Hlavní navigace

Novinky: Panda Cloud Antivirus 1.0.1, Google Chrome 4.1 a další

20. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Panda Cloud Antivirus 1.0.1 EN - Oficiální stránka

Běžný antivirový software funguje tak, že stahuje ze serverů výrobce databázi obsahující informace o známých virech. Na tyto viry tedy dokáže zareagovat, pokud ale narazí na neznámý vir, nemusí jej vůbec zaznamenat. To se nejčastěji stává, pokud se objeví zcela nový virus. Do doby, než se objeví aktualizovaná databáze, můžete maximálně doufat v kvalitní heuristiku antiviru. Panda Cloud Antivirus pracuje na jiném principu. Nepodobá se ani tak běžnému programu, jako spíš cloud aplikacím.

Bez určitých základních součástí nainstalovaných na počítači se neobejdete, ta nejpodstatnější část programu se ale přesunula na servery. Mluvím tu v podstatě o detekčním jádru, což je základní stavební kámen každého antivirového systému. A právě to se přesunulo na vzdálený server, kde také všechny kontroly probíhají. Váš počítač se ve výsledku stará už jen o zobrazení výsledků kontroly. Tímto jste ušetřeni stahování virových databází a můžete si být jistí, že se tak výrazně zkracuje prodleva, kdy je váš antivir schopen rozpoznat i zcela nové hrozby. Pokud na nějaký škodlivý kód narazíte, získané informace se přenesou na server. Z toho prakticky okamžitě těží ostatní uživatelé Panda Cloud Antivirus.

Čím více lidí jej používá, jak vysvětluje poměrně vtipně udělané video na oficiální stránce, tím by měl celý tento cloud systém pracovat efektivněji.

Google Chrome 4.1 CZ - Oficiální stránka

Aktualizační kanál stabilní řady prohlížeče Google Chrome začal všem uživatelům distribuovat verzi 4.1. Protože se jedná o relativně malou aktualizaci, nečekejte žádnou revoluci. Chrome si tentokrát vypůjčilo funkci automatického překládání z lišty Google Toolbar. V závislosti na nastavení jazyku v prohlížeči vám při navštívení cizojazyčné stránky nabídne překlad. Dále se vývojáři zaměřili na lepší kontrolu obsahu a nad soukromím nás uživatelů. V možnostech programu tak najdete novou položku „Nastavení obsahu“, kde se můžete s nastavováním pro vás nejpřijatelnějších hodnot zabavit na docela dlouhou dobu.

Na nátlak veřejnosti a médií se Google rozhodl odstranit z prohlížeče identifikátor, který měla každá instalace browseru jiný. Ačkoliv o uživatelích společnosti neposílal prakticky žádné informace (už vůbec ne citlivé), což dokázaly i nezávislé testy, negativní publicita donutila amerického giganta ustoupit. Pokud máte Chrome nainstalován již delší dobu, identifikátor se odstraní po první úspěšné aktualizaci.

Downloadr EN - Oficiální stránka

Oblíbenou službu pro zálohování a sdílení fotografií, Flickr, určitě není třeba zdlouhavě představovat. Přestože se největším úložištěm fotek stal Facebook, nic to nemění na faktu, že se Flickr stále těší vysoké oblibě. Doslova tuny zajímavého materiálu se stahovat dají přímo přes webové rozhraní, to ale není žádný luxus. Downloadr snad všechny neduhy řeší, proto jej neváhejte vyzkoušet. Univerzální fulltextové vyhledávání můžete zpřesnit zadáním tagů, případně lze zobrazit obrázky pouze od konkrétního uživatele. Omezení v případě potřeby rozšíříte dále na lokaci nebo datum pořízení.

Downloadr automaticky stahuje snímky v nejlepší dostupné kvalitě. Použít jej však můžete i k zálohování vlastních fotografií. K běhu vyžaduje .NET Framework 3.5.

CDBurnerXP 4.3.0 CZ - Oficiální stránka

Zálohování dat na optická média lze zejména v novějších Windows snadno provádět pomocí Průzkumníka. Pokud ovšem dáváte přednost klasičtějším a robustním vypalovacím programům, určitě vás zaujme CDBurnerXP, a to nejen nulovou cenou. Uživatelské rozhraní připomíná starší verze vypalovací legendy Nero, díky českému překladu byste se ani neměli v žádné nabídce ztratit. Program vypaluje na všechny druhy médií a vytváří kromě datových také bootovací, zvukové, nebo video disky. Dokonce integruje podporu technologie LightScribe. K samotnému vypalování přitom nutně nepotřebujete administrátorská práva.

Poslední vydání rozšiřuje možnosti při kopírování disku a přidává dva další (pro nás nezajímavé) překlady.

Recenze starší verze: CDBurnerXP – vypalovací program zadarmo

EncodeHD 1.1 ENOficiální stránka

Obliba dotykových mobilních zařízení neustále roste. Větší displeje většinou poskytují dostatečný komfort pro přehrávání videí a tak vzrůstá i jejich obliba. Zbývá jen najít správný nástroj, který jakékoliv video patřičně upraví právě pro vaše zařízení. Přestože se nejedná o tak docela jednoduchý úkol, protože požadavky každého člověka se liší, snad dnes alespoň uspokojíme požadavky méně náročných jedinců. EncodeHD totiž na rozdíl od jiných konvertorů nedává uživateli prakticky žádnou možnost ovlivnit nastavení. Jeho výhodou je tady jednoduchost – ze spíše střídmého seznamu si vyberete váš přístroj (pokud se zde nenachází, máte bohužel smůlu) a program obstará zbytek.

EncodeHD by se neměl zaleknout skutečně žádného vstupního videa. Od posledního vydání obsahuje například také profil pro smartphone Nexus One.

Dream Desktop Agent EN - Oficiální stránka

Pokud si rádi zdobíte plochu hezkými tapetami, vaše srdce zcela jistě zaplesá nad rozsáhlou galerií na stránce dreamdesktop.net. V podstatě zde nenarazíte na slabší kousek. A když si nainstalujte poskytovanou malou aplikaci Dream Desktop Agent, můžete se těšit na automatického vyměňování pozadí. Záleží jen na vás, zda program necháte vybírat obrázky z určitých kategorií, nebo jen z vašich oblíbených položek. Ve výchozím stavu má vyrovnávací paměť pro snímky 100MB, tuto hodnotu ale snadno přenastavíte, pokud kupříkladu nechcete zbytečně plýtvat místem na disku.

Další důležité a zajímavé novinky:

Byl pro vás článek přínosný?