Hlavní navigace

Novinky: MyCO 1.3, Artweaver Free 3.0, My Computer Manager 2.2.2 a další

25. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

MyCO 1.3 ENOficiální stránka

Představme si další z mnoha alternativ k dvoupanelovému Total Commanderu. Na rozdíl od podobně komplexních souborových správců v podstatě postrádá pořádný dialog s nastavením. To znamená, že se často musíte smířit s tím, jak program funguje, protože ho k ničemu jinému nedonutíte. Raději to berme jako výhodu pro ty, co se neradi zasekávají při rozsáhlých úpravách konfigurací. Co se počtu funkcí týče, není na tom MyCO nijak zvlášť špatně. Momentálně mu schází vestavěný přístup k FTP serverům, na něm se ale pracuje.

Hromadné akce se soubory zvládá dobře, problém mu nedělá ani rozbalování archivů ZIP nebo ISO. Při stažení si vybíráte mezi 32bitovou a 64bitovou variantou, přičemž MyCO po stažení rovnou spustíte. Zajímavě zní rovněž integrované vyhledávání, nebo například řazení panelů pod sebe, kdyby se vám vedle sebe nelíbily.

Gmail Notifier Pro 3.4 SKOficiální stránka

Dva týdny stará novinka vyzývá na souboj všechny notifikátory, které oznamují příchozí e-maily v Gmailu. Gmail Notifier Pro je pojmenovaný dost nešťastně, poněvadž umí mnohem víc. A především podporuje více služeb, a to nejen od Googlu. Zaměřuje se na e-maily, do této kategorie vedle Gmailu spadá ještě Hotmail a Yahoo! Mail. U Hotmailu si však budete muset vystačit s přístupem přes POP, ke zbylým e-mailovým službám program přistupuje přes IMAP. Na novou poštu vás upozorní, zprávu si můžete rovnou přečíst a odpovědět na ni, aniž byste otevřeli prohlížeč.

Upozorňování se ale rozšířilo na Kalendář Google, Google Reader a Google News. Ze všech těchto služeb obdržíte upozornění, v případě Kalendáře na blížící se událost, u Readeru zase na nové zprávy. Dokonce zde najdete Dokumenty Google, kdy se dozvíte, že se někdo pustil do editace dokumentu. Do programu si dokonce lze přidat libovolný RSS kanál. V každém případě budete upozorněni na nové položky a události, a to hezkým grafickým ukazatelem.

Speccy 1.14 SkOficiální stránka

Jak se daří jednoduchému softwaru Speccy? Vyvíjí se, jeho povaha nicméně zůstává stejná. Piriform, tým zodpovědný za populární CCleaner, si vydržuje drobný prográmek, který vytáhne z počítače řadu zajímavých údajů. Nenajdete jich tu ale tolik, co v konkurenčních aplikacích. Speccy se drží při zemi a informace o hardwaru dávkuje s velkou rozvahou. Stačit by měla spíše začátečníkům, kteří se o svůj počítač začínají zajímat více do hloubky. Windows vám něco prozradí, ale Speccy vám toho řekne víc. Přitom se nikdy neztratíte ve složitých výpisech.

S každým vydáním vývojový tým program obohatí o pár zobrazovaných informací navíc. Tentokráte se zasadil o to, abyste se dozvěděli něco o své tiskárně a aktualizacích pro systém. Zpřístupnil i detailnější údaje o době běhu Windows.

Hardwipe 1.2.1 beta ENOficiální stránka

Formátování pevného disku není jen tak – aspoň pokud se dat chcete nenávratně zbavit. Standardně zůstanou soubory na disku uvězněné i po smazání, a to až do doby, než je fyzicky přepíšete jinými daty. Jestliže si ale kompletním odstraněním potřebujete být opravdu jistí, neobejdete se bez pořádného nástroje. Vaším oblíbencem by se mohl stát Hardwipe, který byl k tomu účelu stvořen. Aktuálně podporované metody mazání brzy doplní Gutmann, nejdůkladnější metoda ze všech. Do té doby si ale jistě vystačíte s o trochu méně účinnými algoritmy.

Programem vyčistíte volné místo na disku, můžete ale také smazat kompletně celý flash disk. Nebo jen konkrétní složku či soubor. Při mazání by měl počítač zůstat provozuschopný, mazání jej totiž nijak zásadně nezpomalí. Pro lepší přístupnost se Hardwipe integruje do Průzkumníka. Můžete i naplánovat vypnutí počítače po dokončení akce, která přeci jen leckdy trvá neúnosně dlouho.

Artweaver Free 3.0 czOficiální stránka

Grafický editor Artweaver někteří přirovnávají k Adobe Photoshopu. Nutno podotknout, že zcela oprávněně, protože hned při spuštění si všimnete styčných prvků. Načítací obrazovka i samotné ovládací prvky a jejich rozmístění naznačují, že máte tu čest se zdařilou kopií profesionálního editoru. Artweaver je také placený software, jen ne tak draze. A v omezené míře jej můžete používat nekomerčně zcela zdarma. Bez placení například můžete ukládat makra, ale nepřipnete palety k hlavnímu oknu. Vyčerpávající přehled rozdílů mezi placenou a zdarma dostupnou verzí najdete na oficiální stránce.

Program hlásí kompatibilitu se soubory PSD, které používá Photoshop. Kompatibilitu s filtry pro tuto aplikaci si ale autoři šetří pro placený Artweaver Plus. Českou lokalizaci si musíte ručně stáhnout a nainstalovat. Artweaver Free tedy zdaleka není nejmocnějším nástrojem na úpravu grafiky ve vesmíru, přesto si vás získá přinejmenším způsobem ovládání.

My Computer Manager 2.2.2 ENOficiální stránka

Složka počítač (dříve známá jako Tento počítač) je speciální, slouží k jiným účelům než běžné složky. Rozhodně do ní neukládáte svá data, k tomu slouží primárně Dokumenty. Vzhledem k povaze Počítače by se ale někdy hodilo si v něm vytvořit pár dalších odkazů na aplikace či adresáře, ke kterým často přistupujeme. Jinak se v Počítači musíte proklikat přes spoustu úrovní až tam, kam potřebujete. My Computer Manager vám ovšem přidávání vlastních položek do speciální složky umožní. Vedle pevných disků tak z ní budete moci otevírat libovolné soubory a adresáře. Aplikace funguje ve Windows XP a novějších, nutně ani nevyžaduje instalaci.

Další důležité novinky:

Byl pro vás článek přínosný?