposlednější verze kodeků, ale také vylepšování implementace do systému. Autor navíc dává dohromady i existující 64bitové varianty, které distribuuje ve vlastním instalačním balíčku (ten nainstalujte až po základní 32bitovém vydání).

AVG Anti-Virus Free Edition 8.5 CZ - Oficiální stránka

AVG Technologies se asi chce trochu více vetřít do přízně českých uživatelů, proto konečně vydává freewarovou verzi svého antiviru v našem rodném jazyce. Ta vás ochrání před viry a spywarem, samozřejmě v reálném čase. Zkontroluje i prohlížené webové stránky, zda na nich nečíhá nějaké nebezpečí. Za pokročilé obranné funkce (včetně firewallu) byste si museli připlatit. Z nějakého, pro mě nepochopitelného, důvodu má instalační soubor velikost 65 MB.

Recenze: AVG Free: konečně zadarmo i v češtině

Update Notifier 1.1.6.141 EN - Oficiální stránka

Minimálně o dvou nástrojích pro kontrolu aktuálnosti softwarové výbavy počítače jsme již psali, Update Notifier se však mně osobně zamlouvá nejvíc. Přehledné okénko se seznamem nainstalovaných programů doplňuje seznam doporučených aplikací. Zapracovaný je nenásilným způsobem, takže si ho vůbec nemusíte všímat. Po zřízení účtu lze využít i seznam sledovaných aplikací, tedy těch, které si sami zvolíte.

V hlavním seznamu si určité položky hezky vyfiltrujete dle vlastních potřeb, viz. screenshot. Takže abych to shrnul - Update Notifier si mne získal přehledností a jednoduchostí. Oceňuji také, že jej nemusíte instalovat. Nová verze detekuje ještě více software, dokonce i portable varianty.

Byl pro vás článek přínosný?