Hlavní navigace

Novinky: ProEject 1.0, nSpaces 1.0, SageThumbs 2.0 a další

12. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

ProEject 1.0 ENOficiální stránka

Vyjímání zařízení z USB portu není zase taková sranda, jak si někdo myslí. Windows přednastavují přenosným datovým médiím (především jde o flashdisky) takový profil, který trochu snižuje přenosové rychlosti, zato je připraví na skutečnost, že mohou být kdykoliv odpojena. Ručně můžete u každého zařízení přepnout na profil nabízející vyšší výkon, pak ale abyste si zakázali vytahovat všechny ty flashky z počítače, aniž byste použili funkci bezpečného odpojení. Ikonku u hodin určitě důvěrně znáte, když ji ale v takovém případě nepoužijete a zařízení vysunete bez varování, skončí to pravděpodobně ztrátou dat na výměnném médiu. To jen tak na okraj.

Každý flashdisk (nebo i jiné zařízení), který k počítači připojíte, si systém Windows pamatuje. To může být nežádoucí z mnoha důvodů. ProEject funguje bezvadně už jako samostatná aplikace na bezpečné odebírání čehokoliv z USB, zároveň však najde a zneškodní všechny záznamy, které si systém o připojeném aparátu uložil do paměti. A kdyby nějaký program vysunutí bránil, ProEject ho bez diskusí zavře – ve spolupráci s Unlockerem. Program je přenosný a když ho rozbalíte na vaši USB klíčenku, budete ho mít k dispozici pokaždé. Chcete-li využít všechny funkce, pročtení dokumentace se nevyhnete.

Transmiti 1.73 CZOficiální stránka

Automatické překladače překládat moc dobře neumí. Přesto, pokud neznáte původní význam textu, můžete z pokusu o překlad do češtiny přeci jenom těžit a správný význam odhadnout. Přirozeně existují případy, kdy překladač naprosto selže a z „přeloženého“ textu vnikne šílený paskvil. Doufejme teď raději v pozitivní scénář, protože Transmiti je jinak šikovným pomocníkem. Překládá označený text, v dokumentu označíte libovolný text a zmáčknete klávesu s logem Windows. Program okamžitě zobrazí překlad. Kvalita ale odpovídá schopnostem služby Překladač Google. Jednotlivá slovíčka překládá správně, větné celky ale moc ne. Zdrojový i cílový jazyk si nastavíte, program ale české prostředí detekuje a proto náš mateřský jazyk zvolí jako výchozí.

Přeložený text se může zkopírovat do schránky, Transmiti jím ale dovede také nahradit původní slova. Na závěr perlička – autor programu využívá překladač i k přeložení prvků v uživatelském prostředí. Nepřirozeného (českého) jazyka se proto nelekejte.

nSpaces 1.0.0.11 Beta ENOficiální stránka

Virtuální plochy lze skutečně uchopit různými způsoby. Někomu vyhovuje, když mu autoři programu dají k dispozici co nejdetailnější možnosti nastavení, jiným zase vyhovuje řešení, které funguje samo i bez jejich přičinění. Právě nSpaces potěší druhou skupinu. Instalace vás ničím nevyruší a program naběhne, aniž by po vás chtěl upřesnit milion předvoleb. Přesto pracuje velmi dobře. Plochy jsou prostě čtyři, s pevně stanoveným počtem nepohnete, avšak na jednu speciální vlastnost v nSpaces narazíte. Když v programu nastavíte heslo a pak v nabídce otevřené klepnutím na ikonu v oznamovací oblasti aplikaci uzamknete, z aktuální plochy se jinam nedostanete.

Musíte opět zadat heslo a pak se zase můžete mezi plochami přepínat. To usnadňuje klávesová zkratka. Každému z virtuálních prostorů nastavíte vlastní tapetu na pozadí a pojmenujete si ho. Žádné další parametry k ladění nám autoři nenechali. V tomhle případě jim pěkně poděkujme za jednoduše funkční aplikaci. Okna se mezi plochami nesdílí, co do každé ohrádky zavřete, to tam zůstane. Bez nainstalovaného .NET Frameworku 3.5 nebo novějšího vám program nenaběhne.

SageThumbs 2.0.0.8 ENOficiální stránka

Windows sice od pradávna umí zobrazit náhledy na obrázky, v Průzkumníku stačilo zvolit typ zobrazení „miniatury“. Dnes se skutečný obsah souboru namísto jednotného zástupného symobolu zobrazuje ve více typech náhledů (střední ikony, dlaždice, ...), zatímco miniatury v klasickém provedení v moderních Windows vyklidili pozice. Co je platné, že systém umí v náhledu vykreslit obrázek ve více velikostech, když stále nepodporuje řadu formátů. Po instalaci SageThumbs se nepřestanete divit. Více než 150 nových grafických formátů Průzkumníka docela promění, obzvlášť když se váš disk hemží neobvyklými nebo méně známými typy obrázků. Místo neurčité ikony pěkně pokaždé uvidíte, co na obrázku je, aniž byste museli soubor otevřít.

SageThumbs je zároveň sadou nástrojů, které práci s obrázky zpříjemní. Program se integruje do kontextové nabídky, takže po klepnutí na obrázek pravým tlačítkem myši se v příslušné podnabídce rozbalí pár doplňků. Přímo v nabídce uvidíte další náhled, tentokrát ale ve větším provedení. Nástroje pod ním vám umožní nastavit obrázek jako tapetu, odeslat ho e-mailem nebo převést do jiného formátu. Podpora SageThumbs zahrnuje vše od starých Windows 2000 až po 64bitová Windows 7.

Hexonic PDF Split and Merge 1.0.1 ENOficiální stránka

Pokud často pracujete s dokumenty ve formátu PDF, určitě rádi uslyšíte o dalším nástroji, který vám usnadní je opracovat. Software od německého týmu Hexonic působí trochu podezřele, a to kvůli nedůvěru vzbuzující webové stránce. Nezatracujte jej ale předem, slučování nebo rozdělování pédéefek mu docela jde. A k tomu vypadá profesionálně. Nejen to, ke každé vytvořené stránce přilepí číslo aktuální stránky a jejich celkový počet do záhlaví nebo zápatí. Rozvržení nemusí být standardní, na jednu novou stránku můžete vměstnat dvě a více původních stránek. Hexonic PDF Split and Merge lze používat pouze nekomerčně, v opačném případě zaplatíte za licenci.

Před „vytisknutím“ finálního produktu si dokument můžete prohlédnout v náhledu. Chcete dlouhý dokument vzít a každou stránku přetavit na jedno samostatné pédéefko? Tenhle program to dokáže. Dokonce do PDF převede obrázek.

Další důležité novinky:

Tip na starší software

PassMark AppTimer 1.0 ENOficiální stránka

Ne, že by snad stopky nebyly dobrým měřícím nástrojem, ale k některým druhům měření se opravdu nehodí. Třeba spouštění aplikací lépe změří specializovaný software. Například AppTimer od společnosti PassMark. Nikterak komfortní zážitek na vás nečeká, svůj účel program ale naplní. Než dojde k testu, musíte vyplnit parametry zkoušky. V první řadě musíte určit, kterou z nainstalovaných aplikací chcete proklepnout. Následuje určení lokace, kam se uloží textový soubor s výsledky. Ručně se vyplňuje i název okna. Chcete-li měření provést vícekrát, zadejte do políčka příslušnou číslici. Nezapomeňte vyplnit způsoby, jakými se zjišťuje, zda se testovací subjekt podařilo oživit. Zároveň označte způsoby, jimiž se má aplikace uzavírat. Časy spuštění testované aplikace najdete pouze v textovém záznamu.

Byl pro vás článek přínosný?