Hlavní navigace

Novinky: Opera Turbo, Adobe Reader 9.1 a další

14. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Songbird 1.1.1 CZ - Oficiální stránka

Přehrávač (webových) médií postavený na platformě Mozilla jde v nové verzi své konkurenci - jmenovitě například minule zmiňovanému MusicBee, nesmím opomenout ani iTunes - tvrdě po krku. Songbird 1.0 se sám o sobě docela povedl, autoři se však vyjádřili - a to jim dávám za pravdu - ve smyslu, že jím v podstatě dali dohromady takový solidní odrazový můstek k daleko většímu útoku. Dnes tu máme první důkaz místo slibů.

Nic se nezměnilo na tom, že celou knihovnu médií dělí několik kategorií, podle kterých se dopídíte k požadované muzice. Aplikaci stále rozšiřuje řada zajímavých doplňků (celkově se mi zdá, že k Songbirdu vznikají jen zajímavá a použitelná rozšíření), mezi nimiž neschází pomůcka k vyhledávání koncertů ve vašem okolí podle interpretů v knihovně, podpora služby Last.fm nebo zobrazování textů k písním v postranní liště.

Nově Songbird na požádání najde a stáhne artworky k albům, poradí si s normalizací skladeb zaznamenanou v souboru a zvládne synchronizaci s MTP zařízeními (pokud jsou ovšem kompatibilní). Vývojáři také zlepšili řazení položek v knihovně a sledování vybraných složek. Integrace obchodu 7digital MP3 Store vás ale nejspíš nechá chladnými, úplně každý naopak ocení mohutné optimalizace přehrávače, který díky nim spotřebuje až o 40% méně paměti (záleží na velikosti vaší knihovny). Vytížení procesoru během přehrávání kleslo v porovnání s minulým vydáním dokonce o polovinu.

Přesto Songbirdu k dokonalosti ještě kousek schází. Například i přes viditelnou snahu vývojářů o zlepšení stále ještě není práce s knihovnou - v případě objemnější hudební sbírky - nejsvižnější. Nezbývá, než popřát autorům hodně štěstí do budoucna.

Adobe Reader 9.1 CZ - Oficiální stránka

I když společnost Adobe s poslední generací svého Readeru citelně pokročila a zapracovala na jeho rychlosti, pověsti pomalé a neohrabané čtečky PDF s přehnanými nároky na počítač se nebude zbavovat lehce. Devítka část svého já přenesla na internet, samotná desktopová aplikace je se svým webovým kolegou propojena.

Jde hlavně o populární myšlenku snadného sdílení obsahu a spolupráce s kolegy. Dokumenty do formátu PDF nicméně převedete buď až v placené verzi Pro (najdete v ní také většinu zajímavých nových funkcí), nebo prostřednictvím webového rozhraní, kde Adobe nevyžaduje kromě bezplatné registrace nic jiného. Pro domácí prohlížení ale zdarma dostupné vydání samozřejmě postačí.

Recenze: Adobe Acrobat 9: konečně tvorba moderních dokumentů

PDF to Word 2.1 EN - Oficiální stránka

A ještě jednou o uzavřeném formátu od Adobe. Převést různé typy souborů - od klasického textového dokumentu po obrázek - do PDF není žádný problém, ani s neplacenými nástroji. Co když ale chcete převést PDF do něčeho kompaktnějšího? Malé vývojářské uskupení Quick-PDF Software vytváří hned čtyři programy, které zvládnou převod do HTML, prostého textu, textu ve formátu RTF nebo do obrázku.

Tyto konvertory nabízí bohužel jen a pouze za úplatu, daleko horší je ale skutečnost, že si musíte každý z těchto produktů koupit zvlášť. Tohle všechno by měla umět jedna aplikace (pokud za ni máte zaplatit), vlastně bych očekával ještě o kousek víc, tohle řešení se mi moc nezamlouvá.

Rumie 0.81 EN - Oficiální stránka

I po vysypání koše zůstanou odstraněné soubory na disku, jen v jakési neviditelné podobě. Ovšem ne navždycky, jen do doby, než je systém přepíše jinými daty. Jak je obnovit, pokud ještě zůstaly celistvé, jsme si již prozradili. Ne všechny ale trápí otázka obnovy dat, řada lidí se podobně zajímá o jejich nenávratnou virtuální skartaci. Malinký prográmek Rumie byl stvořen právě k tomuto účelu. Zachovává naprosto směšné nároky na výkon počítače a jednoduché uživatelské rozhraní. A nová verze údajně maže soubory ještě důkladněji, než ta předchozí.

Mozilla Firefox 3.1 Beta 3 CZ - Oficiální stránka

Předposlední betaverze připravovaného internetového prohlížeče Mozilla Firefox se spíše snaží poprat se s doladěním výkonu a stability, než že by se v ní objevily nějaké nové funkce. Na první pohled si všimnete jen tlačítka pro otevření nového panelu a pokud se rozhodnete projít si trochu nastavení, objevíte volbu pro konfiguraci našeptávání v adresním řádku. Ještě byste mohli zaznamenat novou položku"Zapomenout na tuto stránku" v nabídce po klepnutí na kteroukoliv stránku v historii.

Jak jsem již naznačil, to hlavní se tentokráte skrývá pod kapotou. Poslední beta by měla vyjít zhruba za měsíc a u ní již dojde změnu číslování: z verze 3.1 (Beta 3) přeskočíme na 3.5 (Beta 4). Autoři tak chtějí uživatelům dát na vědomí vyšší počet novinek, než kolik jich původně pro tuto verzi naplánovali. Opět upozorňuji, že tato verze je primárně určena pro testování, nikoliv pro každodenní používání.

Přečtěte si také: Firefox 3: střízlivý pohled s odstupem

Vista Start Menu 3.1 CZ - Oficiální stránka

Nevím, jestli je vůbec potřeba dalšího komentáře, když vám teď prozradím název programu: Vista Start Menu. Autoři si vzali do hlavy, že vytvoří tu nejlepší nabídku (konkrétně vývojář Dennis Nazarenko se dokonce netají názorem, že nabídka ve Vistě je ještě hůře použitelná, než její předchůdkyně). A skutečně, Vista Start Menu poskytuje velmi široké možnosti. Obávám se, že jakýkoliv popis by byl v textové formě poněkud neefektivní a zbytečně krkolomný, obrázek to řekne nejlépe.

Vista Start Menu zkrátka obsahuje spoustu nabídek, podnabídek a tlačítek; vypnutí nedoplňuje pouze restart, ale i režim spánku a všechny zbývající možnosti. Dokonce jim neschází ani načasování - vykonání kterékoliv z nabízených akcí můžete nastavit buď po odpočtu, nebo v zadaný čas. A uživatelé se slabším zrakem mohou použít vestavěný zoom. Celé menu si také libovolně zvětšíte nebo zmenšíte tažením za růžek. Vedle této zdarma dostupné verze existuje ještě placená varianta, obohacená o další funkce. Novinky se více méně týkají pouze oprav.

Opera 10 Preview s funkcí Opera Turbo EN - Oficiální stránka

Norové se experimentovat nebojí, jinak by nepřišli s jedním velice zajímavým sestavením svého prohlížeče. Vzali momentálně vyvíjenou Operu 10 a přidali do ní Turbo. Jak asi správně usuzuje, cílem této funkce není nic jiného, než rychlejší načítání stránek. Netěšte se ale, že si nějak pomůžete na superrychlém připojení. Rozdíl poznáte pouze na pomalejším.

Technicky vzato, pokud Turbo zapnete, data se odešlou nejprve na proxy servery Opery, kde se zoptimalizují - tj. obrázky se zkomprimují, flashové animace se nenahrají vůbec (jedině až po vašem svolení), atp. Proto na rychlé lince zaznamenáte spíš zpomalení. Naopak s mobilním připojením byste ten rozdíl měli opravdu cítit (a také vidět, zkomprimovaná stránka leckdy vypadá opravdu nevábně). Kolik dat jste ušetřili zjistíte z malé ikony ve stavovém řádku, kterou zároveň Turbo uvedete do chodu. Toto sestavení slouží pouze jako demonstrace a na otestování, vývojáři každopádně slibují, že se v budoucnu bude jednat o standardní výbavu Opery, máme se tedy nač těšit.

Další nová vydání, která stojí za vyzkoušení:

Byl pro vás článek přínosný?