Hlavní navigace

Novinky: OpenOffice.org 3.1, Windows 7 Upgrade Advisor, aTunes a další

9. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

OpenOffice.org 3.1 CZ - Oficiální česká stránka

Open source kancelářský balík OpenOffice.org by si chtěl získat větší přízeň uživatelů, a tak tu máme verzi 3.1, která přináší množství vylepšení. O řadě z nich se hovoří ve smyslu, že už měla být v původním vydání 3.0.

Jen pro pořádek si připomeňme, co všechno tato sada obsahuje. Kromě klasického textového editoru zde přirozeně najdete tabulkový procesor, prezentační a databázový nástroj, dokonce i grafický editor. Pro vytváření matematických vzorců byla také vyhrazena jedna celá aplikace. Díky svému původu nepřekvapí, že se ve výchozím stavu dokumenty ukládají do kvalitního otevřeného formátu ODF (na základní úrovni jej podporují už i Microsoft Office 2007 SP2), nicméně i kompatibilita s formáty od Microsoftu je na velice dobré úrovni.

Z novinek bych vypíchl vyhlazování hran objektů, nový styl přesouvání objektů (objekt se zprůhlední, nebudete tedy přesouvat jen jeho obrys), posuvník pro zoomování v tabulkách a předělaný způsob zabarvování označeného textu. V zásadě nové OpenOffice.org nepřináší nic revolučního, evolučně se ale ubírají správným směrem - k lepší použitelnosti. Podrobnější přehled novinek naleznete v poznámkách k vydání. Česká verze by se měla objevit do několika dní.

Windows 7 Upgrade Advisor Beta EN - Oficiální stránka

Jestliže stále ještě váháte, zda nainstalovat nedávno vyšlou RC verzi Windows 7, a hlavním důvodem jsou obavy z nekompatibility hardware, vyzkoušejte Windows 7 Upgrade Advisor. Podobný nástroj Microsoft uveřejnil i v době vydání Windows Vista a pomohl se rozhodnout nejednomu uživateli. Proklepne si totiž váš hardware/software a poví vám, které součásti počítače s novým systémem budou spolupracovat. Windows 7 Upgrade Advisor se prozatím nachází ve fázi beta a stáhnete jej jen v angličtině.

Čtete také: Vyzkoušejte: je váš počítač připraven na Windows 7?

HJSplit 2.3 EN - Oficiální stránka

Občas potřebujeme objemný soubor rozdělit na více, a tudíž lépe přenositelných, částí. Asi vás napadne k tomuto účelu využít komprimační nástroj a vytvořit rozdělený archív. Pro začátečníka to však nemusí být ta nejschůdnější cesta. HJSplit mu podává pomyslnou pomocnou ruku v podobě naprosto jednoduchého uživatelského prostředí. Buď klepnete na tlačítko rozdělit, nebo naopak spojit, tak je to jednoduché. Bohužel neexistuje česká lokalizace (vlastně ani žádná jiná), což představuje pro lidi nevládnoucí angličtinou opět handicap.

K samotné funkčnosti bych podotkl, že program vytváří standardní archívy ZIP. HJSplit zdobí ještě dvě dodatečné funkce: porovnání a zjištění kontrolního součtu souborů.

aTunes 1.13.0 RC CZ - Oficiální stránka

Po přečtení názvu vám musí být jasné, koho (nebo spíš co) se autoři snaží napodobit. Minimálně charakterem. aTunes je katalogizační hudební přehrávač, v němž robustní knihovna médií nesmí chybět. Bohužel program nectí nativní vzhled Windows a používá svůj vlastní. Prvotní prohledávání mé průměrně rozsáhlé sbírky (něco přes 6 tisíc skladeb) trvalo trestuhodně dlouho, tj. v řádech minut, Songbird to zvládl za pár sekund.

Můj celkový dojem aTunes zařazuje do kategorie "nemasné, neslané". Přestože tvůrci na oficiálních stránkách hlásají řadu vylepšení (klávesové zkratky) a oprav, raději vám doporučuji konkurenční iTunes, nebo již zmíněný Songbird.

DVDFab HD Decrypter 6.0.0.3 Beta CZ - Oficiální stránka

Ten, kdo si poctivě zaplatí za nějaké to filmové DVD, se mnou bude souhlasit, že bez záložní kopie nedá ani ránu. Bohužel se filmoví distributoři místo dodání bonusového obsahu starají raději o co největší počet různých ochran, které by pirátům měly zabránit v nelegálním šíření. Proto pro vytvoření zálohy potřebujeme program, jenž zvládne ochranu obejít. Za takové aplikace secvšak obvykle platí nepěkné částky.

Freewarový DVDFab HD Decrypter je sice v porovnání se svými placenými sourozenci nejchudší, dobrou službu nicméně poskytne i tak. Celé filmy (nebo jejich části) zbaví ochrany a zkopíruje na disk. Program navíc podporuje i HD-DVD a Blu-ray média. Za další funkce (např. zkomprimování videa z dvouvrstvého DVD na klasické jednovrstvé) už si musíte připlatit. Porovnání verzí rodiny DVDFab naleznete zde. Poslední betaverze pouze trochu vylepšuje uživatelské rozhraní.

Wyzo 3.0.3 EN - Oficiální stránka

Když se řekne internetový browser postavený na základech Firefoxu, vybaví se vám pravděpodobně Flock. Pokud trochu zapátráte v paměti, možná si vzpomenete na slogan "sociální webový prohlížeč". Wyzo se naproti tomu nesnaží usnadnit uživateli přístup ke všem možným sociálním službám, nýbrž se zaměřuje multimédia.

Flock přišel s vlastním vzhledem, Wyzo do jisté míry kopíruje konkurenci od společnosti Google. Pod Windows Vista se některým uživatelům chybně spouští s výchozím skinem Firefoxu 3. Hlavním tahákem programu je až desetinásobné zrychlení stahovaných souborů. Toho se dosáhne jednoduše: prohlížeč sám vyhledá zrcadla a stahování z více z více zdrojů může celý postup urychlit (pokud ovšem nenarážíte na limity vašeho připojení). Druhou nejdůležitější věcí (nebo první, záleží na vašich preferencích) autoři označují integrovanou technologii BitTorrent.

Poměrně běžné bývá zapracování nějakého existujícího doplňku pro Firefox přímo do prohlížeče (obzvlášť co se týká derivátů ohnivé lišky). Přesně to se také stalo v případě Wyza. Grafická podoba přepínání panelů usnadní orientaci, rozšíření CoolIris zase prohlížeč transformuje na multimediální přehrávač. Nakonec si všimněte gest myší.

Takže opět nastává tradičně otázka: potřebujeme vůbec Wyzo? Skoro všechny uvedené funkce si bez větších problémů přidáte i do Firefoxu formou doplňku.

Google Chrome 1.0.154.65 CZ - Oficiální česká stránka

Internetový prohlížeč z dílen kolosu Google po krátké odmlce zase mírně povyšuje. Nečekejte ale žádné velké pokroky, vývojový tým pouze zjednodušil dialog nabízející možnost nastavit Chrome jako výchozí prohlížeč a dal mu do vínku novou verzi Gears. K tomu hoši přihazují dvě opravy bezpečnostních chyb.

Daleko zajímavější a hlavně použitelnější druhá generace browseru se bohužel stále nachází ve fázi beta. V posledních vývojových vydáních jsme my, uživatelé, dostali do rukou volbu odstranění náhledů stránek zobrazujících se v novém panelu (kartě, chcete-li, mně osobně toto označení od Googlu připadá dost zavádějící, podobně jako Microsoftí "záložka"). V místní nabídce panelu se také objevily položky "Nová karta" a "Znovu otevřít zavřenou kartu".

Recenze: Google Chrome: srovnání s ostatními prohlížeči
Čtete také
: Google Chrome 2.0 ke stažení: co přináší nového a jak aktualizovat na vývojovou verzi

Byl pro vás článek přínosný?