Hlavní navigace

Novinky: OpenOffice.org 3, Opera 9.6 a další

11. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

OpenOffice.org 3.0 CZ - Oficiální stránka

Nejspíš se nenajde nikdo, kdo by pracoval s počítačem a neznal Microsoft Office. Sousta lidí má doma tuhle sadu ne tak docela legálně, přestože je to úplně zbytečné. Existuje totiž zdarma dostupná alternativa s názvem OpenOffice.org. Minimálně pro domácí použití si s tímhle kancelářským balíkem bohatě vystačíte. Obsahuje textový editor, tabulkový procesor, grafický editor, prezentační a databázový nástroj. Dokonce i speciální aplikaci na vytváření matematických vzorců. Všechny dokumenty ukládá do otevřeného formátu ODF, poradí si však i s formáty od Microsoftu (tj. DOC, XLS, a další). Třetí verze si již poradí i s novými formáty, které přinesl MS Office 2007 (např. DOCX, atd.). Dále vývojáři zapracovali na optimalizaci, přidali centrum po spuštění a nový správce rozšíření zvěstuje filosofii ne nepodobnou Firefoxu (i slovníky se nyní budou také distribuovat jako rozšíření). Tabulky mohou být větší a lze je sdílet (to znamená, že mohou být upravovány několika uživateli naráz). Změn je samozřejmě více, takže doporučujeme Openoffice.org vyzkoušet.

Opera 9.60 CZ - Oficiální stránka - Recenze

Vysoce kvalitní internetový prohlížeč z Norska obsahuje v základu spoustu funkcí, jako gesta myší či dokonce hlasové ovládání. Součástí je například i emailový a IRC klient. Pokročilý správce stahování si poradí i torrenty. Po několika měsících vývoje byla vylepšena funkce z předchozí verze nazvaná Opera Link, která umožňovala synchronizaci záložek, Rychlého přístupu a lišty s vlastním obsahem - k tomu se nyní přidává historie a vlastní poskytovatelé vyhledávání. Dále se tvůrci zaměřili na emailového klienta, který podle preferencí umožňuje maximální šetření internetového připojení synchronizací pouze nových zpráv (protokol IMAP), popřípadě automaticky stáhnout prvních 100 řádků, zbytek na vyžádání (protokol POP). RSS/Atom čtečka (konečně) poskytne náhled kanálu před jeho přidáním. No a přibyla také zcela nová a poměrně užitečná funkce Scroll Marker - při skrolování vytvoří na obrazovce šedý pruh na místě, kde jste byli naposledy.

KillProcess 2.43 EN - Oficiální stránka

Pokud častěji potřebujete ukončit nějaký ten proces, co činí neplechu, mohli byste začít uvažovat nad najmutím programu KillProcess (přičemž vás to nebude stát ani korunu ;-). Jak autor uvádí, jeho dítko si celkem bez problému poradí s ukončením jakéhokoliv procesu. Nezarazí se ani před některými chráněnými systémovými procesy. Zabíjení ale není vše, co dovede. O každé potenciální oběti nejprve zjistí pár informací, popřípadě vás odkáže na Google. Kromě ukončení  pak můžete proces restartovat. Poslední verze opravuje chyby a vylepšuje kompatibilitu s Windows Vista.

Revo Uninstaller 1.75 CZ - Oficiální stránka

Windows standardně obsahují nástroj na odinstalaci programů, který však svými možnostmi bude dostačovat pouze nenáročným uživatelům. Pro ty náročnější se jeví jako vhodný kandidát Revo Uninstaller. Abyste našli program, kterého se chcete zbavit, můžete použít vyhledávací políčko pro urychlení práce a poté spustíte odinstalaci. Revo Uninstaller nejprve zanalyzuje data, pak spustí standardní odinstalaci a poté ještě vyhledá zbytkové soubory a klíče v registru a nabídne jejich odstranění. V počítači tak budete mít úplně čisto. Kromě toho poměrně logicky umožňuje vyčištění Windows od zbytkových souborů a různých historií. Za takový bonus se dá označit správa programů po spuštění a dokonalé odstranění souborů tak, aby je už nešlo obnovit. Nejnovější verze vylepšuje algoritmus vyhledávání pozůstatků. Kromě verze s instalátorem si můžete stáhnout i portable (tedy přenosnou) verzi.

VLC Media Player 0.9.4 CZ - Oficiální stránka

Vybrat si ze záplavy přehrávačů pro multimédia kvalitní kousek může být obtížné. Pokud jste takový ještě nenašli, zkuste VLC Media Player. Přehraje v podstatě jakýkoliv video (včetně DVD) nebo audio formát, včetně streamu z internetu. Zajímavější je ale to, že v systému nepotřebujete mít nainstalované kodeky, protože ty VLC Media Player obsahuje. Nejideálnější situace nastává, když si stáhnete portable verzi - tu si pak rozbalíte na flash disk a máte tak zaručené přehrávání kdekoliv. Pomyslnou třešničkou na dortu je, že přehrávač můžete použít i jako streamovací server, pokud ovšem budete mít dostatečně rychlé připojení.

HWiNFO32 2.30 EN - Oficiální stránka

I profesionální diagnostický nástroj HWiNFO32 má jednu menší zajímavost - pochází totiž ze Slovenska. Samotný program není zase tolik výjimečný není - podá vám skoro dokonalé, detailní informace o hardwaru ve vašem počítači. Samozřejmě podporuje nejnovější technologie, důkazem budiž časté aktualizace programu. Výsledky testování a informace si pak můžete vyexportovat do některého z různých formátů. Na stranu druhou - co víc si přát, že? Nová verze přidává podporu různých kousků hardwaru.

Digsby Beta Build 33 EN- Oficiální stránka

Instant messaging vládne internetu a různí klienti se perou o přízeň uživatelů. Digsby však není klasickým multiprotokolovým kecálkem - kromě podpory různých protokolů (ICQ, MSN, Jabber,...) se totiž umí napojit i k nejznámějším sociálním sítím, jako například Facebook nebo Twitter. Také upozorní na nové emaily z Gmailu či Hotmailu a dalších. Cizí mu není ani přístup ke schránce přes POP nebo IMAP. Digsby tedy sjednocuje tři dnešní fenomény (pokud se tedy email dá takto označit) - svému kamarádovy tak můžete poslat email (nebo s ním prostě chatovat) a sledovat jeho aktivitu na nějaké té sociální síti. Vše pěkně v jednom balení. Určitě mi dáte zapravdu, že minimálně idea zní hezky. Program ale nepokulhává ani ve samotném zpracování. Dalším plusem jsou automatické aktualizace. Poslední verze hlavně opravuje chyby. Pokud jste "sociální", zkuste pro změnu trochu jiný přístup.

Eyes Relax EN - Oficiální stránka

Při delší práci s počítačem by si člověk měl dávat pravidelně pauzu, na kterou tak často zapomíná. Eyes Relax vám to připomene. V nastavení zvolíte čas pro práci a pro následnou pauzu. Po stanovené pracovní době se celá obrazovka zabarví doběla - vybrat si však lze také obrázek (nebo prosté upozornění). Pokud máte děti, které by mohli upozornění jednoduše vypnout, přijde vám vhod ochrana heslem. Program vyžaduje Microsoft .NET Framework 2.0.

Byl pro vás článek přínosný?